4.22 van 23 stemmen

Zelfgemaakte briochebollen met sesamzaadjes

3 uur 30 minuten
Gebak
Oven

Mijn burgers en andere toppings zoals steak, pulled chicken of gegrilde groenten eet ik het allerliefst op een zachte briochebol. Die ik eerst even doormidden snijd en daarna de binnenkanten kort grill tot deze een krokant laagje krijgen met goudbruine strepen. Helaas zijn echt goede briochebollen lastig verkrijgbaar. In ieder …

Mijn burgers en andere toppings zoals steak, pulled chicken of gegrilde groenten eet ik het allerliefst op een zachte briochebol. Die ik eerst even doormidden snijd en daarna de binnenkanten kort grill tot deze een krokant laagje krijgen met goudbruine strepen. Helaas zijn echt goede briochebollen lastig verkrijgbaar. In ieder geval wel bij mij in Zoetermeer ;-). Maar zelf bakken kan natuurlijk ook en dan worden ze me toch lekker!

De afgelopen tijd heb ik meerdere recepten voor briochebollen getest om tot een eigen recept te komen waar ik helemaal tevreden over ben. Gistermiddag heb ik ze zelfs nog een keer gebakken om ook nog een paar stap-voor-stap foto’s te maken. Met hulp van mijn grote zoon die dat met liefde deed, aangezien hij er een broodje pulled chicken voor terug kreeg.

Dit recept voor briochebollen kan echt niet mislukken, mits je met een aantal dingen goed rekening houdt:

  • Als je haast hebt, moet je deze bollen niet maken. Te weinig tijd voor het kneden en/of rijzen zal ervoor zorgen dat je bollen mislukken. Je kunt er wel prima een dag eerder mee beginnen. De bolletjes kun je bij de tweede rijs in de koelkast zetten en dan de volgende dag afbakken. Of je bakt de briochebollen wel vast af, laat ze goed afkoelen en daarna vries je ze in.
  • Zorg dat je alles goed afweegt. In mijn broodbakrecepten noteer ik de ingrediënten (ook vloeistoffen) altijd in grammen. Omdat ik de kom op de weegschaal zet en daar alles in meet. Mocht je daarvan in de war raken: 120 gr melk of water is hetzelfde als 120 ml, maar een maatbeker is nooit accuraat genoeg voor een bakrecept.
  • Instant gist hoef je in theorie niet te activeren en kun je direct toevoegen aan je bloem. Maar ik heb na meerdere testrondes gemerkt dat de gist bij mij beter werkt (en het deeg sneller rijst) als ik het kort toevoeg aan een lauwwarme vloeistof. Ik heb dit nagevraagd bij een bakker en waarschijnlijk zijn de temperaturen van mijn andere ingrediënten dan te koud waardoor de rijstijd langer is. En dat verhelp ik dan dus weer door de lauwwarme vloeistof met gist en suiker toe te voegen aan de bloem. Voor mij werkt dit perfect, is dus alleen niet volgens de regels ;-). Je kunt uiteraard ook verse bakkersgist gebruiken. Volgens de bakregels vermenigvuldig je de 7 gram instant gist dan met 3, dus 21 gram verse bakkersgist.
  • De basis van briochedeeg bestaat uit bloem, gist, vocht (melk en water in mijn geval) en zout, maar ook vrij veel boter, eieren en suiker. Hierdoor krijgt het zijn karakteristieke luchtige en lichtzoete smaak. Het briochedeeg is vrij slap en elastisch en kan daardoor ‘te vochtig’ lijken als je er bolletjes van gaat vormen. Maar geloof me, het kan prima. Mijn truc is altijd dat ik eerst een bolletje afweeg, daarna bestuif ik mijn handen licht met bloem en dan kan ik er perfect een bolletje van vormen.
  • Er zijn diverse briocherecepten waarbij het deeg nog een nacht de koeling ingaat zodat het steviger wordt en je het makkelijker kunt verwerken. Dat is bij mijn recept niet nodig.
  • Over het rijzen: Ik zet mijn kom altijd in de oven op de rijsstand, waardoor ik voor mijn eerste rijs voldoende heb aan 1 uur en de tweede rijs is na 30 minuten klaar. Je kunt ook de oven even voorverwarmen op 50 graden en daarna weer uitzetten. Zet daarna de kom afgedekt in de oven, sluit de deur en laat rustig rijzen. Een klein bakje met kokendheet water ernaast of eronder zetten kan ook wonderen doen. De kom afgedekt op het aanrecht zetten kan natuurlijk ook. Op een warme dag zal het rijzen snel gaan en op een koude dag duurt het wat langer.

