10 tips voor een culinair weekend Texel

Afgelopen september brachten mijn Mr. en ik voor het eerst een bezoek aan Texel Culinair. Wat is het jammer dat we dit culinaire event nu pas hebben ontdekt, want het is echt geweldig leuk. Door het intieme karakter, sfeer, kwaliteit van de deelnemers en de relaxte vibe van het eiland …

Afgelopen september brachten mijn Mr. en ik voor het eerst een bezoek aan Texel Culinair. Wat is het jammer dat we dit culinaire event nu pas hebben ontdekt, want het is echt geweldig leuk. Door het intieme karakter, sfeer, kwaliteit van de deelnemers en de relaxte vibe van het eiland is dit voor mij een van de meest leuke foodfestival geworden dat ik ooit heb bezocht.

Nou hadden we het ook wel echt goed voor elkaar. Het was voor ons een lang weekend samen en de kinderen waren van vrijdagochtend t/m zondagmiddag uit logeren. Dat is natuurlijk feest voor papa en mama! Gecombineerd met een goed hotel in De Koog, geweldige andere culinaire uitstapjes op Texel én het prachtige weer (het leek wel zomer) hadden we echt de tijd van ons leven. Sterker nog: ik heb Texel Culinair voor volgend jaar alweer in onze agenda gezet! Ik heb zo’n vermoeden dat we er dan weer een weekend van gaan maken ;-). Ook even voor jullie agenda, dat wordt dan alweer de 17e editie en die vindt plaats op 11, 12 en 13 september in De Koog.

Maar goed, ik vertelde dus al dat we veel meer culinaire uitstapjes hebben gedaan tijdens ons weekendje weg. En dat inspireerde me om voor jullie 10 tips op een rij te zetten voor een culinair weekend Texel. Van Texelse kaas tot waddengarnalen en alles daartussen, geniet ervan!

1. Zalig Texels ontbijt (met bijbehorende nachtrust)

We hebben er nu twee keer geslapen en ik blijf Grand Hotel Opduin in De Koog een heerlijk hotel vinden. Mooi gelegen in de Duinen, op steenworp afstand van Texel Culinair en een goede uitvalsbasis voor je verdere verkenning van het eiland. Bijkomend, groot!, voordeel: ze hebben echt een zalig Texels ontbijt in de ochtend. Normaal ben ik echt niet van de hotelontbijtjes, maar hier bleef ik eten. Helemaal genieten is het bij mooi weer, want dan neem je met je bordje plaats op het zonnige terras wat tegen de duinen aanligt.

2. Eten bij Restaurant het Kook Atelier

Restaurant het Kook Atelier kende ik nog niet, maar heb ik leren kennen tijdens Texel Culinair. Ik werd overrompeld door hun gerechtjes en aandacht. Verrassende smaken, met pure en veelal lokale ingrediënten en liefde voor de seizoenen wordt er gekookt. Bij ons volgende bezoek aan Texel gaan we zeker bij hen in het restaurant eten en laten we ons graag weer overrompelen, maar dan door het verrassingsmenu. Nu zijn ze nog te vinden in Den Burg, maar in het voorjaar van 2020 verhuizen ze naar het Oosten van het eiland. Naar een grote boerderij waar ook mogelijkheid tot overnachten is in farm suites.

3. Kaasboerderij Wezenspyk

Ben je een kaasliefhebber? Dan zou ik een bezoek aan Kaasboerderij Wezenspyk zeker niet overslaan! Je kunt er deelnemen aan rondleidingen, heerlijke kaassoorten en andere producten in het winkeltje kopen en eten in het Kaascafé. Ga voor een kaasplankje of geniet van de echte Texelse kaasfondue van dinsdag t/m zaterdag (van 12.00 – 16.00 uur). Vergeet ook niet om een wandeling te maken over het landschapspad waar je aan het einde (duurt niet lang, is een korte wandeling) het schapenmuseum vindt. De toegang is gratis en je leert in korte tijd veel over Texel. Zo weet ik bijvoorbeeld nu waarom het in bepaalde perioden van het jaar verboden is om pannenkoeken te bakken ;-).

4. Eten Bij Jef

Ik schreef er al een keer een artikel over en ik kan blijven strooien met superlatieven… want eten bij Jef (en zijn vrouw Nadine) is echt een van de mooiste restaurantervaringen die er is. Met een Michelinster, maar vooral door zijn eigenheid behoort Jef al jaren tot de top van de Nederlandse gastronomie. Hier krijg je absoluut geen polonaise op je bord, maar verfijnde gerechten die perfect in balans zijn met mooi geconcentreerde smaken. Wij aten hier voor de tweede keer samen en het was minstens net zo goed als de eerste keer. Onze favorieten van deze keer? De paling in het groen met kruidensla en bouillon van koolrabi, de langoustine met mousseline van langoustine, gember en sinaasappel, de lams procureur (van Texels zuiglam) met crème van aardappel, eigen jus en perle imperial kaviaar en het dessert met perzik, walnoot, karnemelk en verveine. Naar Jef ga je voor een memorabele culinaire ervaring. Die je trouwens ook kunt aanvullen met een overnachting in een van hun suites met (waarschijnlijk) ook een memorabel ontbijt.

