3x heerlijke hapjes met Hollandse aardbeien

Sponsored – Ik ben opgegroeid met het idee dat aardbeien van Hollandse bodem hetzelfde zijn als ‘zomerkoninkjes’. Oftewel: aardbeien worden geoogst in de zomermaanden vanuit de ‘koude grond’.

Niets is minder waar, want aardbeien zijn tegenwoordig vrijwel jaarrond verkrijgbaar en het grootste deel van onze Hollandse aardbeien wordt geteeld in verwarmde kassen. Honderden aardbeientelers in Nederland die samen verantwoordelijk zijn voor de heerlijke, zoete aardbeien waar we zelf zo van houden, maar die ook in grote aantallen worden geëxporteerd.

heerlijke-hapjes-met-hollandse-aardbeien-4

“Zijn die dan lekker, die aardbeien uit de kassen?”, ik hoor het je denken. Vooral omdat ik dat vroeger ook dacht. Ja, die zijn absoluut ontzettend lekker! Een paar weken geleden had ik de eer om het aardbeienseizoen te openen tijdens de Rode Kruis Bloesemtocht in Geldermalsen. De start en finish van deze tocht vindt ieder jaar plaats bij Fruitmasters, de inkooporganisatie waar onze Hollandse aardbeientelers bij zijn aangesloten. Daar proefde ik de eerste premium Elsanta (dit is een aardbeienras) aardbeien uit de kas en die waren waanzinnig lekker. Mooi stevig, dieprood en ontzettend zoet.

aardbeien-hapjes-bloesemtocht-fruitmasters-2

Ik was niet de enige die deze mening was toebedeeld. Ik heb de aardbeien laten proeven aan honderden wandelaars en allemaal waren ze het met me eens. Het aardbeienseizoen is geopend, en hoe! Daarom deel ik vandaag met jullie drie recepten voor hapjes met Hollandse aardbeien. Natuurlijk is het heerlijk om ze zo te eten, maar je kunt er ook verrassende hapjes mee maken. Deze heb ik ook alvast laten proeven aan de wandelaars tijdens de Bloesemtocht en zij hebben ze vast goedgekeurd!

aardbeien-hapjes-bloesemtocht-fruitmasters-1

Caprese spiesjes met aardbeien en vanilledressing

Ingrediënten voor 10 stuks
– 5 cherrytomaten
– 5 (buffel)mozzarellabolletjes
– 10 Hollandse aardbeien
– 10 blaadjes basilicum
– 2el olijfolie extra vergine
– 1el balsamicoazijn
– 1tl vanille extract
– zwarte peper
– ook nodig: 10 kleine houten prikkers

Bereidingswijze (10 minuten)

Halveer de cherrytomaten en de mozzarellabolletjes. Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Rijg aan ieder prikkertjes een gehalveerde cherrytomaat en mozzarellabolletjes, een aardbei en blaadje basilicum.

Klop de olijfolie, balsamicoazijn, vanille extract en zwarte peper tot een dressing. Sprenkel deze, met mate, over de spiesjes en serveer.

heerlijke-hapjes-met-hollandse-aardbeien-3

Aardbeien crostini met balsamico

Ingrediënten voor 16 stuks
– 16 sneetjes stokbrood
– olijfolie
– 2el goede kwaliteit balsamicoazijn
– 1-2el poedersuiker
– 1/2tl vanille extract
– circa 20 Hollandse aardbeien
– 8 blaadjes verse munt
– 150gr zachte geiten- of roomkaas

Bereidingswijze (voorbereiding 20 minuten + bereiding 10 minuten)

Verwarm de oven voor op 200 graden en leg de sneetjes stokbrood op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bak 12-15 minuten in de oven totdat de goudbruin zijn. Laat daarna afkoelen. Meng de balsamicoazijn in een kommetje met 1el poedersuiker en de vanille extract. Proef en voeg naar smaak eventueel nog extra poedersuiker toe. Snijd de Hollandse aardbeien in plakjes en snijd de muntblaadjes in fijne reepjes.

Besmeer vlak voor het serveren de crostini met een dun laagje geiten- of roomkaas en beleg met plakjes aardbeien. Druppel wat balsamicodressing erover en garneer met reepjes munt. Serveer direct. Tip voor de liefhebbers: strooi er op het einde ook nog een klein snufje gemalen zwarte peper over.

heerlijke-hapjes-met-hollandse-aardbeien-2

Plaatcake met aardbeien

Ingrediënten voor 1 plaatcake
– 200gr roomboter, kamertemperatuur
– 200gr suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 3 eieren
– 50ml volle yoghurt
– rasp van 1 citroen
– 200gr bloem, gezeefd
– 200gr Hollandse aardbeien, grote gehalveerd
– om te serveren: geroosterde amandelschaafsel en poedersuiker

Bereidingswijze (bereiding 15 minuten + oven 30 minuten)

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet of een vierkante/rechthoekige, platte ovenschaal klaar die je eerst invet.

Klop de boter los met de suiker en vanillesuiker totdat je een licht, romig mengsel hebt. Voeg de eieren, yoghurt en citroenrasp toe en klop nog even door. Spatel de bloem erdoor totdat je beslag net gemengd is. Schep het beslag in je ovenschaal, strijk glad en verdeel de aardbeien erover. Druk deze iets in het beslag.

Bak de cake in circa 30 minuten gaar en laat volledig afkoelen. Strooi er wat geroosterd amandelschaafsel en poedersuiker over voordat je serveert.

Zin in Hollandse aardbeien gekregen? Je vindt ze bij je groenteboer en in de supermarkt. Kijk bij de laatste wel even goed op de verpakking, want voordat je het weet neem je Spaanse aardbeien mee naar huis. En die zijn, in mijn bescheiden optiek, echt niet te eten.

Dit is een samenwerking met Fruitmasters. Lees hier mijn disclaimer.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *