5 van 2 stemmen

Zalm en croûte met krokante aardappeltjes en sperziebonen

45 min
Hoofdgerecht
Kerst

Samenwerking – Deze Kerst maak ik kennis met vier bijzondere gasten die mij alles vertellen over hun kersttradities. Vandaag is Annabel op bezoek in mijn kerstkeuken en samen maken we een koemelkvrije zalm en croûte. Haar zoontje heeft namelijk een koemelkeiwitallergie. Dat luistert heel nauw tijdens het (kerst)koken, want ingrediënten …

Samenwerking – Deze Kerst maak ik kennis met vier bijzondere gasten die mij alles vertellen over hun kersttradities. Vandaag is Annabel op bezoek in mijn kerstkeuken en samen maken we een koemelkvrije zalm en croûte. Haar zoontje heeft namelijk een koemelkeiwitallergie. Dat luistert heel nauw tijdens het (kerst)koken, want ingrediënten zoals bijvoorbeeld melk, boter en slagroom zijn uit den boze.

koemelkvrije zalm en croute van annabel 4
koemelkvrije zalm en croute van annabel 3

Naast de allergie is haar zoontje ook een echte peuter, met zo zijn eigen eetvoorkeuren. Een fase die wij als ouders allemaal wel herkennen ;-). Haar huidige favoriete kerstgerecht is daarom, naast heel lekker, ook heel praktisch. Zij maakt als kersthoofdgerecht een zalm en croûte (favoriet van de kleine man!) met spinazie-roomkaasvulling en daarbij serveert ze krokant gebakken aardappeltjes en sperziebonen met feta. Een gerecht wat ook nog eens heel makkelijk te maken is en vandaag deel ik met jullie het recept.

koemelkvrije zalm en croute van annabel 2

Peuterproof-tip! Voor een kindje volstaat een zalmmoot van 50 – 60 gram. Hiervoor heb je ook maar één velletje bladerdeeg nodig die je voor de helft over de zalm vouwt en daarna dichtmaakt.

Maak kennis met Feestelijk PLUS: het betaalbare feestassortiment van PLUS

Boodschappen doen is voor Annabel een uitdaging, want ze moet alle etiketten uitvoerig bestuderen. De producten mogen geen koemelkeiwit (of boter, wei, caseïne en andere varianten van het koemelkeiwit) bevatten. Sporen van melk zijn daarentegen over het algemeen geen probleem. Ze doet er alles aan om ervoor te zorgen dat haar kindje niet met enorme buikpijn van tafel komt.

Vaak zit er boter in koelvers bladerdeeg verwerkt, maar de diepvries bladerdeeg van PLUS bevat dit niet. Daarnaast hebben ze een plantaardige roomkaas in het assortiment en is er een Griekse feta gemaakt van pure schapen- en geitenmelk, zonder toevoeging van koeienmelk. Dé perfecte basis voor dit koemelkvrije hoofdgerecht! Alle linkjes naar deze producten vinden jullie terug in de ingrediëntenlijst.

koemelkvrije zalm en croute van annabel 5

In de winkels van PLUS vind je, naast alles wat je nodig hebt voor een koemelkvrije Kerst, ook nog eens meer dan 450 voordelige producten voor de feestdagen. En met de Kerst met Laagblijvers recepten laat PLUS zien dat een heerlijk kerstdiner ook heel betaalbaar kan zijn.

Hou mijn socials en website goed in de gaten, want er volgt nog veel meer inspiratie naast deze zalm en croûte! Een overzicht van mijn favoriete kerstrecepten kun je ook al online vinden.

Ingrediënten

Aan de slag!

  • Schil de aardappels, snijd ze in plakjes en kook ze 5 minuten voor in gezouten kokend water. Giet daarna af.
  • Dop de sperziebonen en meng ze met koud water in een pan.
  • Verhit een hapjespan en fruit de ui en knoflook een paar minuten op middellaag vuur in een scheutje bakolijfolie.
  • Voeg de spinazieblaadjes toe en laat slinken. Bak nog even verder tot je geen water meer in de pan ziet.
  • Roer daarna de plantaardige kruidenroomkaas erdoor tot het goed gemengd is. Proef en breng naar wens verder op smaak met zwarte peper en/of zout. Schep over in een bakje en laat iets afkoelen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Haal 8 velletjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien op je aanrecht.
  • Haal de zalmfilets uit de verpakking en dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi daarna met peper en zout.
  • Plaats 4 velletjes bladerdeeg voor je en strooi er een dun laagje paneermeel op, op het gedeelte waar de zalm komt te liggen.
  • Leg de zalmmoten op de bladerdeegvellen. Eventuele dunne zijkanten van de filets vouw je dubbel en stop je onder een dikker gedeelte. Zo zorg je ervoor dat de zalm overal ongeveer even dik is en dat helpt bij een gelijkwaardige garing.
  • Schep een royale hoeveelheid van je spinaziemengsel over de bovenkanten van de zalm, verdeel gelijkmatig. Verkruimel wat van de feta en strooi dit er nog overheen. Feta die je overhoudt ga je straks nog voor de sperziebonen gebruiken.
  • Pak de 4 andere vellen bladerdeeg erbij en leg deze over de zalmmoten heen. Je kunt het bladerdeeg eventueel ietsje uitrekken zodat het beter eroverheen valt. Maar pas op dat het niet scheurt. Vouw de randen van het onderste vel bladerdeeg over de randen van het bovenste vel heen en rol rondom goed dicht. Druk dit nog aan met de tanden van een vork.
  • Bestrijk de zalmpakketjes goed met het losgeklopte ei en strooi er eventueel wat wit en/of zwart sesamzaad over.
  • Bak de zalmpakketjes 25 – 30 minuten in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin en krokant is. Ik heb zelf op het laatst nog even de grill aangezet voor een spectaculair ogende bovenkant.
  • Terwijl de oven z’n werk doet, ga je de aardappelplakjes bakken. Verhit een grote hapjespan of twee grote koekenpannen en schenk een royale scheut bakolijfolie in de pan. Schep de voorgekookte plakjes aardappel met een goede snuf zout in het vet, op middelhoog vuur, en laat ze daar even lekker in liggen tot die zijde krokant en bruin begint te worden. Schep ze nu om en bak ook de andere kant. Blijf daarna de aardappeltjes bakken tot de zalm uit de oven komt. Je kunt eventueel de temperatuur wat verlagen, maar blijf ze bakken zodat ze mooi krokant worden. Proef tussentijds en voeg optioneel nog extra zout toe.
  • Kook nu ook de sperziebonen in 8 minuten beetgaar. Giet daarna af en meng met een scheutje bakolijfolie in een kom. Garneer met de overgebleven feta en eventueel wat citroenrasp. Wat geroosterd amandelschaafsel smaakt hier ook heerlijk bij.
  • Serveer de zalm en croûte vanuit de oven met de gebakken aardappels en sperziebonen met feta.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Ik heb een aantal specifieke producten gebruikt die geen koemelk bevatten. De linkjes vind je in de ingrediëntenlijst.
  • Bereidingstijd: 45 minuten
koemelkvrije zalm en croute van annabel 7
koemelkvrije zalm en croute van annabel 8

Recept: Annabel, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)