Kerst MonChoutaart met chocolade en karamel

Vandaag ga ik jullie weer blij maken met een van mijn spectaculaire taarten voor de Kerst. Na de prachtige Naked Gingerbread Kersttaart is nu de Kerst MonChoutaart met chocolade en karamel aan de beurt, is het geen plaatje! Ook deze kun je met een beetje hulp maken of je trekt alles uit de kast en maakt ‘m volledig zelf, aan jou de keuze. En het fijne is dat je de taart al ruim een dag eerder kunt voorbereiden (zonder oven) en daarna in de koelkast bewaart tot gebruik. De MonChoutaarten zijn zalig, want we hebben ze beide getest in mijn keuken. Vonden de buren en vrienden trouwens helemaal niet vervelend, dat we zoveel punten ervan uit te delen hadden ;-).

Kersttaart een zalige topping en feestelijke decoratie

De Kerst MonChoutaart heeft een kandijkoekjesbodem en MonChouvulling waar kleine stukjes fudge en chocolate chips aan zijn toegevoegd. Alleen dat is al heerlijk, maar de taart gaat echt indruk maken door de chocolade ganache topping en prachtige decoratie. Daarvoor gebruikten we chocolade kerstfiguurtjes waar straks de winkels vol mee liggen. Kijk daarvoor in supermarkten of bij winkels zoals HEMA of Xenos. Voor de sprinkles ging ik helemaal los met de vier verschillende soorten uit de Chocoladefantasie strooier van Dr. Oetker. Ook gebruikte ik de sneeuwvlokjes sprinkles die speciaal voor de kerstdagen weer in het assortiment zijn.

Recept Kerst MonChoutaart met chocolade en karamel, met een beetje hulp

Wat je nodig hebt voor 1 taart met 12 – 14 punten

Voor de taart:

  • 1 pak Dr. Oetker MonChoutaart met kandijkoekjesbodem
  • 70 gr boter
  • 200 gr MonChou, op kamertemperatuur
  • 100 ml water, op kamertemperatuur
  • 250 ml slagroom
  • 100 gr Dr. Oetker Chocolate Chips
  • 100 gr karamel fudge, in kleine blokjes (ongeveer net zo groot als de chocolate chips)

 

Voor de ganache:

  • 120 gr pure chocolade
  • 120 gr slagroom
  • klontje boter

 

Voor de decoratie:

  • 1 flesje karamelsaus (bijvoorbeeld Hero dessertsaus)
  • chocolade kerstdecoratie naar keuze
  • 1 potje Dr. Oetker Chocofantasie
  • 1 potje Dr. Oetker Kerstfantasie

 

Ook nodig:

  • springvorm met 24 cm doorsnede

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten + Koelen: minimaal 2 uur

  1. Bekleed een springvorm van 24 cm met het velletje bakpapier uit de verpakking.
  2. Smelt voor de bodem de boter in een pannetje (of in de magnetron) en haal van het vuur. Roer de inhoud van het zakje kandijkoekjesmix door de gesmolten boter. Bedek hiermee de bodem van de springvorm gelijkmatig en druk stevig aan met een lepel of bodem van een glas. Zet de vorm 10 minuten in de koelkast.
  3. Klop in een kom de MonChou op de hoogste stand in 1 minuut glad met een handmixer met garden. Voeg het water en de taartmix aan de MonChou toe en klop dit op de middelste stand tot een egale massa. Als laatste schenk je de ongeklopte slagroom erbij. Klop dit met de mixer op de middelste stand in 1,5 minuut tot een luchtige massa.
  4. Schep de chocolate chips en fudge blokjes door het beslag, verdeel het mengsel daarna over de bodem in de springvorm en strijk glad. Laat de MonChoutaart tenminste 2 uur afgedekt opstijven in de koelkast.
  5. Hak voor de ganache de pure chocolade grof en schep in een hittebestendige kom. Verwarm de slagroom in een steelpannetje tot het kookpunt en schenk dit vervolgens over de chocolade. Roer met een kleine garde of pollepel tot de chocolade helemaal gesmolten is en roer het klontje boter erdoor voor een mooie glas. Laat de ganache daarna afkoelen tot lauw, maar zorg dat deze wel vloeibaar blijft.
  6. Verwijder voorzichtig de rand van de springvorm en leg de MonChoutaart op een bord of taartschaal. Verdeel de chocolade ganache daarna met een (palet)mes over de opgesteven MonChoutaart. Het mag best wat over de randen druipen.
  7. Decoreer de taart daarna direct. Maak een mooi patroon met de karamelsaus, decoreer met chocolade kerstfiguurtjes en royaal met Chocofantasie sprinkles en de sneeuwvlokjes van de Kerstfantasie sprinkles.

Tip: Een knijpfles is handig om te gebruiken om een mooi patroon aan te brengen met de karamelsaus. Sowieso erg handig om in huis te hebben voor alle soorten decoratie met sauzen. Maar als je die niet in huis hebt, kun je de karamelsaus ook in dunne sliertjes uitschenken (waarbij je heen en weer beweegt). Of gebruik een vork die je eerst in de saus doopt en daarna over de taart heen beweegt, zo krijg je een mooi web-patroon van karamel.

Ik ben heel benieuwd wat je gaat vinden van deze spectaculaire kersttaart. Laat het me zeker even weten door een foto op social te plaatsen met #francescakookt.

Recept Kerst MonChoutaart met chocolade en karamel, zelfgemaakt

Wat je nodig hebt voor 1 taart met 12 – 14 punten

Voor de taart:

  • 125 gr boter
  • 1 pak bastognekoeken
  • 400 gr MonChou, op kamertemperatuur
  • 150 gr poedersuiker
  • 500 ml slagroom
  • 2 zakjes Dr. Oetker Klop-Fix
  • 100 gr Dr. Oetker Chocolate Chips
  • 100 gr karamel fudge, in kleine blokjes (ongeveer net zo groot als de chocolate chips)

 

Voor de karamelsaus:

  • 150 gr suiker
  • 2 el water
  • 125 gr slagroom, op kamertemperatuur
  • 30 gr boter, in blokjes op kamertemperatuur

 

Voor de ganache:

  • 120 gr pure chocolade
  • 120 gr slagroom
  • klontje boter

 

Voor de decoratie:

  • chocolade kerstdecoratie naar keuze
  • 1 potje Dr. Oetker Chocofantasie
  • 1 potje Dr. Oetker Kerstfantasie

 

Ook nodig:

  • springvorm met 24 cm doorsnede

Wat je gaat doen

Bereiding: 45 minuten + Koelen: minimaal 2 uur

  1. Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier.
  2. Smelt voor de bodem de boter in een steelpannetje. Maal de bastognekoeken helemaal fijn in de keukenmachine of door ze in een zakje te doen en met een deegroller fijn te rollen. Meng de boter met de koekkruimels en roer goed door elkaar. Bedek hiermee de bodem van de springvorm gelijkmatig en druk stevig aan met een lepel of bodem van een glas. Zet de vorm minstens 10 minuten in de koelkast.
  3. Klop de MonChou met de helft van de poedersuiker los en klop in een andere kom de slagroom met de Klopfix en resterende poedersuiker stijf. Spatel de MonChou en slagroom door elkaar en spatel als laatste de chocolate chips en fudge stukjes erdoor.
  4. Verdeel het mengsel daarna over de bodem in de springvorm en strijk glad. Laat tenminste 2 uur opstijven in de koelkast.
  5. Maak ondertussen de karamelsaus. Doe de suiker en het water in een steelpan en breng aan de kook. Laat rustig borrelen op middelhoog vuur en roer er niet door. Wanneer de karamel een mooie goudbruine kleur heeft, zet je het vuur laag en schenk je al roerend de slagroom erbij. Pas op, dit kan spetteren. Voeg vervolgens klontje voor klontje de roomboter toe en roer tot het helemaal is opgelost. Schenk de karamel over in een schoon potje (let op: kokend heet!) en laat afkoelen.
  6. Maak de ganache als de taart minstens 2 uur is opgesteven. Hak de chocolade fijn en doe in een hittebestendige kom. Verwarm de slagroom tot het kookpunt in een pannetje en giet deze al roerend over de chocolade. Roer goed met een kleine garde of pollepel tot de chocolade is gesmolten en roer er tenslotte nog een klontje roomboter door voor een mooie glans. Laat de ganache iets afkoelen, maar zorg dat deze nog wel vloeibaar blijft.
  7. Verwijder voorzichtig de rand van de springvorm en leg de MonChoutaart op een bord of taartschaal. Verdeel de chocolade ganache daarna met een (palet)mes over de opgesteven MonChoutaart. Het mag best wat over de randen druipen.
  8. Decoreer de taart daarna direct. Maak een mooi patroon met de karamelsaus, decoreer met chocolade kerstfiguurtjes en royaal met Chocofantasie sprinkles en de sneeuwvlokjes van de Kerstfantasie sprinkles.

Tip: Met het recept voor de karamelsaus maak je meer dan je nodig hebt. Bewaar de karamelsaus in de koelkast en eet het over een bolletje ijs of serveer extra saus bij deze taart. Om de karamelsaus weer vloeibaar te krijgen, kun je ‘m even opwarmen in de magnetron.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

kerst monchoutaart met chocolade en karamel Deze Kerst taart heeft een kandijkoekjesbodem en MonChouvulling waar kleine stukjes fudge en chocolate chips aan zijn toegevoegd. Alleen dat is al heerlijk, maar de taart gaat echt indruk maken door de chocolade ganache topping en prachtige decoratie.

Recept: Francesca & Debby, Fotografie: DeedyLicious

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Kerst MonChoutaart met chocolade en karamel”

  1. O wauw! Dit ziet er heel gaaf en lekker uit! Dit wil ik ook precies zo maken. Mag ik vragen, waar heb je die slee van chocolade vandaan?
    Maar ook waar heb je de strooisels, caramel blokjes en chocolate chips vandaan? Alvast super bedankt voor je reactie.

    1. De slee is van Hema. De strooisels en chocolate chips zijn van Dr. Oetker en de karamelfudge van Lonka, die kun je allemaal in de supermarkt kopen. Wel vooraf even checken of het in het assortiment zit (ik kocht alles bij AH).

  2. Dag,
    Er staat voor de ganache 120 gram slagroom. Wordt hiermee 120 ml ongeklopte slagroom bedoeld? En is dat dan hetzelfde als ik bij de taart zelf gebruik? Ik wil deze taart graag maken, maar ik heb nog nooit eerder ganache gemaakt.

      1. We hebben tijdens het testen van de taarten zowel de choco glazuur als de chocolade ganache getest en de ganache kwam als grote winnaar uit de bus. Je kunt de taart daarna namelijk mooi aansnijden, de choco glazuur wordt heel hard bij grote oppervlaktes. Dus het kan wel, maar heeft niet mijn voorkeur. Daarom dat ik alleen de ganache heb opgenomen in het recept :-).

    1. Yes, dat is ongeklopte (vloeibare) slagroom. Voor een pure chocolade ganache gebruik je altijd dezelfde hoeveelheid pure chocolade als slagroom. Zelf ganache maken is echt super makkelijk, hoef je je geen zorgen over te maken 🙂

  3. Deze taart wil ik gaan maken voor kerst. Ik wil de zelfgemaakte versie gaan maken. Zou ik dan een pak kandijkoekjes kunnen gebruiken voor de bodem i.p.v. bastognekoeken? Of kan ik dan beter de kant en klare mix van Dr. Oetker gebruiken?

    1. Ohhh, wel weken hoor. Tenminste, dat doe ik wel :-). Goed afgesloten in de koelkast en ik verwarm altijd een beetje voordat ik ga schenken. Door de verpakking even in de magnetron te zetten (als dat kan) of in een bakje met heet water. En wat fijn dat ‘ie goed gelukt is!

  4. De taart ziet er prachtig uit maar de bodem is erg vochtig. Ik heb de taart morgen nodig. Ik laat deze op bakrooster liggen in de hoop dat het vocht nog wat weg trekt. Nog andere tips? Zou zo zonde zijn om het weg te moeten gooien.

  5. Ik heb hem voor kerstavond gemaakt, en hij was echt overheerlijk! Veel lovende reacties gehad! Bedankt voor het lekkere (en makkelijke) recept! Voor herhaling vatbaar!