Gebakken gnocchi met pompoen, salie en chorizokruim

Gnocchi is een van mijn favoriete basisingrediënten voor doordeweeks. Mijn kinderen zijn er ook dol op en je kunt er alle kanten mee op. Traditioneel kook je ze, maar je kunt gnocchi ook goed bakken. Vooral als je ze op hoog vuur bakt, krijgen ze een krokant laagje wat onweerstaanbaar lekker is. Vandaag deel ik met jullie mijn recept voor gebakken gnocchi met pompoen, salie en chorizokruim. Aan de kruim voegde ik ook nog wat hazelnoten toe wat een extra bite en heerlijke smaak geeft.

Dit gerecht kun je trouwens heel makkelijk vega(n) maken door te bakken in olijfolie of plantaardige boter en de chorizo achterwege te laten.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 ui, gesnipperd
  • bakolijfolie of (plantaardige) boter
  • 600 – 800 gr pompoen, in kleine blokjes
  • zout
  • 50 gr chorizo (worst)
  • 50 gr hazelnoten (ongezouten en ongeroosterd)
  • 500 gr gnocchi
  • 10 blaadjes salie, fijngehakt
  • zwarte peper

Wat je gaat doen voor de gebakken gnocchi

Bereiding: 30 minuten

  1. Verhit een grote hapjespan en fruit de ui een paar minuten in 2 eetlepels bakolijfolie of 1 eetlepel (plantaardige) boter. Voeg de blokjes pompoen toe met een goede snuf zout en bak ze circa 10 minuten tot ze beetgaar zijn.

Tip: Je kunt de blokjes ook eerst 5 minuten voorkoken zodat je sneller klaar bent met bakken. Zorg er dan wel voor dat ze goed uitgelekt zijn.

  1. Hak ondertussen de chorizo en hazelnoten in een hakmolen of met een koksmes. Maal niet helemaal fijn, zorg dat je nog een beetje structuur behoudt. Zet een koekenpan op het vuur en bak het gemalen mengsel circa 5 minuten op middellaag vuur (zonder vet) tot het goudbruin is en heerlijk geurt. Roer regelmatig en zet het vuur iets lager als het te snel gaat. Schep daarna over in een bakje.
  2. Voeg de gnocchi (zo uit de verpakking) toe aan de pompoen in de hapjespan, samen met nog een scheut bakolijfolie of een klontje boter. Zet het vuur hoger en roerbak tot de gnocchi een krokant laagje krijgt. Roer halverwege de fijngehakte salie erdoor. Proef en breng naar wens verder op smaak met peper en zout.

Tip: Je houdt vast nog wat blaadjes salie over en die kun je krokant frituren in een laagje zonnebloem- of frituurolie. Zet daarvoor een pannetje op het vuur en verhit de olie tot circa 170 graden. Leg 4 tot 5 blaadjes in het vet en laat maximaal 45 – 60 seconden frituren. Draai daarna om met een tang en frituur ook de andere zijde. Als de blaadjes mooi helgroen zijn, zijn ze al goed. Ze moeten niet bruin worden, want dan ben je al te ver. Leg ze op keukenpapier om uit te lekken en strooi er nog wat zeezout over. Met deze gefrituurde blaadjes salie kun je de gebakken gnocchi mooi garneren.

  1. Serveer de gebakken gnocchi met de chorizokruim en garneer eventueel met blaadjes gefrituurde salie.

Bewaar dit recept op Pinterest

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: Francesca, Fotografie: Bo Blitz

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca