Hoe rooster je rabarber? Ik geef je 3 opties

Rabarber kun je op 2 manieren bereiden als je het als zoet component wilt toevoegen aan je gerecht of maaltijd. De meest bekende bereiding is koken, waardoor je er een compote van maakt. De tweede manier is roosteren in de oven, waarbij de stengels nog intact blijven. Maar hoe rooster …

Rabarber kun je op 2 manieren bereiden als je het als zoet component wilt toevoegen aan je gerecht of maaltijd. De meest bekende bereiding is koken, waardoor je er een compote van maakt. De tweede manier is roosteren in de oven, waarbij de stengels nog intact blijven. Maar hoe rooster je nou rabarber? Ik geef je vandaag 3 manieren, inclusief een versie waarbij ik geen toegevoegde suiker heb gebruikt.

Hoe rooster je rabarber? Klassiek met suiker, specerijen of limonadesiroop

Geroosterde rabarber maken is ontzettend makkelijk. Je begint met het wassen, drogen en snijden van de stengels groente (jawel, rabarber is officieel dus een groente!) in de gewenste lengte. Schillen hoeft niet, zeker niet in het begin van het seizoen, en eventuele stugge draden kun je er zo vanaf trekken. Weet dat groene rabarber nooit roze zal worden, dus als je roze geroosterde rabarber wilt kies je ook voor rode stengels.

Ik snijd de stengels zelf altijd in grove, schuine stukken zodat ik ze kan gebruiken in een taart, cake of als topping in een dessert of als bijgerecht. Vervolgens verdeel je ze gelijkmatig in een ovenschaal met de gewenste toevoegingen en dan gaan ze de oven in. Grotendeels afgedekt en de laatst paar minuten onafgedekt. De rabarber hoeft niet te bruinen, maar moet alleen zacht worden. En ook weer niet te zacht, want dan wordt het vanzelf weer moes. Timing is dus alles.

Zelf rooster ik mijn rabarber het liefst met gewoon suiker, ik vind de smaak dan het lekkerst. Maar ik weet ook dat er veel mensen zijn die willen weten hoe je rabarber zoet zonder suiker. Dus ik ben aan het experimenteren geslagen en kwam tot de ontdekking dat je ook met ongezoete limonadesiroop een heel eind komt. Gek genoeg ruikt dat heel zoet na het roosteren, maar resulteert in een friszoete smaak die helemaal niet zo onaardig is. Dus een prima optie voor mensen die geen suiker willen gebruiken.

Hoe rooster je rabarber met suiker?

Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte) en zet een grote ovenschaal klaar. Was en droog 400 gr rabarberstengels en snijd in de gewenste vorm. Meng de stukken met 100 gr kristalsuiker en verdeel gelijkmatig over de ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie en zet 15 minuten afgedekt in de oven. Verwijder daarna de folie en rooster nog 8 – 10 minuten onafgedekt tot de rabarber zacht is. Prik halverwege met een vork in een stukje om de garing te checken. Laat afkoelen en schep dan voorzichtig over in een bakje met het vocht. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. De geroosterde rabarber is 3 – 4 dagen houdbaar in de koelkast. Eenmaal geroosterd en afgekoeld kun je de rabarber verwerken in je gerechten. Zoals bijvoorbeeld in mijn ricotta cheesecake met geroosterde rabarber.

Hoe rooster je rabarber met rietsuiker, vanille en specerijen?

Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte) en zet een grote ovenschaal klaar. Was en droog 400 gr rabarberstengels en snijd in de gewenste vorm. Meng de stukken met 50 gr rietsuiker, 2 zakjes vanillesuiker, ½ tl pimentpoeder, ½ tl kaneel, 2 steranijs en verdeel gelijkmatig over de ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie en zet 15 minuten afgedekt in de oven. Verwijder daarna de folie en rooster nog 8 – 10 minuten onafgedekt tot de rabarber zacht is. Prik halverwege met een vork in een stukje om de garing te checken. Laat afkoelen en schep dan voorzichtig over in een bakje met het vocht. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. De geroosterde rabarber is 3 – 4 dagen houdbaar in de koelkast. Eenmaal geroosterd en afgekoeld kun je de rabarber verwerken in je gerechten.

Hoe rooster je rabarber met ongezoete limonadesiroop

Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte) en zet een grote ovenschaal klaar. Was en droog 400 gr rabarberstengels en snijd in de gewenste vorm. Meng de stukken met 100 gr grenadinesiroop (zonder toegevoegde suiker) en verdeel gelijkmatig over de ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie en zet 10 minuten afgedekt in de oven. Verwijder daarna de folie en rooster nog 5 – 8 minuten onafgedekt tot de rabarber zacht is. Prik halverwege met een vork in een stukje om de garing te checken. Laat afkoelen en schep dan voorzichtig over in een bakje met het vocht. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. De geroosterde rabarber is 3 – 4 dagen houdbaar in de koelkast. Eenmaal geroosterd en afgekoeld kun je de rabarber verwerken in je gerechten.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)