Onze eettips voor een vakantie in Zuid-Denemarken

Afgelopen meivakantie vierden we 10 dagen vakantie in het mooie Zuid-Denemarken. Jullie hebben daar al uitgebreid van mee kunnen genieten in dit vakantievoorpretartikel waarin ik meer vertel over de Zuid-Deense eetcultuur. En inmiddels is ook mijn reisverslag online gekomen waarin ik alles deel over onze gezinsvakantie met de kinderen, inclusief …

Afgelopen meivakantie vierden we 10 dagen vakantie in het mooie Zuid-Denemarken. Jullie hebben daar al uitgebreid van mee kunnen genieten in dit vakantievoorpretartikel waarin ik meer vertel over de Zuid-Deense eetcultuur. En inmiddels is ook mijn reisverslag online gekomen waarin ik alles deel over onze gezinsvakantie met de kinderen, inclusief de leukste attractietips.

Zo leuk én lekker dat we deze zomer weer naar Denemarken gaan!

Voordat ik met jullie mijn eettips voor Zuid-Denemarken deel wil ik nog iets anders kwijt. We hebben namelijk zo genoten van onze vakantie in Zuid-Denemarken dat we besloten hebben om in de zomervakantie weer met Dansk.nl op vakantie te gaan! Deze keer naar de Oost-Deense eilanden (Lolland-Falster, Møn, Sjaelland). De vakantie in Zuidwest-Jutland was ons al enorm bevallen, maar we waren ook heel benieuwd naar het Deense eilandleven. Zeker in de zomer wil ik niets liever dan veel buiten zijn, met mijn voeten in het zand. En we hebben daar een perfecte mix voor gevonden.

De eerste week verblijven we in een typisch Deens huis op het eiland Møn, gelegen op 1.200 m² eigen grond en slechts 75 meter verwijderd van het strand. Heerlijk rustig en de kinderen kunnen lekker spelen buiten. Vlakbij is er een boerderijwinkel en het is maar 7 km verwijderd van het hoofdplaatsje Stege wat enorm leuk schijnt te zijn. We gaan zeker de beroemde krijtrotsen bekijken en ik heb begrepen dat er ook veel leuke initiatieven zijn op het gebied van local food.

De tweede week rijden we iets naar boven naar Zuid-Sjaelland, wat maar 45 minuten rijden is, en dan verblijven we nog een week in een gloednieuwe ‘mobile home’ op Feddet Strand Resort. Een plek waar de kinderen echt dol op zullen zijn, want hier is enorm veel voor hen te doen! Met speelplekken, trampolinepark, overdekt zwembad en wederom een strand gaan ze zich zeker vermaken. Naast vertier op het vakantiepark, zijn er ook weer veel attracties in de omgeving te vinden, maar ook natuurparken en leuke plaatsen zoals Kopenhagen en Faxe.

Nou, we hebben er weer zin in hoor! En ik zal jullie na de zomervakantie uiteraard weer laten weten hoe het was en wat we gegeten hebben :-).

Onze eettips voor Zuid-Denemarken

Het leek me leuk om jullie te laten zien hoe we onze dagen al etende doorbrachten, van ontbijt tot diner! Goed om te weten vooraf, wij vierden onze vakantie in Ribe (Zuidwest-Jutland) en de meeste tips liggen in die omgeving.

Begin de dag met het lekkerste brood

Misschien wel mijn grootste culinaire ontdekking in Denemarken waren de Deense bakkers. Met een brood- en gebakassortiment waar je stijl van achterover slaat en die vaak al vanaf half 7 ’s ochtends geopend zijn. De Denen nemen hun brood bijzonder serieus en dat merk je. Van hele broden (‘gammeldansk’, ‘byg brød’ of ‘skagensbrød’) bijvoorbeeld tot de kleine, harde broodjes (‘rundstykker’) die er in tal van variaties zijn. Zuurdesem, volkoren, met zaden, pitten en mais. Bedenk het maar en koop ze maar, want je wilt er echt in je tanden in zetten. Mijn favoriete ontbijt was toch wel een vers ‘rundstykker’ broodje besmeerd met Lurpak roomboter met zout en een dikke laag aardbeienjam (met hele aardbeien!) van ‘Den Gamle Fabrik’.

Vrijwel iedere dag liep ik rond 7 uur ’s ochtends (veelal nog in pyjama met een jas erover) naar Bakker Pompei in Ribe, wat een heerlijk wandelingetje van 10 minuten was om vervolgens mijn tassen vol te landen met al dat lekkers. Want niet alleen vond je er ‘gewoon’ brood, ook de gebakafdeling was niet normaal. Denk aan ‘spandauer’, die ik de Deense koffiebroodjes noem en gevuld zijn met banketbakkersroom of jam en geglazuurd zijn, maar ook ‘kanelstang’, ‘romkugler’ en ‘rug hapser’ waren favoriet. De allergrootste favoriet is bij mij toch wel de ‘wienerkringle’, daar bleef ik van eten. Het wordt gemaakt van Deens bladerdeeg wat uiteindelijk gevuld wordt met fruit of noten en vaak ook nog geglazuurd. De lekkerste vond ik de ‘wienerkringle’ gevuld met amandelspijs, noten en poedersuiker.

Zeven dagen per week kun je vers brood kopen en dit was voor ons het uitje van de dag. Tip: als je verblijft bij Ribe Byferie Resort (wat ons vakantiepark was) kun je bij de receptie het brood van Pompei gewoon bestellen en dan ligt het vanaf 8 uur ’s ochtends vers voor je klaar bij de receptie. Fijn voor de afwisseling als je niet iedere ochtend naar de bakker wilt wandelen.

Boodschappen halen

Vlakbij ons vakantiepark waren verschillende supermarkten te vinden en vaak deden we ’s ochtends gelijk ook de boodschappen. Mijn keuze viel op supermarkt Føtex en mijn foodie hart maakte een sprongetje toen we daar binnen kwamen…wat een keuze!

Een prachtige groente- en fruitafdeling, een vis- en vleesafdeling waar je u tegen zegt (tot zelfs T-bone steaks en complete ossenhazen aan toe), maar ook een waanzinnig aanbod van specerijen (met natuurlijk ook ‘Lakrids’ poeder), jam (koop ‘Den Gamle Fabrik’), bakken waar je zelf thee kunt scheppen en een maalmachine voor koffiebonen, een bakschap waar je je als bakfanaat in verliest, Lurpak roomboter mét knoflook, alle soorten gedroogde paddenstoelen die je maar kunt bedenken, bijzondere frisdranken (als je van rabarber en gember houdt, zoek dan naar de Sodavand frisdranken) en nog heel veel meer. Kijk naar mijn hoofd toen we weer vertrokken uit de supermarkt, ik geloof dat Denemarken toen al mijn hart had gestolen op culinair gebied. Tip: de Skyr met vanille is echt fenomenaal goed, kan natuurlijk ook bijna niet anders, maar toch… ik vind het ongelofelijk hoe je met zo’n laag vetpercentage toch zo’n bizar romige skyr kunt maken.

Ik heb tijdens onze vakantie niet alle supermarkten met elkaar vergelijken. Sterker nog, ik ging alleen nog maar naar de Føtex toe. Maar online zag ik dat er in Ribe ook een Netto en Aldi waren, waardoor ik voor het gemak concludeer dat je hier met ieder budget goed boodschappen kunt doen.

Eten tijdens uitjes

Iedere dag gingen we wel wat leuks doen en dat varieerde van een wandeling naar de speeltuin tot een bezoek aan LEGOLAND (hier vind je al mijn attractietips). Omdat we meestal ’s ochtends al zo stevig hadden ontbeten, hoefden we niet vroeg te lunchen.

Wel nam ik altijd wat te snacken mee voor onderweg. Fruit of rauwkost uit de supermarkt of wat lekkere hartige broodjes van de bakker bijvoorbeeld. Je kunt trouwens in Zuid-Denemarken op veel plekken picknicken (in LEGOLAND mag je ook gewoon je eigen eten meenemen), wat een gezellige en kostenbewuste optie is om tussendoor te doen.

Andere eettips voor dit moment:

– Op veel plekken in Zuid-Denemarken vind je ‘pølse’ verkoopkraampjes. Pølse zijn de Deense hotdogs die ze in alle soorten en maten verkopen. Typisch Deens streetfood!

– Zoals gezegd kun je in LEGOLAND overal picknicken met je eigen meegebrachte etenswaren. Maar wil je daar ook een keer uit eten, dan kan ik je de burgers bij Grill House zeker adviseren. Ze hebben ook een goed kindermenu en vegetarische opties.

– Ga je naar LEGO House in het centrum van Billund vergeet dan niet om te lunchen in het Mini Chef restaurant beneden. Waar je je bestelling invoert met LEGO steentjes en de robots in de keuken vervolgens je bestelling gaan ‘bouwen’. Meer verklap ik niet, maar deze restaurantervaring wil je eigenlijk niet missen.

– Stop na je bezoek aan LEGO House ook even bij Billund Bakery in een van de zijstraatjes. Het brood en gebak is hier echt heel goed!

– Rij je na een lange dag weer terug naar je vakantiepark in Ribe en heb je geen zin meer om te koken of om uit eten te gaan? Stop dan even bij Skovgrillen voor een burger, ‘pølse’ of een ‘stjerneskud’ broodje. Wat bestaat uit gebakken schol met asperges en garnalen (en jullie binnenkort het recept van krijgen!). Extra tip: in de vriezer hebben ze Lakrids ijsjes van Gammeldags. Super lekker!

IJs en andere zoetigheden eten

Je mag Denemarken echt niet verlaten zonder dat je een typisch ‘gammeldags isvafler’ ijs hebt gegeten. En daar maken ze toch een spektakel van! Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt en als je helemaal los gaat dan vullen ze een ijshoorn met 10 bolletjes ijs, ‘flødebolle’ (de Deense chocozoen), softijs, ‘guf’ (wat een soort marshmallow slagroom is), sprinkles en meer. Nou, dan zit je de rest van de dag wel vol hoor ;-). Gelukkig zijn er ook kleinere versies hiervan te bestellen, of je eet er eentje met z’n vieren. Tip voor als je in Ribe bent: wij eten deze ijsjes bij Isvaflen.

Nog iets wat je niet mag overslaan als je in Ribe bent en dat is een bezoek brengen aan Temper Chokolade. Hier vind je weergaloos lekkere chocolade, koffie en zelfgemaakt ijs. Wat allemaal gemaakt wordt door Tim en zijn team. In de omgeving van Ribe hebben ze een aantal moestuinen waar alle vruchten, kruiden en groenten zelfgekweekt worden. En wat hij niet zelf heeft, haalt hij zoveel mogelijk bij andere Deense leveranciers vandaan.

Waar ik ook zo blij van werd zijn Tim’s ‘flødeboller’, oftewel de chocozoenen zoals wij ze hier in Nederland ook kennen. Erg populair in Denemarken en Tim wilde er een eigen versie van maken die onmiskenbaar zijn signatuur zouden dragen. Met een krokante bodem, schuimvullingen met verschillende smaken en toppings die gemaakt worden met natuurlijke kleurstoffen. Je weet echt niet wat je proeft! Dus ga er heen, laat je verleiden door wat ijssmaken te proeven voordat je je keuze maakt en geniet. Oh, en doe Tim de groeten van me.

Laat lunchen of vroeg dineren

Met een peuter van twee en een vol vakantieprogramma was het voor ons echt niet te doen om ’s avonds nog uitgebreid te dineren. Dan kozen we ervoor om lekker in ons huisje te koken of we gingen laat lunchen of vroeg dineren. Wat beide heel goed kan in Zuid-Denemarken. Ik heb onze favoriete restaurants voor jullie op een rijtje gezet.

Restaurant Saelhunden in het centrum van Ribe: in een prachtig oud pand aan het water vind je Saelhunden waar alles draait om vis. We aten hier de eerste dag al en het was geweldig goed. De zalm met asperges en aardappels leek ogenschijnlijk heel simpel, maar was perfect bereid. Zo ook de desserts.

– De mooiste ontdekking in Ribe vonden wij, unaniem, Porsborgs Gastro Bar. Wat een te gekke plek! Gelegen in een souterrain met mooi interieur, relaxte bediening en prachtige gerechten op het menu. Dit was onze favoriete plek voor een late lunch/vroeg diner. We zaten dan in de lounge ruimte, Jessey was een potje aan het schaken, Zayne lag te slapen op schoot en wij bestelden allemaal kleine hapjes. Dat was voor ons echt genieten.

– Wederom in het centrum van Ribe vind je Postgaarden waar je heerlijk kunt lunchen en binnen ook nog wijnen of andere lekkernijen kunt kopen. De visplankjes en broodjes vis zijn hier heel goed.

– Vlakbij het eiland Mandø vind je de wijngaard van Vester Vedsted, wederom een parel! In dit familiebedrijf worden wijnen, likeuren en sterke dranken gemaakt. En in de keuken komen de mooiste gerechten van lokale producten. Bij mooi weer zit je lekker buiten aan picknicktafels (en kunnen de kinderen in de speeltuin er vlak naast spelen) en schenken ze wijnen uit eigen gaard en zelfgemaakte limonades voor de kids. Wij bestelden 2 borrelplanken, waarvan eentje vegetarisch was. Mooie fusion tussen de Deense en Franse keuken, want de chef komt oorspronkelijk uit Frankrijk.

– We wilden ook nog graag gaan eten bij Restaurant Backhaus in Ribe, wat volgens locals echt Deens is en waar je ‘veel calorieën voor weinig geld’ krijgt. Ik kwam niet meer bij na die uitspraak en wilde er gelijk heen. Helaas paste het niet meer in de planning, dus die bewaren we voor een volgende keer.

Nog een allerlaatste tip, met dank aan Tim van Temper Chokolade: in het centrum van Ribe (tegenover Temper) vind je Ali’s Pizza. Normaal zou ik daar zo langs zijn gelopen, maar Tim vertelde me dat ze daar super lekkere zelfgemaakte empanada’s verkopen. Flinke units en goed gevuld. Top om mee te nemen naar huis en ’s avonds op te warmen in je eigen oven. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ze op hun terras te eten als lunch.

Dit was het laatste deel van mijn trilogie over onze vakantie in Zuid-Denemarken. Geniet van al mijn eettips en vooral van het mooie land, net zoals wij hebben gedaan :-).

We zijn op uitnodiging van Dansk.nl op vakantie gegaan naar Zuid-Denemarken. Alle eettips in dit artikel hebben we op eigen gelegenheid ontdekt en zelf betaald. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca