2x zoete aardappel met salie

De combinatie van zoete aardappel met salie vind ik ontzettend lekker. In een puree, ovenschotel of pasta (ja, blokjes zoete aardappel in de pasta is fijn). Maar ook als bijgerecht bij een stukje vlees, kip of kalkoen. Een tijdje terug maakte ik 2 bijgerechten van zoete aardappels en paar blaadjes salie die ik over had. Met minimale inspanning en dat is altijd prettig. Nou is het wel zo dat salie een vrij eigenzinnige en scherpe smaak heeft, niet iedereen vindt het daarom lekker een heel blaadje in zijn mond te hebben. Je kunt er daarom ook voor kiezen om het blaadje eerst heel fijn te hakken voordat je het verder gebruikt in deze recepten.

2x_zoete_aardappel_met_salie_2

Wat je nodig hebt per bijgerecht voor 4 personen

Zoete aardappeltaartje met salie en ui
– 2 of 3 grote zoete aardappels
– 1 ui
– olijfolie
– peper en zout
– 4 blaadjes salie
– paneermeel

Gepofte zoete aardappel met salie en knoflook
– 4 zoete aardappels
– 1 teentje knoflook
– 8 blaadjes salie
– zout
– olijfolie

Wat je gaat doen

Zoete aardappeltaartje met salie en ui (bereidingstijd: 15 minuten/oventijd: 25 minuten)
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappels en snijd ze in 16 dikke plakken. Kook deze 5 minuten in kokend water, spoel af en drep doog. Snijd de ui in dunne ringen.

Leg de stukken op een plank en kwast ze in met olijfolie. Bestrooi daarna met peper en zout. Maak er nu 8 taartjes van. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg daar 8 plakken op, verdeeld over het bakblik. Op de plakken komen een paar ringetjes ui, een blaadje salie en de 2e plak zoete aardappel. Bestrooi met paneermeel en schuif je taartjes in de oven. Bak ze ongeveer 20-25 minuten totdat de zoete aardappel helemaal gaar is en de bovenkant is gebruind. Als ze te snel donker worden aan de bovenkant kun je ze de laatste minuten afdekken met aluminiumfolie.

2x_zoete_aardappel_met_salie_4

Gepofte zoete aardappel met salie en knoflook (bereidingstijd: 5 minuten/oventijd: 40-60 minuten)
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd je zoete aardappels in de lengte voor 3/4 doormidden. Snijd je knoflook in dunne plakjes en verdeel deze over de binnenkanten van de zoete aardappel samen met de blaadjes salie en een snufje zout. Kwast de buitenkant in met een dun laagje olie en pak ze daarna, niet te stevig, in aluminiumfolie.

Pof de aardappels in 40-60 minuten gaar. Afhankelijk van de grootte van de aardappel heb je langer nodig om te poffen. Je kunt tussentijds checken of ze gaar zijn door een vork in de aardappel te steken.

2x_zoete_aardappel_met_salie_3

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)