Surinaamse kip

Geen Surinaams feestje zonder Surinaamse kip. Ovenschalen vol kip met peper, zonder peper of een beetje peper. Met soms wat verdwaalde rode kip, maar over het algemeen gemarineerd met een ketjap-achtige marinade waar je je vingers bij aflikt. En ik zei de gek ben al jaren bezig om diezelfde machtig lekkere kip thuis ook te maken. Maar dat doe je niet zo maar even. Dat heeft oefening, liefde en de juiste combinatie aan ingredienten nodig. Tot afgelopen maandag was ik nooit tevreden over mijn eigen kipkunsten. Het was niet zo dat er iets mis mee was. Het was gewoon niet optimaal. Het miste dat gelukzalige gevoel wat je krijgt bij de eerste hap van de perfecte kip. Tot afgelopen maandag dus, want toen had ik ‘m! En dat wist ik pas zeker toen ik The Mr. naast me de magische woorden ‘ohh jaaa’ hoorde zeggen. Nou, daar komt ie dan…

Surinaamse kip_3

Wat je nodig hebt

– 1/2 ui
– 2 teentjes knoflook
– 1/2 pepertje zonder zaadlijsten (rode peper of sterker naar smaak)
– 6 kip drumsticks
– 1 klein, vierkant Maggiblokje (vind je bij de supermarkt of toko, rood/geel doosje of kuipje )
– flinke snuf zwarte peper
– snufje pimentpoeder
– 4el sojasaus
– 2el zoete ketjap

Wat je gaat doen

Marineer het vlees minimaal 8 uur van te voren voor een optimale smaak. Of nog beter, marineer het een dag van te voren. Zet het goed afgedekt in de koelkast en laat de marinade rustig zijn werk doen.

Voor de marinade hak je de ui, knoflook en het pepertje helemaal fijn in een hakmolen. Leg de kip drumsticks in een platte schaal en schep daar het gehakte uimengsel op. Verkruimel het Maggiblokje en strooi dit samen met de peper en pimentpoeder erbij. Schenk de sojasaus en zoete ketjap erbij en smeer de kip heel goed in met je handen. Zorg dat de kip goed bedekt is met het gehakte uimengsel, dek daarna de schaal af en zet deze in de koelkast.

Een uur voordat je gaat eten, verwarm je de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg hier de drumsticks op. Zet het bakblik in de oven en bak de kip zeker 45-50 minuten in de oven. Wees niet bang dat de kip uitdroogt, dit komt echt goed. Op het moment dat de kip bijna donkerbruin wordt, haal je het bakblik uit de oven. En dan is het tijd om aan te vallen!

Surinaamse kip_2

Tip: ik ben natuurlijk helemaal niet van de pakjes en zakjes, maar ook ik heb zondes. In Suriname hebben ze namelijk flessen met peper-ketjap marinade voor kip en die is verschrikkelijk lekker. Bij een echte goede Surinaamse toko kun je deze ook vinden. Vraag er eens naar als je er bent. In plaats van de sojasaus en zoete ketjap kun je deze ook gebruiken. De andere ingredienten die hierboven staan kun je dan ook toevoegen.

BBQ tip: zoals je waarschijnlijk wel zult begrijpen is dit recept ook te gek voor op de BBQ!

Kip kun je op talloze manieren marineren. Wat is jullie favoriete zelfgemaakte marinade voor kip?

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Bewaren

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Surinaamse kip”

  1. Hallo Francesca,
    Ik geniet erg van je recepten en heb er al diverse gemaakt. Over de Surinaamse kip uit de oven heb ik een vraag: gebruik je drumsticks met of zonder vel?
    Ik hoop dat je tijd hebt om te antwoorden.
    Alvast bedankt,
    Willeke

  2. Ben sinds 3 jaar woonachtig in Friesland! Daarvoor Amsterdam…..miste de surinaams bami!!!!! Tot vandaag Fransesca… bedankt het recept is precies zo als die suries het maken top

  3. Hoi Francesca, mijn dochter Celeste gaat binnenkort 3 maanden naar Suriname voor een stage. Ik ga deze kip snel voor haar maken, dan kan ze vast in de stemming komen! Bedankt voor het recept!

  4. Hoi Francesca, gisteren voor het eerst gemaakt, errug lekker! Ik had er ook je Surinaamse bami bij gemaakt, ook jammie 🙂 Bedankt voor je recepten!

  5. Hallo Francesca,
    Ik ben van plan dit gerecht komend weekend te maken samen met de surinaamse nasi.
    Ziet er heerlijk uit.
    Ik heb een vraagje over het gebruik van sojasaus. Wat is nu een goed merk om te gebruiken? Ik zie door de bomen het bos niet meer. Zelf gebruiken wij op het moment de lichte en donkere sojasaus van Tai Hua. Deze hebben we zeker al wel 5 jaar in huis. De lichte van dit merk is wel superzout trouwens. Dus ik ben een beetje huiverig om hier 4 eetlepels van te gebruiken.
    vrgr Maya

  6. Hoi Francesca,

    Als ik deze kip voor een man of 60 maak, is het dan nog lekker als ik het opnieuw opwarm? Hoe lang moet ik ze dan terug in de oven doen om warm te worden en op dezelfde temperatuur?
    Een dag van tevoren klaarmaken?
    Ik ben benieuwd.

    1. Ja hoor, dit kan prima een dag van tevoren! Op de dag zelf in een groot bakblik doen en opwarmen in de oven op 150 graden, ongeveer 15-20 minuten. Wij warmen het trouwens zelf ook gewoon op in de magnetron.

  7. Hoi francesca ,

    Wat een overheerlijke recepten zet jij neer zeg !
    Bij ons thuis genieten we er allemaal van. Zelfs de kinderen vinden het heel erg lekker. Ze vragen er zelfs om telkens wat anders uit te proberen.

    Even een vraag welk merk soja en ketjap gebruik jij ? Want hier zit nogal veel verschil in.

    Succes verder met deze site ….

    Mvg Bradley

    1. Hi Bradley, ik gebruik meestal Kikkoman als sojasaus en voor de zoete en zoute ketjap gebruik ik die witte rechthoekige verpakkingen met rood en groen/geel label (staat geloof ik een A op als merk).

  8. Ik heb, sinds ik een Thaise kok kwistig met de maggifles in de weer zag een flinke fles maggi in de kast staan. Mag ik die ook gebruiken in plaats van de blokjes?

  9. Wat is het verschil tussen een “surinaams” maggi blokje en de “nederlandse” kleine maggiblokjes die in menig supermarkten bij de soepproducten staan?

    1. Niet, dat zijn dezelfde. Deze ‘verkeerde’ omschrijving van mezelf is van een aantal jaar geleden. Ik dacht dat ik het overal al had aangepast, maar blijkbaar hier nog niet 🙂 Staat nu correct in het recept!

  10. Hallo Ik ga deze vandaag maken hoop dat die smaakt in plaats van een bakblik laat ik de bouten in een ovenschaal liggen. De uien kunnen die er gewoon op blijven? Gaan die niet verbanden in de oven?

  11. Lijkt me heerlijk, net als veel van je andere Surinaamse recepten.
    Weet je wat ik nou leuk zou vinden (en reusachtig handig!) als je een apart rubriekje zou maken met alle Surinaamse recepten erin. Nu is het wel erg zoeken in alle rubrieken.