Een goed begin: Zo doe ik mijn weekboodschappen

Samenwerking – Voor mij begint ieder goed begin van de dag met het goed beginnen van de week. En daarmee bedoel ik welke inkopen ik voorafgaand aan de week doe zodat ik standaard een basis in huis heb waarmee ik iedere dag een goed begin heb voor alle maaltijden voor …

Samenwerking – Voor mij begint ieder goed begin van de dag met het goed beginnen van de week. En daarmee bedoel ik welke inkopen ik voorafgaand aan de week doe zodat ik standaard een basis in huis heb waarmee ik iedere dag een goed begin heb voor alle maaltijden voor mezelf en mijn mannen. Wat ik standaard in huis heb en wat ik daarmee maak voor ontbijt, lunch (school en thuis), tussendoortjes en maaltijden? In dit artikel vertel ik je er alles over. En ik laat zien hoe ik mijn weekboodschappen doe bij PLUS en wat ik daar gemiddeld aan kwijt ben.

Van versproducten tot ijzeren voorraad

Wekelijks haal ik natuurlijk versproducten in huis waarmee ik onze maaltijden kan maken, maar die ook belangrijk zijn voor de tussendoortjes en lunchtrommels van de jongens. De basis bestaat uit verse groenten en fruit, daar hebben we altijd kilo’s van in huis. Een keer in de 2 weken ontvang ik een biobox thuis met groenten en fruit. Wat daarin zit is altijd een verrassing en dat vul ik aan met groenten en fruit wat ik bij PLUS koop. Waar ik trouwens ook veel producten kan vinden van lokale telers, zodat ik altijd zoveel mogelijk van dichtbij en uit het seizoen eet: zo vind ik bij PLUS nu alles voor het voorjaar. Verder heb ik altijd melk, kwark, eieren, boter, kaas en broodbeleg in huis.

De meeste versproducten bewaar ik in de koelkast, ook bijna alle groenten en fruit. Ik heb namelijk in de loop der jaren ontdekt dat ik de houdbaarheid van versproducten kan vergroten door ze op de juiste manier te bewaren in de groenten- en fruitlade van mijn koelkast. En aangezien ik zo min mogelijk voedsel wil verspillen is dat voor mij de beste plek om het te bewaren.

Uiteraard gebruik ik ook de diepvries goed. Hier bewaar ik bijna al mijn vlees en vis in, maar is ook een collectie aan diepvriesgroenten en -fruit te vinden. Kliekjes kruiden, geraspte kaas, smaakmakers zoals pepers, gember, laos en sereh gaan ook de vriezer in. Zo kan ik daar ook de houdbaarheid van verlengen.

Daarnaast heb ik altijd een ijzeren voorraad klaar staan in de voorraadkast. Dit heb ik onlangs ingedeeld in categorieën voor een beter overzicht. Zo heb ik een categorie chips, vloeibare sauzen, olie en azijn, pasta, rijst en noedels, peulvruchten, tomaatproducten, nootjes, snoep en koekjes, brood en crackers, bloem, meel en andere bakproducten. Dit staat nu heel overzichtelijk in de kast en als ik iets opmaak schrijf ik het gelijk op mijn krijtbordje wat op de koelkast hangt. Zo weet ik precies wat ik bij de weekboodschappen moet meenemen om de voorraad weer aan te vullen.

Koken volgens een weekmenu versus flexibel koken

Zoals jullie weten ben ik wel een beetje de weekmenu koningin. Tenminste, dat was ik altijd. Want afgelopen jaar heb ik de weekmenu’s voor ons eigen gezin een beetje losgelaten. Ik wilde weer meer flexibel koken en kijk nu wat er in huis is, waar we zin in hebben en daarna ga ik koken. Beide wegen leiden naar Rome en zijn goed, zoek gewoon een manier die voor jou werkt. Als het jou rust geeft om met een weekmenu te leven dan doe je dat. En als je het heerlijk vindt om jezelf iedere dag te verrassen, en je ook genoeg inspiratie hebt om flexibel te koken, dan doe je dat.

Je weekboodschappen doen is natuurlijk ook heel overzichtelijk als je een weekmenu maakt, want dan bepaal je als eerste de gerechten en op basis daarvan je boodschappenlijstje. Zo kun je makkelijk boodschappen bestellen of een tripje naar de winkel maken. Trouwens nog een leuke tip: bij PLUS in de app vind je wekelijks recepten met de aanbiedingen. Als je er daar een paar van in je weekmenu plaatst bespaar je ook weer geld op je wekelijkse boodschappen.

Nog een laatste tip als je leeft zonder een weekmenu: maak het dan tot je doel om je koelkast zoveel mogelijk leeg te koken voordat je weer boodschappen gaat doen. Zo verspil je niets en bespaar je geld. Tijdens het doen van de weekboodschappen kun je dan ook weer letten op de aanbiedingen en laagblijvers in groenten en fruit.

Wat ik standaard in huis heb voor het ontbijt

Mijn mannen zijn heerlijk constant in hun ontbijtwensen, dat plant makkelijk ;-). Zo eten ze het liefst een volkoren boterham en wisselen dat soms af met ontbijtgranen. Ik zorg dus altijd dat ik vers brood in huis heb. Om de 2 tot 3 dagen haal ik weer een broodje. En als ik dat ’s ochtends haal bij PLUS kan ik ook nog kiezen voor brood wat bij de lokale bakker vandaan komt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je brood in de vriezer te bewaren. Wist je trouwens dat je bij PLUS zowel in het schap als op de broodverpakking kunt zien hoeveel vezels erin zetten? Van categorie 1 (weinig vezels) tot categorie 4 (volop vezels). Voor doordeweeks kies ik altijd voor categorie 4!

Ik heb zelf in de herfst en winter altijd havermout in huis voor het ontbijt en die maak ik met (plantaardige) melk, vers fruit en soms wat noten. En in de lente en zomer stap ik over naar kwark of Griekse yoghurt in combinatie met ontbijtgranen en vers fruit.

In het weekend ontbijten we luxer. Denk aan gebakken eitjes, broodpudding en croissants. Dat haal ik bij mijn weekboodschappen als ik er zin in heb.

Wat ik standaard in huis heb voor de lunch

Voor de broodtrommels van de jongens heb ik ook altijd volkorenbrood in huis. Dat beleg ik met divers beleg, waar ze die dag zin in hebben en ik zorg voor een goede verdeling tussen vegetarisch beleg en vleeswaren. Aan de broodtrommel voeg ik altijd snackgroenten toe, soms wat noten (vooral Zayne is daar dol op) en als ik iets lekkers over heb van het avondeten stop ik dat er ook bij. Als 10-uurtje krijgen ze standaard fruit, gewoon wat er in huis is. Behalve op woensdag, dan krijgen ze ‘iets lekkers’.

Aangezien ik thuis werk, lunch ik gewoon met wat er in huis is. Soms zijn dat kliekjes van het avondeten, soms maak ik een salade, soms bak ik een omelet of ik eet een paar crackers.

In het weekend zijn de lunches uitgebreider, net als het ontbijt, en maken we graag tosti’s (ideaal ook voor oud brood) en royaal belegde broodjes.

 Wat ik standaard in huis heb voor tussendoortjes

Tja, eigenlijk zijn wij best ‘saai’ als het gaat om tussendoortjes ;-). Doordeweeks beperkt zich dat tot snackgroenten (soms met een dipje of hummus erbij), fruit, noten of een belegde cracker. Natuurlijk hebben we ook altijd wel chips of iets anders lekkers in huis. Want soms heb je daar gewoon zin in.

Als ik bruine bananen heb liggen, bak ik altijd wel een bananenbrood. Zijn mijn jongens dol op! En kan ik weer mooi combineren met ander fruit wat op moet. Denk bijvoorbeeld aan appel, peer of blauwe bessen.

Voorbeeld van mijn weekboodschappen

Voordat ik dit artikel ging schrijven ben ik eerst naar mijn PLUS winkel in Pijnacker gereden om de weekboodschappen te doen. Zoals gezegd maak ik altijd een lijstje met producten uit mijn ijzeren voorraad, maar ik laat me ook graag inspireren door het aanbod in de winkel. Zo hebben ze bij mij heel veel lokale producten. Denk bijvoorbeeld aan bloem en meel van de molen uit Nootdorp, lokale groenten en maaltijden die in Pijnacker worden gemaakt en vis uit Scheveningen. Aangevuld met het standaard assortiment, waarbij ik ook goed kijk naar aanbiedingen, maak ik zo mijn weekboodschappen rond en kan ik weer een weekje vooruit.

Zo gaf ik deze week € 101,83 uit voor een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen. Waarbij ik wel moet aangeven dat we nog wat groenten en fruit in huis hadden en ik nog vlees en vis uit de vriezer heb gebruikt.

En het zal je opvallen dat er geen toilet-, schoonmaak- en verzorgingsproducten op mijn lijstje staan. Die koop ik namelijk op een andere manier in en dat is door goed te kijken naar de aanbiedingen. Als er acties zijn met 2 voor 1 of met een percentage korting, dan koop ik gelijk een voorraadje en zet dat in de voorraadkast. Vaak bestel ik dat dan ook online, zodat ik niet hoef te sjouwen. En bij PLUS kan ik vaak gelijk voor de volgende dag online bestellen en dat maakt het heel makkelijk.

Zo doe ik dat dus met de weekboodschappen en mijn voorraadbeheer. Zie het als inspiratie en haal eruit wat voor jou werkt!

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Wil je dit artikel opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Welk boodschappen doe ik voor alle maaltijden en wat heb ik standaard in huis voor ontbijt, lunch (school – broodtrommel - en thuis), tussendoortjes en maaltijden? In dit artikel vertel ik je er alles over. En ik laat zien hoe ik mijn weekboodschappen doe voor 2 volwassenen en 2 kinderen bij PLUS en wat ik daar gemiddeld aan kwijt ben. Lees al mijn tips

Tekst & fotografie: Francesca

Met PLUS heb ik een langdurige samenwerking, maar mijn weekboodschappen betaal ik gewoon zelf.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)