Zeeuwse bolus die je zelf thuis kunt bakken

Er zijn dagen bij dat ik best zin heb in een Zeeuwse bolus, maar niet in Zeeland ben. Vrij vaak eigenlijk. En na mijn laatste trip naar Westkapelle (vergeet niet als je daar bent om je bolussen bij bakkerij Koppejan te halen) vond ik het tijd worden om zelf eens wat bolussen te bakken. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want je hebt wel wat hulp nodig bij het vinden van een goed recept. Want ik wilde natuurlijk wel van die heerlijke kleffe bolussen bakken, met genoeg kaneel erin. Met deeg waar je tanden in ‘zakken’ bij het nemen van de eerste hap. En die mogen natuurlijk niet droog zijn, want dan is het geen bolus.

Met dank aan VVV Zeeland kwam ik in het bezit van een origineel Zeeuws recept, kijk zo kom je nog eens ergens! Ik paste er een paar kleine dingen in aan en ging aan de slag. Blijkt dus heel makkelijk te zijn, bolussen zelf maken. En lekker dat ze zijn! Wel een belangrijk ding vooraf. Ik vind dat je een Zeeuwse bolus op dezelfde dag als dat ze gebakken zijn ook moet eten, want anders worden ze erg droog. Ik kreeg verschillende tips uit Zeeland om dat probleem voor te zijn. Zoals even besprenkelen met water en dan nog even in de oven doen. Of versgebakken bolussen na het afkoelen direct per stuk invriezen. Daarna rustig laten ontdooien en opwarmen in de oven. Doe er je voordeel mee, of eet ze gelijk op. Al dan niet met behulp van familie, vrienden of buren. Ze zullen je dankbaar zijn, beloofd.

Wat je nodig hebt voor 10 stuks

  • 50 ml melk
  • 2 zakjes (14 gr) gedroogde gist
  • 500 gr bloem
  • 15 gr kristalsuiker
  • 1 ei
  • 10 gr zout
  • 200 ml water
  • 25 gr roomboter
  • 250 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 4 el kaneelpoeder

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten + Wachten: 25 minuten + Oven: 7 – 10 minuten

  1. Verwarm de melk tot lauw, roer de gist erdoor en laat even laten staan.
  2. Meng voor het deeg de bloem, kristalsuiker, ei, zout, water en melk (met het gist) door elkaar. Kneed 6 minuten met de hand of in de machine. Voeg halverwege de boter toe en kneed goed door. Verdeel het deeg in bolletjes van 80 gram. Leg deze op een vel bakpapier, dek af met een schone theedoek en laat 20 minuten rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 225 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Meng de donkerbruine basterdsuiker en kaneelpoeder in een langwerpige ovenschaal. Zet ook een bakje met water klaar.
  4. Bestuif je werkvlak licht met bloem en rol elk bolletje deeg uit tot een streng van 30 cm. Bestrijk elke streng met een beetje water en rol het deeg daarna royaal door het suikermengsel. Draai er vervolgens een bolus van. Begin met het hart en draai de rest van het deeg eromheen.
  5. Verdeel de bolussen over de met bakpapier belegde bakplaat. Laat ze nog 5 minuten rijzen en bak de bolussen vervolgens in 7 – 9 minuten af. In het originele recept stond 7 minuten, maar bij mij waren er nog een paar bolussen een beetje rauw van binnen. Ik zou daarom gaan voor een tijd ergens tussen de 8 en 10 minuten. Maar iedere oven is anders, dus dat is even uitproberen bij je eigen oven.
  6. Als de bolussen gebakken zijn, leg ze dan direct omgekeerd op een grote, platte schaal en laat afkoelen. Wacht niet te lang met het nemen van een hap van je eerste zelfgemaakte Zeeuwse bolus, geniet!

Leuk weetje om mee af te sluiten

Wist je dat de bolus in het Zeeuws ook wel jikkemiene, stropiedroaier, koekedraoiomme of drolle wordt genoemd? Hier lees je meer over het ontstaan van de Zeeuwse bolus.

Recept: Francesca, geïnspireerd door VVV Zeeland & fotografie: Francesca

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Zeeuwse bolus die je zelf thuis kunt bakken”

  1. Wauw die zien er heerlijk uit! Denk je dat ik ze een dag van te voren kan klaarmaken en dan een dag later kan afbakken?

  2. Wat heb ik hier mooie herinneringen aan. In mijn jeugd gingen we naar Vrouwenpolder, verbleven daar bij de bekende familie Jongepier. Hier kregen we tussen de middag altijd deze overheerlijke Zeeuwse Bolussen! Ik ga jouw recept zeker maken. Dank!

  3. Altijd al graag dit zelf te maken, nu met dit duidelijke recept word het een feestje, bedankt voor het plaatsen Francesca

  4. Als Zeeuws meisje en ‘kookjuf’ moest ik dit recept natuurlijk een keertje uitproberen. Samen met mijn oudste zoon! De bolussen staan net in de oven. We zijn benieuwd! En als ze toch mislukken halen we ze morgen toch gewoon bij de bakker hier om de hoek 😉

  5. Ik ga dit recept eens proberen, heb een ander overheerlijk recept getest maar was stukken ingewikkelder, Wat voor gist heb je gebruikt? We hebben hier Instant en Active, zijn beiden gedroogd, maar heb geen idee welke ik moet gebruiken. Ik hoor het graag.

    1. Wat neh nonzin, bolussen meej ouw wit brut, jie bin zot, ik werkuh as bakker en da doen we alank niemehr

    2. Bolussen van wit brood bakken????? Helemaal zot. Bolussen van wit brood draaien wij in de plee!!

  6. Net met mn dochtertje gemaakt. Superleuk om te doen en ze zien er fantastisch en lekker uit! Smaak is ook goed maar het deeg zelf is een beetje neutraal van smaak. Wellicht iets te weinig zout in gedaan want dat is t enige dat ik niet had afgemeten. 😅

  7. Bij mij zijn de bolussen na het bakken niet plakkerig. Hoe los ik dit op? Doe ze zelfs in een plastic zak, als ze enigszins afgekoeld zijn. Dat hielp ook niet. Ook water erop sproeien had geen effect.

  8. Wij waren al het zout vergeten, en toch erg lekker! Zal ze nog eens maken met wél zout. Nu ben ik geen Zeeuw, dus ik weet niet hoe ze horen te smaken, maar ik vond ze wel lekker

Reacties zijn gesloten.