Ingrediënten

 • 120 gr volle melk
 • 120 gr water
 • 1 zakje instant gist, 7 gram
 • 60 gr kristalsuiker
 • 500 gr bloem
 • 9 gr zout
 • 2 + 1 hele eieren
 • 1 eidooier
 • 100 gr zachte boter, in klontjes
 • zonnebloemolie
 • 1 el sesamzaad, zwart, wit of een combinatie van beide

Ook nodig

 • keukenmachine met klopper
 • deegsteker, niet essentieel, wel heel handig

Aan de slag!

 • Verwarm de melk en water tot het lauwwarm is. Roer daarna de gist en suiker erdoor en laat een paar minuten staan.
 • Strooi de bloem in de kom van je keukenmachine en roer het zout erdoor. Voeg de 2 hele eieren, 1 eidooier en het melk-watermengsel toe. Gebruik de platte klopper en laat de machine 1 minuut draaien. Klop daarna de klontjes boter er rustig door.
 • Nu is het een kwestie van geduld hebben, want het kneden van briochedeeg kan best even duren. Bij mij bijna 15 minuten, maar je moet vooral goed naar het deeg kijken. Als het mooi is samengekomen, er geen deeg meer plakt aan de kom, het glanst als boter en bijna elastisch is als je er rustig aan trekt is het deeg perfect. Zie de foto’s hieronder ter illustratie.
 • Bestuif je schone werkvlak met bloem en stort hier het deeg op. Vorm er een mooie bol van (dit werkt het handigst met een deegsteker), vet je kom heel licht in met zonnebloemolie en leg hier de bol deeg weer in. Dek af met een schone keukendoek en laat 1 - 1,5 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
 • Bestuif daarna je werkvlak weer met bloem en stort hier het deeg op. Sla kort de lucht uit het deeg en verdeel daarna in 8, 10 of 12 gelijke delen met een mes of deegsteker. Ik gebruik altijd de weegschaal om een goede verdeling te maken.
 • Ter indicatie: 8 grote briochebollen van circa 123 - 125 gram, 10 medium briochebollen van circa 98 - 100 gram of 12 kleine(re) briochebollen van circa 81 - 83 gram.
 • Iedere keer als je een bolletje hebt afgewogen bestuif je handen licht met bloem zodat het minder plakt. Vorm van ieder deel een mooi bolletje met je handen tot je een gladde bovenkant hebt. Vouw het deeg rustig naar de onderkant met je handpalmen en draai het deeg aan de onderkant, wederom rustig, een beetje dicht.
 • Leg de bolletjes op een met bakpapier bekleed bakblik, met voldoende ruimte ertussen en dek ze daarna af met de keukendoek. Laat nog 30 minuten tot 1 uur rijzen tot ze bijna in volume zijn verdubbeld.
 • Verwarm daarna de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte, hetelucht zou ik 10 – 20 graden lager zetten). Klop het laatste ei los met een ½ eetlepel koud water en bestrijk hiermee licht de volledige bovenkanten van de bolletjes met een kwastje. Bestrooi daarna de bolletjes met sesamzaad.
 • Zet het bakblik in het midden van de oven en bak de briochebollen in circa 15 minuten goudbruin en gaar. Hou het zelf ook even goed in de gaten de eerste keer dat je ze bakt, want iedere oven werkt weer anders. Als de bovenkanten volledig mooi bruin zijn dan zijn ze goed. Haal ze daarna uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster.

Notities

 • Met dit recept maak je 8, 10 of 12 stuks (afhankelijk van de grootte).
 • Bereiding: 45 minuten + Rijzen: 1,5 - 2,5 uur + Bakken: 15 minuten.
 • Heb je meer briochebollen opgemaakt dan je kunt opeten? Vries ze dan direct na het afkoelen per stuk in.

Ik ben razend benieuwd naar jullie briochebollen! Tag me even met #francescakookt of @francescakookt op Instagram of Facebook als je ze gebakken hebt 🙂. En ben je op zoek naar barbecuerecepten voor bij de briochebollen? Neem dan een kijkje op deze pagina

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

1 gedachte over “Zelfgemaakte briochebollen met sesamzaadjes”

 1. 5 sterren
  Ik maak ze al 2 jaar elke paar maanden en vries er dan een hoop in. Ideaal voor hamburgers door de week.

Reacties zijn gesloten.

4.22 from 23 votes (22 ratings without comment)
Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer