4.25 van 8 stemmen

Gebruinde kruidenboter met salie en zeezout

25 minuten
Hapje
Borrel

Wanneer ik gebruinde boter eet of zelfs alleen ruik, maakt mijn hart een sprongetje en in de wereld van boterliefhebbers ben ik zeker niet de enige die daar zo op reageert. Als je dan gebruinde boter hebt gemaakt en weer koelt, kun je er vervolgens een gebruinde kruidenboter van maken. …

Wanneer ik gebruinde boter eet of zelfs alleen ruik, maakt mijn hart een sprongetje en in de wereld van boterliefhebbers ben ik zeker niet de enige die daar zo op reageert. Als je dan gebruinde boter hebt gemaakt en weer koelt, kun je er vervolgens een gebruinde kruidenboter van maken. Over onweerstaanbaar lekker gesproken!

Gebruinde boter kennen we natuurlijk ook als beurre noisette, oftewel hazelnootboter als je het letterlijk vertaald. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de boter te smelten en daarna te verwarmen in een pannetje. Tot het water verdampt en de eiwitten in de boter bruin kleuren. Dat is ook het moment dat de boter hazelnootachtig gaat ruiken, wat de Franse naam helemaal verklaart. De gebruinde boter kun je gebruiken voor sauzen, in cakes en taarten en bij vis of groenten.

Je kunt er dus ook gebruinde kruidenboter van maken, in dit geval met salie en zeezout en dat gaan we in dit recept doen. Wel een kleine waarschuwing vooraf, je blijft ervan eten ;-).

Ingrediënten

  • 250 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 5 blaadjes salie + 1 el fijngehakte salie
  • 1 tl fleur de sel

Aan de slag!

  • Snijd de boter in blokjes en laat ze smelten in een pannetje met dikke bodem. Laat pruttelen op middelhoog vuur en roer regelmatig tot de boter bruin begint te worden en naar hazelnoot ruikt.
  • Zet een vuurvaste schaal klaar met daarin de 5 blaadjes salie en schenk de gebruinde boter door een vuurvast zeefje in de schaal. Laat de boter afkoelen tot lauw, vis de blaadjes salie eruit, schenk over in een afsluitbaar bakje en zet de boter in de koelkast om weer op te stijven.
  • Haal de gebruinde boter uit de koelkast en laat weer op kamertemperatuur komen. Schep het in een kom en klop in 2 tot 3 minuten zeer luchtig met een (hand)mixer. Voeg de fijngehakte salie en fleur de sel toe en klop nog 30 seconden. Proef en voeg eventueel naar smaak nog extra zout toe.
  • Schep over in een bakje en serveer direct. Of maak er een rol van met huishoudfolie die je in de koelkast of vriezer legt voor later gebruik.

Notities

  • Dit recept is voor een bakje vol, voldoende voor een borrelplank.
  • Vries overgebleven kruidenboter in, gebruik hiervoor vershoudfolie of een bakje
  • Voorbereiding: 15 minuten + Koelen + Bereiding: 10 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer