5 Makkelijke paasbrunch recepten om van te smullen

Samenwerking – Ik had het jullie vorige week al beloofd en hier zijn ze dan! Mijn 5 makkelijke paasbrunch recepten voor dit jaar. Super simpel om te maken, met niet te veel ingrediënten en heel lekker. Precies waar ik behoefte aan heb dit jaar en jullie ook, begrijp ik uit alle reacties.

Met de paasingrediënten van PLUS

Ik heb me voor de makkelijke paasbrunch recepten laten inspireren door het paasassortiment van PLUS. Of eigenlijk vooral door hun lente ingrediënten, want in de gerechten heb ik onder andere witte en groene asperges, doperwten, frisse mango en verse aardbeien verwerkt. Aangevuld met onder andere de PLUS paaschocolade en andere zoete paaslekkernijen heb ik er een feestje van gemaakt.

Wat je in dit artikel allemaal vindt? Nou, een plaattaart met Hollandse asperges, gerookte zalm en dille, een borrelbrood met jonge kaas, knoflook en kruiden, een quinoasalade met groene asperges, radijs, mango en pistache, een aardbeientrifle met tulband, vanilleroom en paaschocolade én een krieltjessalade met ciderdressing. En alle ingrediënten worden verwerkt in de verschillende ingrediënten of ik geef kliekjestips zodat je ook nog eens heel slim kunt inkopen. We gaan koken, laat Pasen maar komen!

Plaattaart met Hollandse asperges, gerookte zalm en dille

De klassieke combinatie van Hollandse asperges, gerookte zalm en dille smaakt ook zalig op een plaattaart. Ik voegde er ook nog wat crème fraîche, geraspte citroenschil en witte peper aan toe en dat maakte deze plaattaart helemaal af. Wat een heerlijk begin van de paasbrunch!

Wat je nodig hebt voor 1 plaattaart

  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 3 dikke Hollandse asperges (en anders 6 dunnere)
  • 125 gr crème fraîche
  • zout
  • 100 gr gerookte zalm
  • handje verse dille
  • 1 citroen (schoongeboend)
  • witte peper (maar zwarte peper kan ook prima)

Wat je gaat doen

Bereiding: 10 minuten + Oven: 20 – 25 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Haal het bladerdeeg uit de koelkast en laat 5 minuten op kamertemperatuur komen. Rol daarna het bladerdeeg (inclusief het bakpapier) uit op een bakplaat. Prik met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg.
  3. Schil in de tussentijd de asperges goed en snijd ze met een scherp koksmes in lange kwarten. Heb je dunne asperges, snijd ze dan in de lengte doormidden.
  4. Roer de crème fraîche los met een snufje zout. Bestrijk hiermee het bladerdeeg gelijkmatig, maar laat de randjes rondom vrij. Leg de asperges om en om in de crème fraîche.
  5. Bak de plaattaart 20 – 25 minuten in de oven tot de buitenste randen mooi bruin van kleur zijn. Haal daarna uit de oven, laat iets afkoelen.
  6. Garneer de plaattaart met plakjes gerookte zalm, fijngehakte dille, wat citroenrasp en witte peper naar smaak. Snijd de plaattaart in stukken en serveer direct.

Borrelbrood met jonge kaas, knoflook en kruiden

Een gevuld borrelbrood is heel makkelijk om zelf te maken met een paar ingrediënten en mag eigenlijk niet ontbreken bij de paasbrunch. Je bent alleen even aan het knutselen met alles in het brood te ‘stoppen’. Maar dat is misschien wel een heel leuk klusje voor de kinderen ;-). Kies voor een heel rond brood (bijvoorbeeld Stoer & Stevig) wat nog ongesneden is. Daar ga je vervolgens mee aan de slag.

