Zachtgekookte zilvervliesrijst met wokgroenten en krokante tofu

Hoe vaak eten jullie zilvervliesrijst? Wij thuis vrijwel nooit. Wij zijn witte rijst addicts. Of misschien zijn we gewoontedieren. We zijn opgevoed in een cultuur waar witte rijst normaal is en de goedkoopste variant. Ik ben daarom eens gaan graven naar het verhaal achter de rijstkorrel.  Zilvervliesrijst (ook wel bruine …

Hoe vaak eten jullie zilvervliesrijst? Wij thuis vrijwel nooit. Wij zijn witte rijst addicts. Of misschien zijn we gewoontedieren. We zijn opgevoed in een cultuur waar witte rijst normaal is en de goedkoopste variant. Ik ben daarom eens gaan graven naar het verhaal achter de rijstkorrel. 

Zilvervliesrijst (ook wel bruine rijst genoemd) is de rijst zoals deze geoogst wordt. Daar zit een vlies omheen waar alle voedingsstoffen, mineralen, vitaminen en vezels in bewaard worden. Om witte rijst te krijgen wordt dit vlies weggehaald en gaan we de rijst ook nog eens poetsen en polijsten. Waardoor de voedingswaarde van witte rijst bijna nihil wordt. 

Door dit proces is de productie van witte rijst feitelijk ook duurder. Maar door de grote vraag wereldwijd naar de niet zo gezonde witte rijst kan deze variant nog steeds goedkoper worden aangeboden dan de gezonde zilvervliesrijst. Dat is toch best bijzonder. 

Bij ons thuis is the Mr. opgegroeid in een wereld waar witte rijst een 2e natuur is. Na een paar dagen zonder rijst geleefd te hebben, krijgt hij nog net geen ontwenningsverschijnselen. Gisteren at hij voor het eerst zilvervliesrijst, de zachtkokende variant om precies te zijn. En groot was mijn verbazing, en die van hem ook, dat hij deze rijst onwijs lekker vond. Witte rijst zal nooit uit ons leven verdwijnen, maar het zal wel voor een deel vervangen worden. Niet alleen vanwege de gezondheidsaspecten, maar ook gewoon omdat het lekker is 🙂 Zoals in dit recept met heerlijke wokgroenten. 


Wat je nodig hebt voor 4 personen:
300gr zachtkokende zilvervliesrijst
1 pakje tofu
1/2 rode ui
2 teentjes knoflook
1 stukje verse gember van 2cm
1/2 winterwortel
1 stronk broccoli
1/4 rode kool
1 bakje kastanje champignons
200gr verse spinazie
1tl kardemom
1el zoutarme soja saus
1el sesam olie
zeezout
versgemalen zwarte peper
handvol paranoten
kokosolie

Wat je gaat doen:
Zet als eerste de zilvervliesrijst op, want die heeft lang nodig om te koken. Eerst goed wassen en daarna met 600ml water aan de kook brengen. Dit laat je 40min zachtjes koken met de deksel op de pan. Na het koken laat je de rijst nog 5min rusten met het vuur uit en de deksel nog steeds op de pan. 

Dan het snijwerk:
– Hak de ui, knoflook en gember samen helemaal fijn
– Snijd de winterwortel in kleine blokjes
– De broccoli in kleine stronkjes
– Hak de rode kool fijn
– De champignons in 4en
– Hak de paranoten grof 

De groenten ga je wokken. Verwarm hiervoor wat kokosolie in een wok en fruit hierin eerst het ui/knoflook/gember mengsel. 

Zet tegelijkertijd een koekenpan op het vuur waar je ook wat kokosolie in verhit. Strooi een beetje peper en zout over de tofu blokjes en bak ze in de koekenpan (vuur niet te hoog) totdat de blokjes lekker crispy zijn. Dit kan wel een kwartiertje duren. 

Voeg in de wok de stukjes winterwortel en broccoli toe aan het gefruite uimengsel. Roerbak dit zo’n 6 minuten en doe de rode kool er halverwege bij. Voeg daarna de champignons toe en bak dit nog zo’n 3 minuten mee. Daarna is het tijd voor de spinazie. Bak deze kort mee totdat de spinazie geslonken is en nog wel een beetje bite heeft. Terwijl je dit roerbakt voeg je de kardemom, soja saus en sesamolie toe en dit bak je mee. 

Voor het serveren neem je een paar mooie grote kommen. Onderin komt wat zilvervliesrijst, daarop een flinke portie van de groenten. Daarover strooi je wat blokjes tofu en de gehakte paranoten. 

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca