Aardbeien brownie cheesecake

De meeste mensen kennen het wel; Gehaktdag, Wasdag, Visdag en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ik ben redelijk gesteld op enige structuur – begrijp me niet verkeerd – maar wat betreft eten ben ik niet zo van de rituelen. Ik hou van variatie en wil niet dat er standaard …

De meeste mensen kennen het wel; Gehaktdag, Wasdag, Visdag en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ik ben redelijk gesteld op enige structuur – begrijp me niet verkeerd – maar wat betreft eten ben ik niet zo van de rituelen. Ik hou van variatie en wil niet dat er standaard elke woensdag een gehaktbal op me staat te wachten. Maar wat wél met regelmaat in mijn planning voorbij komt is een ‘Bakdag’. 

Sw(z)ingend de keuken door

De behoefte om iets uit de oven te toveren komt meestal op een dag dat mijn Knappert een andere dagbesteding heeft. Dan krijg ik tenminste geen commentaar als de keuken weer eens tot ín de kleine kieren onder de bloem of chocolade zit 😀

Ik kan op ‘Bakdag’ naar hartelust een hele ochtend in mijn pyjama het complete recepten-archief doorspitten en talloze kookboeken verslinden. Wanneer ik dan eindelijk iets heb gevonden wat me lekker lijkt om te maken, gooi ik vaak het recept om. Dit om het precies naar mijn zin te maken. Ik maak een boodschappenlijst in mijn Evernote-app en hop, naar de supermarkt! (Natuurlijk wel nadat ik even onder de douche ben geweest.)

Tijdens het bakken gaat bij mij altijd de muziek op stand ‘VOL’. Ik swing door de keuken. Terwijl de mixer voor me staat te kloppen, wordt de spatel gebruikt als microfoon. En dat alles terwijl ik de bloem aan het zeven ben. Nu ik dit typ, bedenk ik me ineens waar die bloem in de pannenla telkens vandaan komt.

Uitdeeldag Wendy’s Bakery

Ik weet dat mijn vrienden en collega’s altijd erg blij zijn met deze bakdagen. Dit houdt namelijk in dat Deedy de dag dáárna meestal een ‘Uitdeeldag’ heeft. Want je denk toch zeker niet dat ik alles zelf opeet? Ik zou het wel willen hoor, maar dan zie je over een jaar een oliebol met armpjes voor de oven staan. En geloof mij, dat is niet echt charmant als die staat te swingen. 

Ook afgelopen week had ik weer een bakdag op de planning staan en allemachtig, wat was het moeilijk om mijn aardbeien brownie cheesecake taartjes weg te geven! Ik heb het grootste taartje meegenomen naar een eetdate met lieve vrienden en de left-overs tot hun vreugde daar achter gelaten. De overige taartjes gingen naar de liefhebber, dit keer vergeven via Facebook. Vriendinnetje B. vond ze er té lekker uitzien en heb haar er dan ook eentje op laten halen bij ‘Wendy’s Bakery’.

Uiteraard wil ik jullie ook blij maken met deze super lekkere traktatie. Maar om nou voor iedere lezer van DeedyLicious Food een taartje te bakken, gaat me iets te ver ;). Jullie zullen dus zelf aan de slag moeten om dit goddelijke taartje te kunnen proeven. Maar met een lekker muziekje erbij (en het vooruitzicht op het eindresultaat) is dat zéker geen straf. 

Dus pak je garde of spatel er maar bij, klik het filmpje aan en swing met mij mee de keuken door. Veel bakplezier!

Mayer Hawthorne

Deze video mag er dan uit zien alsof hij in de jaren ’70 is gemaakt, niets is minder waar. Mayer Hawthorne is een jonge vent van 34 die veel oude soulplaten gebruikte in zijn DJ sets. Door gezeur met gebruiksrechten hiervan is hij zijn eigen soulplaten gaan maken om deze later weer te kunnen gebruiken in zijn sets. Deze platen zijn zo succesvol geworden dat hij ondertussen al 3 albums op zijn naam heeft staan en met grote namen als Snoop Dogg en Pharrell Williams heeft samenwerkt. Luister dus vooral alle albums van deze favoriet van Deedy! 

A Long Time – Mayer Hawthorne from MayerHawthorne on Vimeo.

Wat je nodig hebt

200 gr. pure chocolade (> 70% cacao)
– 200 gr. boter op kamertemperatuur
– 400 gr. fijne kristalsuiker
– 5 eieren (grote)
– 110 gr. bloem, gezeefd
– 400 gram verse roomkaas
– 1 tl. vanille aroma
– 120 gr. verse aardbeien

Overige benodigdheden:
– Bakvorm (rechthoekig met hoge rand, of taartvorm van 26 cm doorsnee)

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe de chocolade in een kom en verwarm boven een pan met kokend water (het water mag de kom niet raken). Draai het vuur uit wanneer de chocolade volledig is gesmolten. Laat iets afkoelen.

Klop de boter, samen met 250 gram van de suiker tot een luchtig mengsel en voeg een voor een 3 eieren toe. Roer de, enigszins afgekoelde, gesmolten chocolade erdoor en spatel daarna de bloem er luchtig door. 

Schep 3/4 van dit mengsel in een beklede of goed ingevette bakvorm. De vorm tot ongeveer de helft vullen.

Klop in een andere kom de roomkaas met de rest van de suiker, eieren en vanille-aroma glad en spreid uit op het chocolademengsel in de bakvorm. De vormpjes niet helemaal vol doen, tot net onder de rand is goed.

Bereiding_BrownieCheeseC

Breng kleine schepjes (doe dit met een theelepel) van het resterende chocolade-mengsel aan op het roomkaas-mengsel en werk dit er met een vork losjes door, zodat er een marmerpatroon ontstaat. Druk gehalveerde aardbeien erin en bak het zo’n 40-45 minuten in het midden van de oven.

Het geheel zal iets rijzen en wellicht net boven de vorm uitkomen. Laat de oven dicht totdat de baktijd voorbij is, anders stort het in. 

Laat het een uurtje afkoelen op het aanrecht. Je baksel krimpt iets waardoor het makkelijk uit de vorm te halen is. 

Tip: Je kunt dit maken op een grote plaat met opstaande rand en na afkoelen blokjes van snijden. Maar uiteraard kan dit natuurlijk ook, zoals ik heb gedaan, in een taart -of quichevorm worden gebakken. Dan ziet het er nét iets gezelliger uit. 

Tip: Het is best een groot recept, dus het kan zijn dat je wat over houdt. Je kunt na het afkoelen stukken taart in huishoudfolie verpakken en in de vriezer tot wel een maand bewaren! Haal het een paar uur voordat je het gaat eten uit de vriezer en smullen maar!

Variatietip: Je kunt door het browniemengsel op het laatst nog 5 eetlepels geraspte kokos mengen. Dit geeft een lekker tropisch tintje. Daarnaast kan je eindeloos variëren met verschillende soorten fruit (frambozen/bramen/vijgen).

Het oorspronkelijke recept heb ik uit het kookboek ‘Delicious, hét Bakboek!’ en is aangepast naar mijn smaak en presentatie. 

 

Miss Deedy is voorstander van het legaal kopen van muziek. Ben je enthousiast geworden en wil je, na het lezen van deze blog, een album van Mayer Hawthorne aanschaffen?? Klik dan hier door naar iTunes. 

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer