3.73 van 40 stemmen

Makkelijke chocolade botercrème

20 minuten
Zoet

Voor het garneren van cupcakes of het afsmeren van een taart kun je botercrème gebruiken die lekker stevig is en goed z’n vorm behoudt. Goed bereid, of eigenlijk goed geklopt, is botercrème ook heerlijk romig en zacht. Mits je ‘m op kamertemperatuur serveert, want boter wordt hard als je ‘m …

Voor het garneren van cupcakes of het afsmeren van een taart kun je botercrème gebruiken die lekker stevig is en goed z’n vorm behoudt. Goed bereid, of eigenlijk goed geklopt, is botercrème ook heerlijk romig en zacht. Mits je ‘m op kamertemperatuur serveert, want boter wordt hard als je ‘m koelt en de crème ervan dus ook. Botercrème kun je ook een andere kleur of smaak geven en vandaag vertel ik jullie hoe je deze makkelijke chocolade botercrème maakt.

Voor botercrème heb je in de basis niets meer dan boter en poedersuiker nodig. Er zijn verschillende variaties op het basisrecept. Zoals bijvoorbeeld botercrème op basis van eiwitten of op basis van banketbakkersroom. Door die toevoegingen smaakt de botercrème minder naar boter en wordt romiger, luchtiger en glanst vaak ook meer.

Mijn favoriete botercrème is op basis van banketbakkersroom en die zal ik binnenkort ook eens voor jullie uitwerken. Maar vandaag focus ik me nog even op deze makkelijke chocolade botercrème die ik gebruikte als toef op de vanille cupcakes die ik voor de verjaardag van mijn zoontje Zayne maakte. Daar voegde ik ook iets aan toe, namelijk een kleine hoeveelheid roomkaas. Niet te verwarren met roomkaasfrosting waarvoor je meer roomkaas dan boter zou gebruiken. Ik voeg juist maar een klein beetje toe voor de romigheid en een licht zuurtje en daarnaast voeg ik ook iets minder suiker toe dan normaal, omdat ik niet van de mierzoete botercrème ben. Eigenlijk houd ik me in dit recept aan geen enkele basisregel, maar het kwam alsnog helemaal goed ;-). De chocoladesmaak komt van de cacaopoeder. Gebruik 30 gram voor een milde cacaosmaak en 50 gram voor een intensere smaak, net waar je zin in hebt.

Ingrediënten

 • 200 gr boter, op kamertemperatuur
 • 150 gr poedersuiker
 • 30 - 50 gr cacaopoeder, zie de notities
 • 50 gr naturel roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia), op kamertemperatuur
 • 2 tl vanille extract

Aan de slag!

 • Klop de boter 10 minuten op in je standmixer of met de handmixer tot deze mooi romig en luchtig is.
 • Zeef de poedersuiker en cacaopoeder samen in één kom en roer daarna door elkaar met een vork. Roer in een tweede kommetje de roomkaas los met het vanille extract tot deze helemaal egaal is en zonder klontjes.
 • Voeg lepel voor lepel het poedersuiker-cacaomengsel toe aan de boter en mix dit op een lage stand erdoor tot alles goed gemengd is.
 • Klop als laatste het roomkaasmengsel erdoor en laat de mixer nog een minuut of 5 kloppen tot je chocolade botercrème mooi romig is.
 • Je kunt de botercrème nu direct gebruiken om je taart mee af te smeren. Of vul er een spuitzak mee die je gebruikt om toeven mee te maken. Je kunt de chocolade botercrème bewaren in de koelkast (in de spuitzak of reeds verwerkt in een taart of op cupcakes), maar houd er rekening mee dat deze zal opstijven. Zorg ervoor dat deze eerst weer op kamertemperatuur is voordat je ‘m verder gaat gebruiken of gaat eten.

Notities

 • Met dit recept kun je 12 cupcakes decoreren of een middelgrote taart afsmeren.
 • De chocoladesmaak komt van de cacaopoeder. Gebruik 30 gram voor een milde cacaosmaak en 50 gram voor een intensere smaak, net waar je zin in hebt.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer