Kerst MonChoutaart met chocolade en karamel

Vandaag ga ik jullie weer blij maken met een van mijn spectaculaire taarten voor de Kerst. Na de prachtige Naked Gingerbread Kersttaart is nu de Kerst MonChoutaart met chocolade en karamel aan de beurt, is het geen plaatje! En het fijne is dat je de taart al ruim een dag …

Vandaag ga ik jullie weer blij maken met een van mijn spectaculaire taarten voor de Kerst. Na de prachtige Naked Gingerbread Kersttaart is nu de Kerst MonChoutaart met chocolade en karamel aan de beurt, is het geen plaatje! En het fijne is dat je de taart al ruim een dag eerder kunt voorbereiden (zonder oven) en daarna in de koelkast bewaart tot gebruik.

Kersttaart een zalige topping en feestelijke decoratie

De Kerst MonChoutaart heeft een kandijkoekjesbodem en MonChouvulling waar kleine stukjes fudge en chocolate chips aan zijn toegevoegd. Alleen dat is al heerlijk, maar de taart gaat echt indruk maken door de chocolade ganache topping en prachtige decoratie. Daarvoor gebruikten we chocolade kerstfiguurtjes waar straks de winkels vol mee liggen. Kijk daarvoor in supermarkten of bij winkels zoals HEMA of Xenos. Voor de sprinkles ging ik helemaal los met de vier verschillende soorten uit de Chocoladefantasie strooier van Dr. Oetker. Ook gebruikte ik de sneeuwvlokjes sprinkles die speciaal voor de kerstdagen weer in het assortiment zijn.

Wat je nodig hebt voor 1 taart met 12 – 14 punten

Voor de taart:

    • 125 gr boter
    • 1 pak bastognekoeken
    • 400 gr MonChou, op kamertemperatuur
    • 150 gr poedersuiker
    • 500 ml slagroom
    • 2 zakjes Dr. Oetker Klop-Fix
    • 100 gr Dr. Oetker Chocolate Chips
    • 100 gr karamel fudge, in kleine blokjes (ongeveer net zo groot als de chocolate chips)

Voor de karamelsaus:

    • 150 gr suiker
    • 2 el water
    • 125 gr slagroom, op kamertemperatuur
    • 30 gr boter, in blokjes op kamertemperatuur

Voor de ganache:

    • 120 gr pure chocolade
    • 120 gr slagroom
    • klontje boter

Voor de decoratie:

    • chocolade kerstdecoratie naar keuze
    • 1 potje Dr. Oetker Chocofantasie
    • 1 potje Dr. Oetker Kerstfantasie

Ook nodig:

    • springvorm met 24 cm doorsnede

Wat je gaat doen

Bereiding: 45 minuten + Koelen: minimaal 2 uur

    1. Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier.
    2. Smelt voor de bodem de boter in een steelpannetje. Maal de bastognekoeken helemaal fijn in de keukenmachine of door ze in een zakje te doen en met een deegroller fijn te rollen. Meng de boter met de koekkruimels en roer goed door elkaar. Bedek hiermee de bodem van de springvorm gelijkmatig en druk stevig aan met een lepel of bodem van een glas. Zet de vorm minstens 10 minuten in de koelkast.
    3. Klop de MonChou met de helft van de poedersuiker los en klop in een andere kom de slagroom met de Klopfix en resterende poedersuiker stijf. Spatel de MonChou en slagroom door elkaar en spatel als laatste de chocolate chips en fudge stukjes erdoor.
    4. Verdeel het mengsel daarna over de bodem in de springvorm en strijk glad. Laat tenminste 2 uur opstijven in de koelkast.
    5. Maak ondertussen de karamelsaus. Doe de suiker en het water in een steelpan en breng aan de kook. Laat rustig borrelen op middelhoog vuur en roer er niet door. Wanneer de karamel een mooie goudbruine kleur heeft, zet je het vuur laag en schenk je al roerend de slagroom erbij. Pas op, dit kan spetteren. Voeg vervolgens klontje voor klontje de roomboter toe en roer tot het helemaal is opgelost. Schenk de karamel over in een schoon potje (let op: kokend heet!) en laat afkoelen.
    6. Maak de ganache als de taart minstens 2 uur is opgesteven. Hak de chocolade fijn en doe in een hittebestendige kom. Verwarm de slagroom tot het kookpunt in een pannetje en giet deze al roerend over de chocolade. Roer goed met een kleine garde of pollepel tot de chocolade is gesmolten en roer er tenslotte nog een klontje roomboter door voor een mooie glans. Laat de ganache iets afkoelen, maar zorg dat deze nog wel vloeibaar blijft.
    7. Verwijder voorzichtig de rand van de springvorm en leg de MonChoutaart op een bord of taartschaal. Verdeel de chocolade ganache daarna met een (palet)mes over de opgesteven MonChoutaart. Het mag best wat over de randen druipen.
    8. Decoreer de taart daarna direct. Maak een mooi patroon met de karamelsaus, decoreer met chocolade kerstfiguurtjes en royaal met Chocofantasie sprinkles en de sneeuwvlokjes van de Kerstfantasie sprinkles.

Tip 1: Met het recept voor de karamelsaus maak je meer dan je nodig hebt. Bewaar de karamelsaus in de koelkast en eet het over een bolletje ijs of serveer extra saus bij deze taart. Om de karamelsaus weer vloeibaar te krijgen, kun je ‘m even opwarmen in de magnetron.

Tip 2: Een knijpfles is handig om te gebruiken om een mooi patroon aan te brengen met de karamelsaus. Sowieso erg handig om in huis te hebben voor alle soorten decoratie met sauzen. Maar als je die niet in huis hebt, kun je de karamelsaus ook in dunne sliertjes uitschenken (waarbij je heen en weer beweegt). Of gebruik een vork die je eerst in de saus doopt en daarna over de taart heen beweegt, zo krijg je een mooi web-patroon van karamel.

Geniet van deze spectaculaire kersttaart.

Recept: Francesca & Debby, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca