Huishoudschema van een huishoudkluns

Als ik iets niet kan is het gestructureerd zijn, op geen enkel vlak eigenlijk ;-). Dat kun je als zwakte ervaren of je maakt er je kracht van. Want ook al ben ik niet gestructureerd, ik krijg bijna alles voor elkaar. Echter, ik heb ontdekt dat het me meer energie …

Als ik iets niet kan is het gestructureerd zijn, op geen enkel vlak eigenlijk ;-). Dat kun je als zwakte ervaren of je maakt er je kracht van. Want ook al ben ik niet gestructureerd, ik krijg bijna alles voor elkaar. Echter, ik heb ontdekt dat het me meer energie kost naarmate ik ouder word, en ik ervaar een constant gevoel van drukte. Dat gevoel zeurt altijd ergens in mijn achterhoofd en irriteert me. Daar kun je mee rond blijven lopen of je pakt het aan en ik heb voor het laatste gekozen. Op alle fronten ben ik bezig met het vinden van een structuur zonder mijn chaotische creativiteit in te perken en dat gaat stap voor stap best aardig eigenlijk.

Een van de zaken die ik heb aangepakt is ons huishouden met een nieuw huishoudschema. Ik noem het bewust ‘ons’ huishouden, want ik sta er natuurlijk niet alleen voor thuis. Maar ik ben wel de grootste huishoudkluns hierzo, dus ik schrijf dit stukje vanuit mezelf. En vanuit mijn behoefte om een vaste structuur te vinden die werkt, zonder dat ik het idee heb dat ik altijd aan het opruimen en schoonmaken ben. Of afhankelijk ben van een derde hiervoor. Vooral niet meer in het weekend. Want ik kon geen zaterdag of zondag met bergen was, stof en rotzooi meer zien…

Ongeveer twee maanden geleden begon ik Annemarie, oftewel @demammavan, op Instagram te volgen. Annemarie is mama van 8 kinderen en lijkt een moeiteloos georganiseerd huishouden te hebben. Natuurlijk zal ook daar heus wel eens wat misgaan, maar wat me opviel is dat zij haar huishoudelijke taken op vaste momenten in de week inplant. En ze focust dan op één taak en doet niet alles dwars door elkaar heen. Iets waar ik wel heel goed in ben geweest altijd (oké, en nog steeds wel een beetje ben). Aan het begin van de week plant ze haar huishoudschema en daar houdt ze zich aan.

Na een maandje meegekeken te hebben was ik om. Ik wilde ook zo’n huishoudschema, maar dan wel eentje die bij ons leven past. In principe wel alles op vaste dagen, maar ook met ruimte om te schuiven. Want naast vrouw, moeder, partner en parttime schoonmaakster ben ik ook nog ondernemer. Ik besloot aan de slag te gaan en vandaag neem ik jullie mee in mijn weg om mijn oude carrière als huishoudkluns aan de wilgen te hangen en deel ik mijn huishoudschema. Spoiler alert: na een maand is ons huis nog nooit zo schoon en opgeruimd geweest en lijkt het ook zo te blijven.

Voordat we naar het huishoudschema gaan

Belangrijk om te melden is dat wat ik met jullie deel vandaag niks nieuws is. Toen ik ging googelen op huishoudschema bleek deze aanpak door velen gebruikt te worden. Enigszins lachwekkend natuurlijk dat ik daar pas op mijn 43ste achter kom, maar ach, je bent nooit te oud om te leren.

Kopieer alsjeblieft niet één op één mijn huishoudschema. Kijk eerst goed naar je eigen weekplanning en wat de momenten zijn waarop je (of andere gezinsleden) makkelijk een paar taken in huis kunt doen. En kijk daarbij ook even goed naar de indeling van je huis. De onderdelen die in het schema staan zijn wel vast terugkerend, alleen de momenten waarop je ze doet zou ik naar eigen inzicht inplannen.

Inmiddels hebben Annemarie en ik af en toe wat contact op Instagram (wat een leuk mens!) en volgens mij is ze trots op me (ik ook trouwens). Ze gaf nog wel een goede tip en dat is om met kleine stapjes de veranderingen door te voeren. Het is geen sprint, maar een marathon. Door te blijven herhalen, komt de structuur uiteindelijk vast in je ritme te zitten.

Nadat ik ons huishoudschema had opgesteld, besloot ik om één weekend te gebruiken voor een grote opruiming in huis. Er was nog zoveel achterstallig werk dat ik dat eerst wilde wegwerken. Een soort nullijn van waaruit we weer konden opbouwen. Wat heerlijk voelde trouwens. Iets wat je kunt doen, maar echt niet noodzakelijk is.

Uitgangspunt van dit huishoudschema is dat je iedere dag een paar vaste taken doet; dagelijkse taken om de basis op orde te houden, wekelijkse taken die zorgen dat je huis schoon blijft en tweewekelijkse of maandelijkse taken die ervoor zorgen dat je ook het grote onderhoud onder controle krijgt.

Met de dagelijkse taken zijn we circa 1 uur bezig (verdeeld over de gezinsleden) en dat is vooral in de ochtend en vlak voor het slapen gaan. De wekelijkse taken kunnen verschillen qua duur. Denk aan het wekelijkse afstoffen van het hele huis. Ik heb dit getimed (lang leve de stopwatch) en als ik van boven naar beneden race met mijn swiffer kost me dit 20 minuten van mijn tijd. Timen is dus heel handig om de eerste weken te doen, zodat je meer inzicht krijgt in de taken en je deze het beste kunt indelen gedurende de week.

Doe je taken met een glimlach! Ik luister via mijn oortjes vaak naar een podcast, luisterboek of ik zet energieke muziek op. Heerlijk om naar te luisteren en de tijd vliegt voorbij.

Last but not least: de afgelopen maand heb ik mijn volgers op Instagram meegenomen in mijn ontdekkingstocht. Velen van hen vroegen om mijn huishoudschema (hier is ‘ie dan!), maar ik kreeg ook regelmatig de opmerking waarom we gaan hulp inhuurden. Uiteraard is dat een optie. Het is alleen voor mij niet de structurele oplossing. Naast het feit dat het geld kost en niet iedereen dat kan betalen. Maar ook al had ik hulp in het verleden, ik had nooit controle. En ook geen constant schoon en opgeruimd huis, met een was die schoon in de kasten ligt in plaats van in de wasmand. Ik wilde het zelf doen, en dat is gelukt. We hebben nog steeds af en toe hulp trouwens. Als ik het druk heb of als ik groot onderhoud wil laten doen. Nu is het een aanvulling op, maar de controle ligt nog steeds bij mij.

Hoe ga je plannen, in een agenda, planner of online?

Het antwoord hierop is simpel, namelijk doe wat jij het meest prettig vindt. Sommigen mensen zweren bij een fysieke agenda of planner waar ze alles in schrijven. Ik vind dat verschrikkelijk en zweer bij een online agenda.

Wij werken thuis met online agenda’s in iCloud en gezinsleden hebben daar allemaal verschillende agenda’s in. Zo heb ik 4 agenda’s waarmee ik werk: een gezinsagenda, werkagenda, contentagenda en de huishoudagenda. Alle agenda’s hebben verschillende kleurtjes en als het weekend of vakantie is, dan zet ik bepaalde agenda’s ook uit zodat ik ze niet zie.

In de huishoudagenda (die ik ook wel de ‘fixjeshit agenda’ noem) staan de wekelijkse en maandelijkse taken vooruit ingepland, gebaseerd op mijn andere agenda’s. Voorafgaand aan de nieuwe maand plan ik alles definitief in en pas ik her en der nog wat dingen aan als ik werkafspraken, shoots, vrije dagen van de kids of vakantie heb. Dit werkt voor mij ideaal, maar als jij liever offline plant, gewoon doen!

Mijn huishoudschema

In mijn huishoudschema vind je verschillende taken:

 • Dagelijkse taken om de basis opgeruimd te houden
 • Wekelijkse/Tweewekelijkse taken om het huis schoon te houden
 • Maandelijkse taken voor groot onderhoud

Dagelijkse taken

(deze taken kun je verdelen over de gezinsleden, dan is het zo gedaan)

Ochtend:

 • Was uit de wasmachine in de droger of ophangen
 • Na het ontbijt: vaatwasser leeg en keuken aan kant
 • Beneden stofzuigen
 • Bedden opmaken en was in de wasmanden
 • Voor het douchen: doekje over de wc brillen
 • Na het douchen: doekje over de wastafel in de badkamer

Avond:

 • Na het eten: keuken aan kant, vaatwasser vullen en aanzetten
 • Was van die dag opruimen
 • Wasmachine inplannen zodat die de volgende ochtend klaar is

Wekelijkse/Tweewekelijkse taken

Deze taken zijn bepaald op basis van ons gezin en hoe we leven. We hebben bijvoorbeeld geen huisdieren en lopen thuis op sokken. Daardoor hoef ik minder te stofzuigen en dweilen. Neem dat soort dingen ook mee in je planning. En hou je vervolgens ook echt voor 90% aan deze planning, want als je eenmaal scheef gaat dan is het lastig om weer in te lopen.

 • Maandag: Bedden verschonen
 • Maandag: Toiletten grondig
 • Dinsdag: Ene week afstoffen en andere week nat afnemen
 • Dinsdag: Tweewekelijks strijken (of de dag dat ik afstof, want dat kost minder tijd)
 • Woensdag: Beneden stofzuigen + dweilen of beneden opruimen en schoonmaken na mijn kook- en fotografiedag (die ik tweewekelijks heb)
 • Donderdag: Boodschappen bestellen
 • Donderdag: Ene week badkamer globaal en andere week badkamer grondig (alles eruit dus)
 • Vrijdag: Boven stofzuigen en dweilen
 • Vrijdag: Weekendboodschappen op de markt
 • Vrijdag: Planten
 • Zaterdag: Globaal doekje door de koelkast + boodschappen opruimen
 • Zaterdag: Extra maandtaak als ik daar tijd voor heb

Maandelijkse/periodieke taken

Tja, deze lijst is natuurlijk een beetje onuitputtelijk. De taken die ik hieronder deel is wat bij ons standaard is. Maar ook hiervoor geldt: bepaal deze lijst op basis van jullie huishouden. En veel dingen doe ik ook echt niet iedere maand natuurlijk. Gewoon logisch nadenken bij het inplannen en als je iets nodig vindt om te doen, dan plan je het in op een moment dat je er tijd voor hebt.

Tip: Ik heb deze lijst digitaal in mijn notities staan en als ik iets heb gedaan dan zet ik er een datum bij, zo weet ik precies wanneer de laatste keer was.

Keuken:

 • Koelkast grondig schoonmaken
 • Vriezer grondig schoonmaken
 • Oven schoonmaken
 • Magnetron schoonmaken
 • Vaatwasser schoonmaken
 • Buitenkant keuken poetsen
 • Keukenkasten van binnen schoonmaken
 • Keukenlades van binnen schoonmaken
 • Bovenop koelkast en kasten schoonmaken
 • Ramen zemen
 • Vuilnisbak schoonmaken
 • Koffiemachine en waterkoker ontkalken

Voorraadkast:

 • Kast opruimen en producten met korte houdbaarheid vooraan zetten
 • Planken leeghalen en schoonmaken
 • Alles op de grond weghalen, stofzuigen en dweilen

Woonkamer:

 • Onder kasten zuigen en dweilen
 • Bovenop kasten schoonmaken
 • Ramen zemen
 • Speelgoedbakken opruimen
 • Literatuurkist opruimen
 • Servieskast van binnen opruimen

Gang:

 • Ramen en deur zemen
 • Schoenen en jassen opruimen
 • Mat goed reinigen

Benedenverdieping:

 • Deuren en klinken schoonmaken

Toiletten:

 • Kraan en bakje ontkalken
 • Muurtegels schoonmaken

Badkamer:

 • Kranen en glas ontkalken
 • Voegen/muren reinigen
 • Anti-schimmelbehandeling
 • Badkamerkast leeghalen en van binnen schoonmaken
 • Ramen zemen

Bovenverdieping:

 • Deuren, klinken en raampjes erboven soppen

Kleedkamer:

 • Leeghalen en goed stofzuigen
 • Glas en ramen zemen
 • Kledingkast inhoud opruimen
 • Lades inhoud opruimen

Slaapkamer:

 • Onder het bed stofzuigen
 • Boekenkast van binnen schoonmaken
 • Op de kasten schoonmaken
 • Ramen zemen
 • Kleine kussens en mat wassen

Jongenskamer:

 • Onder de bedden stofzuigen
 • Kasten schoonmaken
 • Ramen zemen
 • Speelgoed opruimen
 • Kleding opruimen

Zolder:

 • Werkdeel afstoffen
 • Wasdeel overal stofzuigen
 • Houtwerk nat afnemen
 • Vloer dweilen

Auto:

 • Door de wasstraat

Tuin- en buitenkeuken:

 • Tuin in orde maken voor een nieuw seizoen
 • Voortuin vegen
 • Achtertuin vegen
 • Buitenkeuken globaal schoonmaken
 • Buitenkeuken kastjes schoonmaken
 • Barbecue groot onderhoud
 • Frituurpan nieuw vet

Nou, dit is ‘m dan, mijn huishoudschema! Doe er je voordeel mee en ik hoop dat jij ook een routine vindt die werkt voor jou. Als ik als huishoudkluns het kan, dan kan iedereen het. En vergeet niet dat dit stapje voor stapje gaat. Hoe vaker je herhaalt, hoe beter het in je systeem komt.

Tekst: Francesca, Fotografie: Wendy van Bree Fotografie

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer