Kleine gasten willen ook lekker eten in de horeca!

Samenwerking – Heerlijk vinden wij het om samen met onze kinderen uit eten te gaan. En dat doen we regelmatig, zoals jullie waarschijnlijk wel gemerkt hebben als je mij al langer volgt. Samen uit eten gaan, of met alleen volwassenen, vinden we trouwens ook heerlijk. Maar vandaag wil ik het …

Samenwerking – Heerlijk vinden wij het om samen met onze kinderen uit eten te gaan. En dat doen we regelmatig, zoals jullie waarschijnlijk wel gemerkt hebben als je mij al langer volgt. Samen uit eten gaan, of met alleen volwassenen, vinden we trouwens ook heerlijk. Maar vandaag wil ik het eens hebben over het eerste, en dan vooral over wat kinderen op hun bord krijgen tijdens zo’n etentje.

Van baby af aan hebben we onze oudste al meegenomen naar restaurants. Eerst laagdrempelig, veelal op tijdstippen dat hij het meest fit was zodat we zeker wisten dat we niet halverwege weer konden inpakken omdat ons kind er klaar mee was. Met succes, want hij vond het steeds leuker om met ons mee te gaan. Bleef daarbij rustig en gezellig aan tafel zitten en vond het interessant om nieuwe dingen te proeven. Vooral als hij zelf ook mee mocht helpen in de keuken met bijvoorbeeld het dessert. Met als hoogtepunt dat we hem met 5 jaar mee hebben genomen, samen met oma, om te lunchen bij de Librije. Vier uur lang zat hij aan tafel, at vijf verschillende gerechtjes mee, mocht zelfs samen met Jonnie Boer zijn dessert maken en had de tijd van zijn leven. De witte en zwarte brigade trouwens ook, want ze vonden het helemaal fantastisch om te zien dat hij zo enorm aan het genieten was van deze bijzondere lunch.

Inmiddels weten we dat dit niet voor ieder kind geldt, want het ene kind is nou eenmaal rustiger dan het andere. Onze jongste zat namelijk helemaal niet op zijn gemak in restaurants. Voor hem riepen we daarom de ‘restauranttraining’ in het leven en hebben we hem heel ontspannen laten wennen aan het restaurantritueel. Beginnende bij een pannenkoekenrestaurant (waar we na een half uur het pand snel hebben verlaten) en iedere keer gingen we een stapje verder. Tijdens de zomervakantie aten we geregeld buiten de deur en toen kreeg hij de smaak te pakken. De zomervakantie sloten we vervolgens feestelijk af bij ons favoriete restaurant in Zoetermeer, Hofstede Meerzigt, waar hij vol plezier aan tafel zat en lekker aan het smullen was. Hij blij, wij trots en een glimlachende brigade die het heerlijk vond om te zien hoe een kleine smurf van 1,5 een bord met zachtgegaarde kalfswang met puree en boontjes aan het wegwerken was.

“Wat zeg je nou, zachtgegaarde kalfswang voor een kind?”

Ja, dat lees je heel goed. Als er iets is wat wij in al die jaren nog nooit voor ons kind hebben besteld is het een kindermenu. Je kunt ons niet ongelukkiger maken door onze kinderen een menu aan te bieden met friet en een kroket. Of een stukje smakeloze vis of pasta met waterige tomatensaus. Sterker nog, je maakt onze kinderen er ook niet blij mee. Vooral Jessey (7 jaar inmiddels) vindt het leuk om nieuwe dingen te proeven en hij weet dat als hij iets echt niet lekker vindt wij het ook prima vinden als hij het laat staan. Uit eten gaan is namelijk een feestje, daar begint het mee. Ik zie het ook als een stukje culinaire opvoeding. Hét moment om nieuwe smaken te ontdekken waar de chefs in de keuken heel hard voor hebben gewerkt om het ons te laten proeven. Nu werken we aan de gasten van de toekomst, met respect voor de kookkunsten van de chef en liefde voor het eten op hun bord.

Wat is er dan mis met een kindermenu?

Nou, met een kindermenu is helemaal niets mis. Zeker niet als we het over bijvoorbeeld portionering hebben, kinderen eten nou eenmaal minder. En kunnen ook minder lang hun aandacht erbij houden. En met friet en een kroket is ook niet zoveel mis, maar niet als je uit eten gaat. Wij zijn dol op friet! Maar die bak ik dan thuis of we halen het bij een snackbar. Super lekker, maar nogmaals: niet als we écht uit eten gaan.

Wat er vaak nog mis gaat is dan ook de samenstelling van de kindermenu’s. Er is zoveel meer in de wereld verkrijgbaar en vernieuwende foodconcepten schieten als paddenstoelen uit de grond. Voor volwassenen dan, want kindermenu’s blijven veelal nog bestaan uit pannenkoeken of patat. Ik vind dat niet meer van deze tijd en ik ben niet de enige. Uit onderzoek dat in opdracht van Sligro is uitgevoerd onder ruim 1.000 gezinnen blijkt dat 38 procent van de ouders het hier ook mee eens is. Tijd om dat te veranderen vinden ze bij Sligro en ik ben het daar volkomen mee eens! We hebben daarom besloten om samen te werken en ik wil me er samen, ook met de horeca, hard voor maken dat het aanbod van kindermenu’s gaat veranderen. Lekkerder, gezonder en gevarieerder zijn daarbij de belangrijkste randvoorwaarden. En vergeet niet: de kleinste gasten hebben ook gewoon smaak! Sterker nog: zelfs meer dan wij aangezien je op jonge leeftijd meer smaakpapillen hebt dan op oudere leeftijd.

Interessant om te weten is ook dat het oordeel van ouders over het huidige aanbod kindermenu’s niet mals is; zo vindt 70 procent de menu’s over het algemeen niet gezond, vindt 42 procent dat het voor de kinderen vaak te lang duurt voordat het eten wordt geserveerd en vindt 24 procent de menu’s er niet aantrekkelijk uitzien. En aangezien 45% van deze gezinnen minstens één keer per maand met hun kinderen uit eten gaat, zijn dit resultaten waar echt wat mee mag gebeuren, vinden jullie ook niet?

Samen aan de slag met ‘Kleine Gasten’

Zoals gezegd wil Sligro dat het aanbod voor kinderen wordt verbeterd en daarom zijn ze deze week gestart met de campagne ‘Kleine Gasten’. Op een speciale campagnewebsite biedt Sligro inspiratie met speciale recepten voor gezonde kindermenu’s en tips voor een speelse, aantrekkelijke opmaak van het bord. Daarnaast is er een exclusieve training ontwikkeld om het kindermenu vorm te geven op een manier die past bij het restaurant. In deze training ga ik ook een rol spelen, erg veel zin in! Gemma Schneemann, directeur marketing bij Sligro, zeg hierover: “Met de ‘Kleine Gasten’ campagne willen we horecagelegenheden inspireren en handvatten bieden om in te spelen op de kansen die wij spotten onder gezinnen met jonge kinderen. Kinderen kunnen wat ons betreft als volwaardige gast worden gezien in een horecagelegenheid. Net als hun ouders vinden zij het ook leuk om verwend te worden tijdens een avondje uit.”

En wat kun jij als ouder doen?

Door onze jarenlange ervaring met het uit eten gaan met kinderen hebben we alles al een keer meegemaakt, zowel goed als fout. Ik heb een aantal handige tips voor jullie op een rijtje gezet:

    • Bij de meeste restaurants kun je online het menu al bekijken. Lees (of lees voor) deze met je kind(eren) en bespreek vooraf waar ze zin in hebben. Dit scheelt discussie aan tafel en eventuele keuzestress.
    • Ga op een tijdstip eten dat je kind nog fit is, dat maakt het een stuk gezelliger aan tafel en zorgt er ook voor dat ze beter eten.
    • Vertel ze überhaupt niet dat er een kindermenu is met friet of pannenkoeken (als deze er is) en lees de andere opties aan ze voor. Want vaak als ze kroket of pannenkoek horen, zijn ze al verkocht.
    • Zie je alleen friet-achtige opties op de kaart staan voor kinderen, vraag dan of de keuken halve porties kan maken van hoofdgerechten of iets anders kunnen maken. Wij vragen dit regelmatig en het is vrijwel nog nooit voorgekomen dat ze dit niet willen doen. Gaan ze met de hakken in het zand, dan weet je dat je nooit meer terug hoeft te komen.
    • Hongerige kinderen aan tafel? Vraag dan bij binnenkomst gelijk een bakje brood voor op tafel, daarmee kunnen ze hun eerste trek stillen. Bestel het eten van de kinderen direct bij het voorgerecht zodat zij vast gegeten hebben.
    • Ga je voor meerdere gangen als ouders en hebben je kinderen al gegeten bij jouw voorgerecht, zorg dan dat je iets te spelen bij je hebt zodat zij zich vermaken tijdens jouw hoofdgerecht. Denk aan een puzzel, tekenboekje of iets ander kleins (zonder geluid). Wij hebben onze oudste een tijdje een tekening laten maken voor de chef-kok met daarop zijn favoriete eten als ‘bedankje’. Vond hij geweldig om te doen. De tablet mag wat mij betreft ook mee, maar die bewaren we altijd tot het laatste moment. Als al het andere niet meer werkt en we ook uitgekletst zijn 😉
    • En last but not least: zie je nog weinig gezonde, lekkere opties voor kinderen op de kaart staan…maak dit dan bespreekbaar! Zeg gewoon dat je dat jammer vindt, dat kinderen ook graag lekker eten tijdens een avondje uit en of ze daar eens over na willen denken bij het samenstellen van de nieuwe kaart. Vroeger deed ik dat zelf ook niet, maar tegenwoordig wel. Als er vraag naar is, worden dingen vaak sneller veranderd.

Tijd voor betere kindermenu’s voor onze Kleine Gasten! Ik maak me er hard voor, doen jullie met me mee?

Dit is een samenwerking met Sligro. Lees hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)