In juni deed ik weer mee met de Foodblogswap. De maandelijkse swap waarbij foodbloggers van elkaars blog koken. En deze keer mocht ik koken van de blog van Focus on Foodies. Deze kookblog heeft een focus op tarwevrije, suikervrije, glutenvrije en zuivelvrije recepten en is ontstaan doordat Lianne zelf niet goed tegen tarwe en suiker kan. Zij krijgt daar lichamelijke klachten van waardoor in ieder geval suiker, tarwe en zuivel voor haar ‘verboden’ producten zijn geworden. En dat is wel lastig als je een foodie in hart en nieren bent! Maar zelfs zonder deze producten kan Lianne koken als een malle. Ik volg haar al een tijdje en ik ben iedere keer weer verbaasd over de heerlijke recepten die ze op haar blog tovert. Heel knap!
Gezonde muffins zonder gluten en suiker
Al surfend door haar kookblog zocht ik naar een makkelijk recept met verrassend resultaat. En dat is gelukt! Ik zag deze muffins en had gelijk het vermoeden dat deze overheerlijk zouden zijn. Je hebt er wel een aantal producten van de bio winkel voor nodig. Maar daar ontkom je niet aan als je gluten en suiker uit je voedingspatroon schrapt. Maar het ritje daarheen is dat meer dan waard.
Wat je nodig hebt voor 8-10 muffins
– 75 gram kokosolie
– 200 gram amandelmeel (bio winkel)
– 1 theelepel baking soda (bio winkel)
– 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder (bio winkel)
– 2 eieren
– 75ml agavesiroop (grote supermarkt of bio winkel)
– 1 theelepel vanille extract
– 100gr bosbessen of blauwe bessen
Wat je gaat doen
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Smelt het kokosvet in een klein pannetje totdat het vloeibaar is. Laat dan iets afkoelen.
Neem een grote bak en meng hierin de amandelmeel, baking soda en wijnsteenbakpoeder. Klop de eieren iets los en meng daarna door het meel samen met de kokosolie, agavesiroop en vanille extract. Roer het beslag goed door totdat je een egale massa hebt.
Was de bessen en spatel ze door het beslag.
Neem een muffinvorm en zet hier papieren muffinbakjes in. Schep het beslag daarna in de bakjes. Let op dat je ze maximaal voor driekwart vult, want de muffins gaan rijzen in de oven.
Bak de muffins 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze daarna afkoelen. De muffins zijn het lekkerste als ze nog een beetje lauwwarm zijn. Je kunt de gezonde muffins makkelijk bewaren in een afgesloten kunststof bak in de koelkast.
Francesca’s oordeel
Ik zocht een makkelijk en verrassend recept en die heb ik ook gevonden! Niet alleen waren de muffins heerlijk van smaak, ze waren ook nog eens heel erg luchtig geworden. En ik kon echt niet proeven dat er geen tarwe of suiker in zat. Bijkomend voordeel, mijn peuter was er ook dol op. Hij heeft er zelfs op zondagmiddag mee geluncht. En dat kan prima, omdat ze bestaan uit alleen maar gezonde dingen.
Neem zeker eens een kijkje op Focus on Foodies!