5. Lokaal ontbijten en lunchen bij Lokaal 16

Zin in een lekker ontbijt, goede lunch en/of een kopje echte Texelse koffie. Ga dan naar Lokaal 16 in Den Burg! Hier kun je iedere dag van de week vanaf 08.30 uur ontbijten en ze maken veel gebruik van Texelse producten. De koffie komt van Texelse Branding en die wordt op het eiland gebrand, je kunt zelfs een zakje kopen voor thuis. Voor de lunch hebben ze heerlijk belegd desembrood van Novalishoeve (ook een aanrader heb ik begrepen), salades, soepen en tosti’s. Tip: ga je wandelen of op een andere manier de natuur in: bestel dan je lunch ‘to go’ zodat je die mee kunt nemen.

6. Garnalen vissen op de Waddenzee

We gingen op uitnodiging mee garnalen vissen op de Waddenzee. Een uitje van circa 2 uur en ik had geen idee wat ik me erbij moest voorstellen. Maar wat bleek… dit was toch echt een van de leukste dingen die ik ooit in mijn leven heb gedaan! Sterker nog: we willen nog een keer terug met de kinderen naar Texel en dan gaan we dit met hen doen, want voor kids is het ook fantastisch om mee te maken. Je gaat aan boord van een Texelse visserkotter en samen met twee rauwe (en extreem grappige) vissersmannen vaar je uit op de Waddenzee. Als je geluk hebt zie je zeehonden, je krijgt enorm veel informatie, kunt koffie en een drankje bestellen en komt helemaal tot rust aan boord. Tot het moment dat ze echt gaan vissen en de netten ophalen. De Hollandse garnalen, inclusief bijvangst, worden binnengehaald en daarna krijg je les. Over de diversiteit van wat er leeft in de Waddenzee. Ook ben je toeschouwer van het sorteren, spoelen en koken van de garnalen. Die je vervolgens direct mag eten aan boord. Gewoon uit je handje, lekker pellen en oppeuzelen. Zakje mee voor thuis is ook prima, soms wel twee ook. Tip! Blijf je overnachten op Texel, vraag dan aan je hotel of ze die zakjes gelijk kunnen invriezen. Zo heb je er thuis ook nog wat aan. Meer informatie en boekingen, kijk even op hun site.

7. Eten bij Restaurant ’t Pakhuus

Op een steenworp afstand van de visserskotter waarmee we de Waddenzee zijn opgevaren, ligt het prachtige Restaurant ’t Pakhuus. Terwijl ik er langs liep, had ik nog niet het idee dat hier een kleine parel in gevestigd was. Mensen zaten rustig koffie te drinken buiten in de zon met een stukje appeltaart (dit kan hier ook gewoon). Maar ik had niet het besef dat je hier ook bijzonder goed vis kunt eten. Maar vleesliefhebbers en vegetariërs worden zeker niet vergeten. Omdat wij al ongeveer een kilo Hollands garnalen hadden weggewerkt, kozen we voor een lichte lunch. Ik vond het bijna jammer, want ik zag zoveel lekkere dingen op de kaart staan! Maar onze oester proeverij, krokante sushi met Dutch Yellowtail Kingfish en krabbenpoten waren al een heerlijke eerste kennismaking. Weer een adres om nog eens te bezoeken dus!

8. TX Gin proeven van Stokerij Texel

Voortgekomen uit hun gezamenlijke passie voor Texel, de zee, het wad en kwalitatieve producten hebben Jaco en Kees samen Stokerij Texel opgericht. Inmiddels vind je een TX Gin (ook een Ocean Aged gin), TX Wodka, TX Scheepsbitter en diverse likeuren in het assortiment. Wij zijn groot fan van de gin! Die kun je op verschillende plekken op het eiland kopen. Ook in kleine verpakkingen en die zijn heel leuk om weg te geven als cadeautje.

9. Eten bij Bosq

Het tweede restaurant wat ik ontdekte tijdens Texel Culinair en waar ik groot fan van ben geworden is Bosq. Vooral door hun 36 uur gegaarde runderrib van Hollandse melkkoe met koolraap, gefermenteerde kool en yoghurt. En hun à la minute citroentaartje met diverse citrus variëteiten, meringue, frambozen en kaneelkoppen. Je vindt hun restaurant aan de rand van het Nationaal Park “De duinen van Texel” tussen Den Burg, De Koog en Den Hoorn. En hier kun je onder andere genieten van prachtige lunchgerechten (met toegankelijke prijzen), een uitgebreid verrassingsdiner en een ‘boozy brunch’ op zondag met cocktails.

10. Visje eten bij De Oude Vismarkt van Texel

Ik eindig met een visje, want ik hou er zo van. En laat je op Texel nou echt overal je hart op kunnen halen als visliefhebber. Wil je gewoon lekker ontspannen verse vis eten, ga dan eens langs bij De Oude Vismarkt in Oudeschild. In een prachtig oud pand kun je zowel binnen als buiten lekker zitten en alle vis wordt vers bereid. Het is tevens een viswinkel, dus je kunt hier ook je inkopen doen als je in een huisje zit.

Geniet van mijn tips voor een culinair weekend Texel! En ik beloof dat ik mijn tips zal aanvullen na ons volgende bezoek met de kinderen. Want je struikelt echt over de culinaire hotspots op dit eiland.

Tekst & fotografie: Francesca, Foto exterieur Paal 16: Paal 16

Voor het bezoek aan Texel en Texel Culinair ben ik uitgenodigd door VVV Texel. Een aantal van deze adressen hebben we op uitnodiging bezocht, de andere adressen hebben we op eigen gelegenheid bezocht en ook zelf voor betaald. Alleen de adressen waar wij heel enthousiast van werden heb ik opgenomen in dit overzicht.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)