Achter de schermen bij Vapiano

“Chi va piano, va sano e va lontano.” Vrij vertaald: wie ontspannen en bewust leeft, leeft langer en in goede gezondheid. Een Italiaanse uitdrukking die veel waarheid in zich heeft en waar vele Italianen met volle overgave naar leven. Via deze wijsheid komen we bij Vapiano uit, een wereldwijde keten …

“Chi va piano, va sano e va lontano.” Vrij vertaald: wie ontspannen en bewust leeft, leeft langer en in goede gezondheid. Een Italiaanse uitdrukking die veel waarheid in zich heeft en waar vele Italianen met volle overgave naar leven. Via deze wijsheid komen we bij Vapiano uit, een wereldwijde keten van Italiaanse restaurants met ook een aantal vestigingen in Nederland. Bij een aantal van jullie wellicht nog onbekend en bij de bekenden veelal zeer bemind. Wij mochten kennismaken met deze formule en mijn co-bloggers riepen in koor “ja, ik wil!”. Zo gingen Bo en Wendy samen op bezoek voor een eerste kennismaking en bracht Sabrina een week later een bezoek aan haar geliefde Vapiano waar ze steevast op maandagavond eet. Lezen jullie mee? En je weet ’t het nu hè…va piano 😉

Vapiano_entree

Bo en Wendy: “Bij de belofte van verse Italiaanse pasta en pizza denken wij aan stevige omaatjes die vol overgave in pruttelende pannen roeren, terwijl ze bloem uit hun ooit gitzwarte haren kloppen. Aan tafels met dampende schalen, verse groente en bakken vol liefde. En na vandaag, denken we dan ook aan Vapiano.

Wij waren redelijk onbekend met deze formule en verwachtten in ieder geval niet dat Vapiano een Duitse franchise keten is met 140 vestigingen over de hele wereld. Waarbij versheid zo belangrijk is dat de pasta in elk restaurant, met speciaal voor Vapiano ontworpen machines wordt gemaakt. Maar niet alleen de pasta is vers… de sauzen, desserts, het pizzadeeg. Zelfs de koekjes! En deze amandelkoekjes an sich zijn al een bezoekje waard.

Vapiano_bo en wendy

De naam Vapiano komt van een Italiaans gezegde “Chi va piano, va sano e va lontano” wat vrijelijk vertaald zoveel betekend als “If you have an easy-going and relaxed approach to life, you’ll live more healthily and longer”. Dus begonnen we ontzettend relaxt aan onze barista en pasta workshops.”

Sabrina: “Vapiano is sinds een goed jaar mijn vaste date op de maandag. Eten smaakt altijd goed en de prijs is ideaal voor mensen met een kleine portemonnee zoals ik. Het goedkoopste gerecht is € 6,25 en het duurste gerecht € 9,25 (pasta en pizza).

Vapiano_sabrina met zelfgemaakte pasta

Het menu van Vapiano is heel divers. Van antipasti tot pizza. Ze hebben het allemaal. Natuurlijk zijn er ook overheerlijke dolci (toetjes). Van american cheesecake tot ‘mia favorita’ crema di fragola. Met zoveel variatie heb ik me dikwijls afgevraagd “hoe krijgen ze het nou voor elkaar om alles elke dag vers te maken?”. In Amsterdam heb het antwoord op deze vraag ontdekt!

Vapiano_crema die fragola

Maar eerst, hoe werkt het?

Sabrina: “Vapiano heeft iets weg van een wokrestaurant omdat het eten wordt gekookt waar je bij staat. Je kiest zelf je ingrediënten en net als bij de wok loop je met een bordje weer richting je tafel. Dit gezegd hebbende staat de Chinese wok (alle wokrestaurant waar ik geweest ben) qua kwaliteit volledig niet in verhouding tot onze Italiaanse vrienden.

Er wordt gewerkt met een pasjessysteem waarop alle bestelling geregistreerd worden. Aan het eind van je bezoek lever je het pasje in en reken je af. Zo heb je tussendoor geen gedoe met pinnen of elke keer je portemonnee meenemen als je een drankje of hapje wilt halen.

Vapiano_zakjes pasta

Het is niet nodig om je eigen bord te pakken of ingrediënten te verzamelen. De chef heeft namelijk alles bij de hand. ‘You name it, the chef’s got it.’ Vertel in welke pasta je zin hebt, bijvoorbeeld de crema di funghi. Vervolgens kies je de pastasoort en als extraatje kun je er kip of ossenhaas bij nemen of gewoon wat extra groenten. Het mooiste van alles is dat de chef kookt waar je bij staat. Wat handig is als je tussentijds nog wat extra’s wilt toevoegen aan je gerecht. Vijf minuten later loop je met een bord vers gekookte (al dente) pasta naar je plek om heerlijk te genieten. Vergeet niet om brood erbij te vragen om na afloop te dopen in de overheerlijke saus die nog over is of in de olijfolie die op tafel staat. Het brood krijg je er gratis bij als je er om vraagt.”

Een cappuccino zoals je ze in Rome drinkt

Bo en Wendy: “Bij Vapiano serveren ze Illy koffie. Een grote keten heeft een grote leverancier nodig om constante kwaliteit te kunnen garanderen. Bovendien zijn er Illy Universities waar barista’s opgeleid worden in het zetten van een ultiem kopje koffie. Wij mochten het vandaag ook eens proberen. Er zitten geen verscholen latte-art kunstenaars in ons, maar leuk was het wel!”

Vapiano_barista workshop_compilatie

Sabrina: “Ik kreeg les van de ‘best of the best’ barista van Vapiano. Met weemoed denk ik vaak terug aan de cappuccino’s en late macchiato’s die ik dronk in Rome. Zo vind je ze in Nederland vrijwel nooit. Maar het wonder geschiedde! Ik nam een slok van de vers bereidde cappuccino en ik was weer even in Rome. Geen Nederlands bakje koffie met teveel gekookte melk, maar een echte espresso met opgeschuimde melk erin. Uiteraard ging ik ook zelf aan de slag, het resultaat mag er zijn.”

Vapiano_barista workshop

Belangrijkste les van de barista workshop: een cappuccino is koffie met opgeschuimde melk IN de koffie en niet op de koffie. Hoe doe je dat? In een hand je kopje koffie en in de andere hand de kan oftewel ‘motta’ met opgeschuimde melk. Kantel het kopje naar je toe zodat de koffie grotendeels aan één kant is. Houdt het kopje laag. Giet vanaf ongeveer 15cm de opgeschuimde melk in het midden van het kopje.

Kijkje achter de schermen

Bo en Wendy: “Tijd om zelf een fijne pasta in elkaar te draaien! Bo ging voor de carbonara en Wendy maakte een ratatouille pasta. Het is nog snel denken en handelen ook, want doordat de pasta zo kraakvers is, is ‘ie ook zo klaar. En terwijl we staan te koken beseffen we ineens dat de koks dit dagelijks doen, maar dan met publiek. Het is open keuken plus. En ook een klein beetje theater met al die lachebekken in het wit.”

Vapiano_bo met zelfgemaakte pasta

Sabrina: “Na de barista workshop was het tijd om in de keuken aan de slag te gaan. Maar eerst nog een kijkje in de pasta manifattura. Daar waar alle pasta’s en ravioli’s worden gemaakt van het restaurant. En op de vraag wie wil pasta maken, zei ik natuurlijk heel hard “Ikkuh!”.

Vapiano_zelf pasta maken

Van de pasta manifattura naar de versafdeling en de koeling. Alles zag er spik en span uit. Rob Geus zou hier vrolijk van worden. De geuren van alle kruiden en pesto’s deden mijn smaakpapillen uit hun slaap ontwaken. Ik was overtuigd, vers bij Vapiano is ook echt vers.

Vapiano_koeling verse ingredienten

Ik stond te popelen om mijn eigen pasta te koken in een echte Vapiano keuken. Met verse ingrediënten zoals venkel, paprika, courgette en uien heb ik met hulp van de kok een heerlijke vegetarische pasta gemaakt. Natuurlijk zou ik Sabrina niet zijn als ik mijn eigen twist niet aan het gerecht zou geven dus naast de tomatensaus ook nog heerlijke rode pesto en cherry tomaatjes toegevoegd.”

Vapiano_vers koken

Wat vonden de nieuwelingen ervan?

Bo: “Het is een verademing om te zien dat je voor zo weinig geld ook vers en gezond kan eten. Het concept ‘zelf je eten halen’ is misschien niet mijn idee van een avondje uit eten, maar voor een lunch of een goede hap na een dagje stad vind ik dit echt een heel goede optie. Ik heb een ontspannen en gezellige dag gehad, met heerlijk eten en op de koop toe een hele leuke goodiebag!”

Wendy: “Vapiano is een aanrader voor mensen met een kleine beurs die tóch vers en gezond uit eten willen. De gerechten zijn lekker snel klaar, dus ideaal voor de lunch of een snelle avondhap. Ook met kinderen is dit fantastisch, zelf kiezen wat je op je pizza wilt hebben! Het is eerlijk, simpel en smaakvol eten: Precies zoals de Italianen het bedoeld hebben. We hebben een hele leuke dag gehad, dankzij de goede zorgen van het Vapiano-team. Met een prachtige goodiebag aan de arm zijn we voldaan naar huis gegaan.”

Vapiano_verse pasta in de maak

Vers van de pers!

Sabrina: “Vapiano heeft elke maand een gerecht van de maand. In mei was dat risotto en tot mijn grote vreugde heb ik vernomen dat de risotto een blijvertje is op het menu vanwege het grote succes. Tip van mij: probeer ze beide uit!”

Vapiano heeft meerdere filialen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Kijk voor alle adressen op de website. Er komen nieuwe filialen bij, onder andere in Utrecht. Zo kan jij hopelijk straks ook bij jou in de buurt genieten van de heerlijke gerechten van Vapiano.

Vapiano_interieur

Deze blog is een co-creatie van de co-bloggers Wendy, Bo en Sabrina
Bron foto’s: Wendy Pronk en Geert Broertjes

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)