Wat je nodig hebt voor 1 borrelbrood

  • 1 rond brood (ongesneden), naar keuze
  • 50 gr boter
  • 15 gr verse kruiden naar keuze (ik combineerde dille, bieslook en basilicum)
  • 1 teentje knoflook
  • zout
  • zwarte peper
  • 1 pakje (215 gr) jonge kaas in plakken (ik koos voor Goudse Klaverland)
  • 1 ei

Wat je gaat doen

Bereiding: 15 minuten + Oven 15 – 20 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  2. Snijd het brood horizontaal en verticaal in met een scherp broodmes, maar snijd niet helemaal door. Je krijgt zo groeven die je kunt gaan vullen.
  3. Smelt de boter in een pannetje en hak in de tussentijd de verse kruiden en knoflook fijn. Meng je kruidenmengsel met zout en peper.
  4. Druppel de helft van het botermengsel in alle groeven en verdeel daar de helft van de kruiden over.
  5. Snijd de plakken kaas in repen of stukjes en vul alle groeven goed met de kaas. Druppel daar de resterende boter over en eindig met de rest van het kruidenmengsel.
  6. Klop je ei los en bestrijk hiermee het hele brood.
  7. Zet je borrelbrood in de oven en bak circa 15 -20 minuten tot de kaas helemaal goed is gesmolten. Eventueel nog iets langer als dat nodig is.
  8. Serveer het borrelbrood direct vanuit de oven.

Quinoasalade met groene asperges, radijs, mango en pistache

Deze quinoasalade is echt mijn favoriet van alle makkelijke paasbrunch recepten die ik dit jaar heb gemaakt! En weet je wat nou het leuke is, zelfs mijn kinderen waren helemaal verzot op deze salade.

Wat je nodig hebt voor 4 personen als brunchgerecht

  • 100 gr quinoa
  • 250 ml water
  • zout
  • 40 gr pistachenoten
  • bakolijfolie
  • 350 gr groene asperges, stugge onderkanten verwijderd
  • zwarte peper
  • 10 radijsjes
  • ½ verse mango
  • olijfolie extra vergine
  • fruitazijn naar keuze (appel, frambozen of mango)
  • 2 takjes verse munt

Wat je gaat doen

 Bereiding: 25 minuten

  1. Spoel de quinoa af onder de kraan in een fijnmazige zeef en meng daarna met het water en een snufje zout in een pan. Breng aan de kook en laat zachtjes 10 minuten koken. Schep daarna in de zeef en laat overtollig water uitlekken.
  2. Zet een grote (want straks ga je hier de asperges in bakken) koekenpan met antiaanbaklaag op het vuur en rooster de pistachenoten in een droge pan. Schep daarna over in een bakje.
  3. Zet de koekenpan terug op het vuur en schenk een eetlepel bakolijfolie in de pan. Bak de asperges in circa 8 – 10 minuten tot ze beetgaar en bruin zijn. Rol ze daarbij regelmatig om. Bestrooi daarna met zout en peper.
  4. Snijd in de tussentijd de radijsjes in dunne plakjes. Je kunt daar in theorie een mandoline voor gebruiken, maar een scherp mes voldoet ook. Snijd de mango in kleine blokjes.
  5. Meng de gekookte quinoa, gebakken asperges, radijsjes en mango. Breng op smaak met een scheut olijfolie extra vergine, een scheutje azijn, peper en eventueel extra zout.
  6. Verdeel de quinoasalade over een mooie schaal en garneer met de pistachenoten en blaadjes munt. Serveer direct of bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Trifle met aardbeien, tulband, vanilleroom en paaschocolade

Van alle paasbrunch recepten dit jaar is dit de makkelijkste, beloofd! En heel lekker ook trouwens ;-). Ik gebruikte voor deze trifle de tulbandcake die PLUS speciaal voor Pasen in het assortiment heeft. En de resterende tulband aten wij gewoon bij de koffie, maar die gebruikte ik ook nog om tulbandwentelteefjes mee te bakken de volgende ochtend als ontbijt. Die serveerde ik met de resterende aardbeien, als dat geen fijn paasontbijt is.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 200 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • circa 12 aardbeien
  • ¼ tulbandcake (of 4 plakjes gewone cake, dat kan ook prima)
  • om te garneren: paaschocolade (naar keuze) en stukjes meringue

Wat je gaat doen

 Bereiding: 15 minuten

  1. Klop de slagroom stijf met het zakje vanillesuiker.
  2. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in stukjes. Snijd de tulbandcake ook in grove stukken.
  3. Zet 4 mooie glazen klaar en leg wat stukjes tulbandcake en aardbeien op de bodem. Schep hier royaal wat geklopte vanilleroom op. Dan volgen weer een paar stukjes cake en aardbeien en een laag vanilleroom. Garneer de trifle met paaschocolade en/of stukjes meringue. Serveer direct.

Krieltjessalade met ciderdressing

Last but not least staat dit jaar mijn krieltjessalade met ciderdressing op het menu van de paasbrunch. Al jaren een door mij veelgemaakte salade omdat deze zo makkelijk te maken is én vaak is iedereen er dol op. Ik gebruik hiervoor, naast krieltjes, veel echte lentegroenten en kruiden. Nou heb je in de recepten hiervoor al veel kruiden nodig gehad (denk aan bieslook, dille, basilicum en munt). Wat je over hebt, kun je mooi gebruiken voor deze salade! Zo ook de witte asperges die je over hebt van de plaattaart en de radijsjes van de quinoasalade.

Een mooi kliekjesrecept dus. Niet voor niets staat het recept daarom nu in het Voorjaarsmagazine van PLUS (Lentekriebels) waarvoor ik samen met Leonie ter Veld van GWESSE werd geïnterviewd. We delen al onze kliekjestips en ik ben heel trots op het resultaat. Het voorjaarsmagazine is trouwens gratis verkrijgbaar bij alle PLUS winkels en staat boordevol lekkere en makkelijke voorjaarsrecepten die ook heel geschikt zijn voor de paasbrunch.

Wat je nodig hebt als brunchgerecht voor 4 personen

  • 1,2 kg krieltjes
  • 300 gr groene asperges
  • 200 gr doperwten
  • 1 bos radijs
  • 6 el olijfolie extra vergine
  • 3 el appel-ciderazijn
  • zeezout
  • zwarte peper
  • 8 takjes basilicum
  • handje dille, grof gehakt
  • 1 citroen

Wat je gaat doen

 Bereiding: 30 minuten

  1. Boen de krieltjes (met schil en al) schoon en kook ze in een bodempje water met zout 12-15 minuten gaar. Spoel ze daarna af onder koud water en doe ze terug in de pan.
  2. Snijd de onderkanten van de groene asperges af en blancheer ze 2 – 3 minuten in water met zout, de laatste minuut gaan de doperwten erbij. Doe de groenten daarna meteen in het ijswater. Zo stopt de garing en blijven de groenten mooi groen.
  3. Snijd de radijsjes in dunne plakjes. Schenk wat olijfolie extra vergine en appelciderazijn bij de krieltjes in de pan. Daarna gaan de asperges, doperwten en radijs erbij. Maak op smaak met wat zeezout en zwarte peper. Hussel het door elkaar en laat 2 min. staan.
  4. Schep alles over op een grote schaal en strooi er royaal de basilicum en dille over. Serveer direct met wat partjes citroen. Of zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Bewaar deze recepten op Pinterest!

Wil je deze recepten opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Makkelijke brunch recepten zoals een plaattaart met Hollandse asperges, gerookte zalm en dille, een borrelbrood met jonge kaas, knoflook en kruiden, een quinoasalade met groene asperges, radijs, mango en pistache, een aardbeientrifle met tulband, vanilleroom en paaschocolade én een krieltjessalade met ciderdressing. Lekker genieten van de Paasbrunch met deze makkelijke recepten.

Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categoriën: Pasen recepten
Tags: ,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *