Zelfgemaakte kipkruiden van Smokey Goodness

Wie denkt dat barbecueën alleen iets is voor warme dagen waarbij je de kant-en-klare shashliks, hamburgers en kippenpoten op een gasplaat legt, kent Jord Althuizen nog niet. Hij maakte in 2010 kennis met de echte wereld van barbecueën in Colorado; ruige mannen die in de weer waren met imposante stukken …

Wie denkt dat barbecueën alleen iets is voor warme dagen waarbij je de kant-en-klare shashliks, hamburgers en kippenpoten op een gasplaat legt, kent Jord Althuizen nog niet. Hij maakte in 2010 kennis met de echte wereld van barbecueën in Colorado; ruige mannen die in de weer waren met imposante stukken vlees en overal vuur. Zoals hij het zo mooi weet te vertellen in zijn voorwoord. Smokey Goodness was geboren en is uitgegroeid van een jongensdroom naar een serieus bedrijf.

Je kunt ze tegenwoordig bijna niet meer missen in het land. Van BBQ catering tot festivals, ik ben altijd blij als ik een van hun smokers zie staan. Jord zie je, hij is niet voor niets de BBQ wereldkampioen, geregeld op televisie, hij heeft een waanzinnige lijn aan sauzen en rubs gelanceerd en is mede-initiatiefnemer van The Rough Kitchen.

smokey-goodness-bbq-boek-1

En alsof dat niet genoeg is schreef hij ook nog een boek: Smokey Goodness, het ultieme BBQ boek.

Waarom schrijf ik hierover in oktober, vraag je je wellicht af. Want de zomer is nu toch echt wel voorbij. Nou, daarom. Een echte pitmaster stookt het hele jaar door een fikkie. Ik wou bijna ‘een echte vent’ zeggen, maar goed dat ben ik natuurlijk niet. Wel heb ik onlangs een ‘ei’ gekocht. Niet die groene, maar een ‘Bastard’ en er gaat een wereld voor me open. Het is zo anders barbecueën dat met een standaard kolending en we leren iedere keer bij. Het boek van Jord is daar een fantastisch hulpmiddel bij, want het loodst je door alle aspecten heen.

smokey-goodness-bbq-boek-2

Zo begint hij met de uitleg van BBQ jargon en de basis van ‘must have gear’, technieken tot brandstof. Om daarna alles te vertellen over ‘flavor makers’. Van zelfgemaakte rubs, sauzen, smaakmakers zoals bourbon-bacon-chili-jam en chimichurri en, niet geheel onbelangrijk, uitleg over drank-spijscombinaties met bier, wijn en whiskey. In de recepten zie je dat terugkomen met icoontjes, zodat je gelijk weet welk gerecht goed combineert met welke drank. Top gedaan.

Als dat eenmaal achter de rug is, ga je mee op rondreis door Amerika en komen diverse hoofdstukken aan bod. Wees voorbereid op prachtige verhalen en fotografie van stoere mannen achter hun ‘pit’. Dit is geen boek voor mietjes. Ook niet voor vegetariërs trouwens. Dat wordt duidelijk als je vanuit de index naar het hoofdstuk ‘Very vegetarian’ bladert en deze vervolgens niet blijkt te bestaan. Ik moest erom grinniken, maar vond het ergens ook jammer. Jord’s vakmanschap en liefde voor een goed stuk duurzaam vlees staat buiten kijf. Maar met een veranderende wereld en meer focus op plantaardig eten zou ik het pas echt stoer vinden als deze pitmaster dat ook weet te vertalen naar vegetarische gerechten, naast die waanzinnige stukken vlees. Die twee kunnen namelijk naast elkaar leven, echt. Maar heel veel meer te zeuren over dit boek heb ik niet.

smokey-goodness-bbq-boek-3

De recepten zijn waanzinnig. Van ‘BBQ sandwiches’, ‘to beef or not to beef’, ‘best of pork’, ‘birds & bones’, ‘something fishy’ tot ‘the sweet ending’. In de verschillende hoofdstukken komen de lekkerste BBQ-recepten voorbij. Wij zijn hier nog wel even bezig om alles in de praktijk te brengen. Tot ergens volgend jaar in de zomer, gok ik. En als we dan de tips van Jord opvolgen, mogen we onszelf misschien ook wel ‘pitmaster’ noemen.

smokey-goodness-bbq-boek-4

Na de eerste keer bladeren ging ik gelijk aan de slag met de kipkruiden uit het boek. Dit potje staat in mijn lade en komt er regelmatig uit. Ik heb er inmiddels ook een ‘beercan chicken’ mee gemaakt, daar kom ik nog een keer op terug. Een zalige rub, aanrader voor alle kipliefhebbers!

Wat je nodig hebt voor een potje vol

    • 40 gr paprikapoeder
    • 20 gr gerookt paprikapoeder
    • 20 gr zout
    • 20 gr bruine basterdsuiker
    • 30 gr knoflookpoeder
    • 20 gr uienpoeder
    • 1 el gemalen zwarte peper
    • 1 tl chilipoeder
    • 2 el gedroogde basilicum
    • 1 el gedroogde tijm
    • 1 el gedroogde rozemarijn

In het originele recept hoort ook nog 60 gr fruit-peper-citroen (van Verstegen) en 50 gr kristalsuiker. De eerste had ik niet in huis en de tweede vond ik niet nodig, omdat de eerste er niet in zit. Citroen in de rub is wel zeer smakelijk, maar dat kun je ook bereiken door wat citroenschil te raspen als je de kip in de marinade legt.

smokey-goodness-bbq-boek-5

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 5 minuten

Heel simpel: meng alle ingredienten in een kom en roer alles goed door elkaar. Blijf een paar minuten roeren met de bolle kant van een lepel zodat de etherische oliën vrijkomen. Volgens het boek kun je de marinade zeker drie maanden bewaren in een luchtdichte pot. Wat mij betreft kan dit ook langer, er zitten namelijk geen ingredienten in die kunnen bederven. Ze kunnen hoogstens hun geur en smaak verliezen, maar dan ben je al wel weer een paar jaar verder en dan is dit potje allang op.

Wat mij betreft is het boek Smokey Goodness een aanrader voor iedereen die meer wil leren over het echte barbecueën en niet bang is om een fikkie te stoken gedurende het jaar. Zowel voor ‘echte’ mannen als vrouwen. Je koopt het boek in de (online) boekwinkel voor € 24,99.

smokey-goodness-bbq-boek-6

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca