3 tips voor een weekendje Deventer met kinderen

Onlangs ging ik met mijn mannen een weekendje naar Deventer in Overijssel. We hadden enorm veel geluk met het weer, want het beloofde een stralend mooi weekend te worden. En dan zit je in het levendige Deventer goed! Deze prachtige Hanzestad aan de IJssel in Salland bruist niet alleen in …

Onlangs ging ik met mijn mannen een weekendje naar Deventer in Overijssel. We hadden enorm veel geluk met het weer, want het beloofde een stralend mooi weekend te worden. En dan zit je in het levendige Deventer goed! Deze prachtige Hanzestad aan de IJssel in Salland bruist niet alleen in de binnenstad, maar heeft daarbuiten ook veel moois te bieden en dat is precies wat wij ontdekt hebben met z’n vieren. Vandaag vertel ik jullie over de activiteiten tijdens ons weekend die specifiek gepland waren voor de kinderen. In de volgende blog, die over een aantal weken online komt, neem ik jullie mee naar de food hotspots van Deventer.

Logeren met kinderen bij Boerderij De Kleine Wildenberg

Een van de mooiste ontdekkingen van ons weekendje Deventer met kinderen was Boerderij De Kleine Wildenberg. Deze prachtige zorg- en logeerboerderij heeft een aantal hele mooie en ruime vakantiewoningen op het erf en is daarnaast een groot speelparadijs voor kinderen.

Heel eerlijk, de kinderen wilden daar eigenlijk gewoon niet meer weg. Want met alle speelfaciliteiten (de enorme speeltuin en vele fietsen en skelters waarmee ze op pad konden) hadden ze niet veel meer nodig.

Maar ook voor de ouders is het heerlijk, want terwijl de kinderen spelen konden wij in ons tuintje zitten of zelfs in de hottub die klaar staat naast de speeltuin. En er is meer!

Zo kun je er fietsen lenen om naar de stad Deventer te fietsen, mag iedereen meehelpen met het voeren van de dieren, kan er meegegeten worden uit de moestuin, zijn er fiets- en wandelroutes en is er een heuse Pipowagen. En als je dan ook nog het heerlijke boerenontbijt erbij besteld kan je dag niet meer stuk. Een erg leuke verrassingen vonden wij trouwens ook de oude platenspeler (met elpees) die je vindt in je vakantiewoning.

Bij De Kleine Wildenberg kun je echt even helemaal tot jezelf komen vlak buiten de stad met het gezin. En als je genoeg hebt ontspannen ben je binnen no-time weer in de stad, voor ons was dat een heerlijke combinatie.

Speelgoedmuseum Deventer

Ben je eenmaal in de stad dan zijn er daar ook een aantal hele leuke dingen te vinden om met kinderen te doen.

Zoals het Speelgoedmuseum Deventer wat je vindt in de binnenstad van Deventer, aan de Brink (het hart van de stad). Wat een feest om door dit karakteristieke museum te wandelen. Zowel voor jong en oud is hier heel veel te beleven. Vooral veel oud speelgoed is tentoongesteld wat ook voor ouderen (mijn leeftijd dus) een feest van herkenning is. Collecties met oude poppenhuizen, optica en modeltreinen zijn tentoongesteld in eigen zalen. Kinderen die al kunnen lezen en schrijven kunnen een speurtocht doen door het museum en kinderen die nog wat jonger zijn hebben halverwege het museum de mogelijkheid om zelf ook te spelen op de speelzolder. Er is daar ook een heus poppentheater waar je zelf in mag optreden. Wij hebben in totaal ongeveer 2 uur doorgebracht hier.

Op de benedenverdieping vind je nog t/m 6 januari 2019 de tentoonstelling Koken voor Kinderen. Poppenkeukens, fornuisjes, kinderkookboeken en serviesjes zijn de ingrediënten voor deze expositie. Wat nostalgie is voor jong en oud, want welk kind heeft niet een zandtaartje gebakken, in speelgoedpannetjes geroerd of uit een kinderserviesje een kopje thee gedronken.

Ik vond het geweldig interessant om te zien en ontdekte ook hoe belangrijk het spelen met eten en koken is geweest in de geschiedenis. Nu zien wij het echt als spelen, maar in het verleden werden meisjes zo al ‘opgeleid’ voor hun latere rol als vrouw en moeder.

Nog iets actiefs doen in de stad?

Wij hebben zelf niet heel veel actiefs meer gedaan in de stad. Wel veel gegeten (daarover in een latere blog meer), maar het actief rondrennen deden de mannetjes toch het liefste op de boerderij. Wel ontdekte ik deze blog van Kids Erop Uit met heel veel tips van locals, daar ga je vast iets uithalen 🙂

Spelen én leren bij de Ulebelt

Aan de rand van een moderne woonwijk vind je de Ulebelt, het educatief natuur- en milieucentrum en kinderboerderij van Deventer. Hier kun je als kind lekker spelen in een van de natuurspeeltuinen of de dieren aaien en knuffelen op de kinderboerderij.

Verder is er een terras, kun je wandelen door de thematuinen of langs de weilanden en is een boerderijwinkel waar je verse producten kunt kopen waarmee je ’s avonds direct kunt koken in je vakantiewoning bij De Kleine Wildenberg, om maar iets te noemen 😉

Leuk en zeer interessant: Vanuit de Ulebelt is het project van de voedselcoöperaties in Overijssel ontstaan. Met als doelstelling om vers, echt en eerlijk eten direct van een boer uit de buurt bij de consument te krijgen. Denk daarbij aan groente, fruit, aardappels, zuivel, vlees, maar ook eieren, brood of bier. Om dat in je eentje voor elkaar te krijgen is dat vaak een hoop gedoe, maar als je dingen samen regelt in een voedselcoöperatie biedt dat veel voordelen.

Een voedselcoöperatie is niet meer dan een afspraak met een groepje mensen, om samen bij een of meer lokale boeren producten in te kopen. Bestellingen, logistiek en distributie wordt in eigen hand gehouden en onderling geregeld. Zo heb je heerlijk vers eten, voor een reële prijs en toch een eerlijk inkomen voor de boer.

Neem als voorbeeld De Gouden Pompoen die een aanbod heeft van 50 verschillende biologische bedrijven uit Deventer en omgeving. Hier vind je een overzicht van producten die echt in Deventer worden gemaakt en alle informatie over de boeren staat er ook bij. Veel van hen kun je gewoon bezoeken en vaak hebben ze ook een eigen winkel. Ga bijvoorbeeld tijdens je weekend eens langs bij een aantal boeren om je inkopen te doen. Heel leerzaam voor de kinderen en nu je een weekend geen verplichtingen hebt, is daar wel een keer de tijd voor. Tenminste, zo werkt dat bij ons wel 😉

Tot zover de leuke dingen die we met onze kinderen hebben gedaan tijdens het weekendje Deventer. Binnenkort meer en dan gaat er heel veel gegeten worden! Ben je in de tussentijd al op zoek naar lekkere eettips in Deventer, neem dan vast een kijkje op deze pagina.

Voor deze reis naar Deventer ben ik uitgenodigd door VisitOost. Als trots ambassadeur van Oost-Nederland heb ik dit jaar vier reizen gemaakt om meer te ontdekken over dit deel van Nederland. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer