Al onze eettips voor een weekend Efteling

Een bezoek aan de Efteling is voor mij altijd iets magisch geweest. Zelfs nu nog, op mijn veertigste, geniet ik met volle teugen van het park. En alhoewel ik nu eindelijk snap hoe de rode schoentjes dansen en Lange Jan zijn nek omhoog krijgt, vind ik het nog steeds prachtig …

Een bezoek aan de Efteling is voor mij altijd iets magisch geweest. Zelfs nu nog, op mijn veertigste, geniet ik met volle teugen van het park. En alhoewel ik nu eindelijk snap hoe de rode schoentjes dansen en Lange Jan zijn nek omhoog krijgt, vind ik het nog steeds prachtig om naar te kijken. Ook de meest recent gebouwde attracties zijn magisch mooi, de Baron door de enorme duikvlucht en Symbolica door het fenomenale decor. Mijn favoriet was en blijft nog steeds Droomvlucht. Als ik zo met mijn benen bungelend in dat wagentje zit, voel ik me weer even dat meisje van toen.

Efteling herontdekken samen met mijn kind

Afgelopen jaar werd ik uitgenodigd om de Efteling te herontdekken samen met mijn oudste kind Jessey. Want er is veel veranderd de afgelopen jaren. Qua attracties uiteraard, maar achter de schermen ook veel op het gebied van eten en drinken.

Over de horeca in attractieparken in het algemeen wordt meestal niet enthousiast gesproken. Eenzijdig aanbod, veelal ongezond, duur en van slechte kwaliteit zijn vaak de punten die daarbij worden aangehaald. En als ik eerlijk ben, deel ik die mening regelmatig. We hebben menig attractiepark bezocht in binnen- en buitenland waar ik verdrietig werd van het eten en we (zelfs onze kinderen) blij waren dat we na vertrek buiten het park iets normaals konden gaan eten. Was dat in het verleden bij de Efteling ook het geval? Nee, zeker niet. Tenminste, niet in de laatste 8 jaar dat ik er nu zelf kom als volwassene met kinderen. Wellicht was het anders in mijn jeugd, maar dat kan ik me niet meer herinneren. Er waren absoluut punten van verbetering, maar jaren geleden kon je reeds eten bij Het Wapen van Raveleijn en Polles Keuken en dat vond ik toen al qua restaurants een verademing in attractieparkenland.

De Efteling restaurants, wat is er veranderd?

Ik werd natuurlijk niet voor niets uitgenodigd om eens te komen proeven in de Efteling. Dat begon allemaal met de opening van het nieuwe La Place restaurant De Vrolijke Noot in het park.

Zo raakte ik in gesprek met de Efteling en ontdekte dat ze de afgelopen jaren veel veranderingen hebben doorgevoerd in het horeca-aanbod. Ja, er zijn nog steeds frietjes te koop op het park (en die zijn lekker ook trouwens), maar er is meer balans gekomen. Ga je voor een vette hap: prima! Maar je kunt ook kiezen voor een salade, smoothie of minder calorierijke maaltijd. En dat juich ik toe. Voor mij hoeft een attractiepark echt niet alleen maar gezond eten aan te bieden (sterker nog, liever niet zelfs), maar de keuze moet er wel zijn. En of die keuze er nu echt is, mocht ik dus zelf gaan ontdekken. In deze blog neem ik je mee naar 10 plekken die mij echt verrast hebben op het park (en ernaast) en waar ik je met liefde heen stuur om te gaan eten. Laat je verwonderen! Dat deed ik ook ;-).

  1. Slapen en eten bij Vakantiepark Efteling Loonsche Land

Voordat we het park echt ingaan, wil ik jullie eerst iets vertellen over het meest recent geopende Loonsche Land. Op dit vakantiepark kun je slapen tijdens je bezoek en dat is echt een enorme aanrader! Het ligt iets verder weg (10 – 15 minuten lopen, maar er is ook een pendelbusje), maar dat is dan ook echt het enige mindere puntje wat ik kon vinden. Het park is namelijk prachtig aangelegd met duinen, waterpartijen en bomen.

Je slaapt middenin de natuur, omdat de hutten en huisjes ook op lijken te gaan in de natuur. Wij hadden een duinhut (te leuk!) die er van binnen perfect uitzag. Netjes, schoon en alles wat je nodig hebt voor je verblijf. Je bent er namelijk overdag toch niet en ’s avonds kun je er nog koken als je wilt. Overal op het park vind je te gekke speelplekken met natuurspeeltuinen, uitkijktorens en zelfs een mini kinderboerderij.

In het centrale deel vind je het hotel waar ook Restaurant de Proeftuyn te vinden is. Wij hebben daar ontbeten en een keer in de avond gegeten en dat was beiden een aanrader. Vooral het ontbijtbuffet was heel goed en daar zou ik de wandeling ’s ochtends gewoon voor maken. We hebben ook een ochtend het ontbijtpakket bij onze hut bezorgd gekregen, maar dat is dan een beetje een teleurstelling als je het vergelijkt met het buffet. Wat logisch is natuurlijk, want ze kunnen niet alles in je hut bezorgen.

Voor de lunch- en dinerkaart wordt gebruik gemaakt van producten uit de eigen Proeftuyn (waar je buiten ook zelf doorheen kunt wandelen, heel tof) en die wisselt per seizoen. We aten onder andere de spaghetti van het kindermenu met zelfgemaakte tomatensaus en de gourmet burger uit de Josper oven. Beiden zeer goedgekeurd!

  1. De Vrolijke Noot van La Place

Op het centrale plein bij de entree vind je het La Place restaurant De Vrolijke Noot. Hier vind je in het assortiment de welbekende verse La Place gerechten, maar ook het Kindersmulmenu. Het menu bestaat uit een kidsburger of broodje met beleg naar keuze, een bakje komkommer/tomaat, een vers sapje, smoothie of huisgemaakte limonade en een smultasje met daarin een doeboekje, kleurpotloodjes, een cadeautje en een muntje voor een ijsje. Het menu kost € 4,95 en wisselt elk seizoen van Efteling-thema. Jessey kreeg er een geheimschrift pen bij en vond dat geweldig leuk.

  1. Pannenkoeken bij Polles Keuken

Dit blijft toch wel een van mijn favoriete restaurants van de Efteling. De pannenkoeken hier zijn ontzettend lekker en de inrichting is prachtig mooi gemaakt. Tip: ieder seizoen hebben ze een nieuwe seizoenspannenkoek op de kaart staan.

  1. Ga voor een fruitsnack

Op veel plekken in het park vind je kiosken en restaurants waar je een gezonde fruitsnack kunt vinden. Bij de uitgang van Jokies Wereld bijvoorbeeld, maar loop gewoon rond en je zult regelmatig zien dat er aanbod is van vers fruit, smoothies en sapjes.

  1. Burgerhuys de Likkebaerd

Zin in een lekkere grillburger? In het Ruigrijk vind je daarvoor Burgerhuys de Likkebaerd. Ze hebben hier drie verschillende runderburgers en een vegetarische burger. Ik koos voor de laatste met gegrilde groenten, rucola en paprikaspread. Qua smaak heel goed en met een lekker broodje. Alleen de gegrilde groenten waren te koud en hadden van mij lauwwarm mogen zijn, dan komt de smaak nog beter naar voren en koelt je burger niet zo snel af.

  1. Zoete snack hoort er ook bij

Ik verlaat de Efteling echt niet zonder een goede zoete snack geproefd te hebben. En ook daar is genoeg keuze in! Wat denk je bijvoorbeeld van een ijsdonut die je vindt op het Ton van de Ven plein voor Droomvlucht? Echt super lekker, maar tip: deel ‘m met iemand! Want het is een flinke unit.

Waar ik ook heel blij van werd, waren de verse wafels die bij Den Suykerbuyk worden gebakken. Lekker kopje koffie erbij en ik had het prima naar mijn zin terwijl de kids zich aan het vermaken waren in de draaimolens op het Anton Pieck plein.

  1. Zoek de pop-ups

Tijdens ons bezoek vonden we her en der restaurantjes die niet terug te vinden waren in de Efteling app (die trouwens erg handig is tijdens je verblijf, dus niet vergeten te downloaden!). Ik ga er even vanuit dat het pop-ups waren en daar zaten hele verrassende tussen. Zoals Vietnamese loempia’s bijvoorbeeld, maar ook een tentje met Aziatische snacks een koffie & tosti tentje waar ze hele lekkere tosti’s maakten.

Tijdens ons bezoek (in de zomer) was ook het Negen Pleinen Festijn nog aan de gang waarbij ze op iedere vrijdag- en zaterdagavond bijzondere shows organiseerden op ieder plein. Daaraan gekoppeld waren pop-up horecatentjes in verschillende thema’s. Dat festijn is er nu niet meer, maar de Efteling kennende gaan ze vast nog meer van dit soort bijzondere evenementen organiseren.

  1. Aziatisch bij Toko Pagode

Vlak naast de Pagode vind je de take-away Toko Pagode. Hier kun je een basis van bami, nasi of rijst kiezen waar je een saus naar keuze aan toevoegt. Ik was wat sceptisch vooraf, maar de kwaliteit verraste me. Lekker gegeten hier!

  1. Ga voor een verantwoorde picknicklunch

Ook heel leuk is om bij Restaurant de Gulden Gaarde (naast Droomrijk en het Marerijk Station) een picknicktas te vullen met lekkere lunchproducten. Bij mooi weer kun je dan gezellig lunchen op een groen plekje. De Efteling noemt dit het gezondste plekje van het park waar je kunt kiezen uit verantwoorde producten zoals fruitsalades, soepen, smoothies, salades en gezonde snacks.

  1. Lunchen of dineren bij Het Wapen van Raveleijn

Ik eindig de tips met mijn grote favoriet: Het Wapen van Raveleijn! Hier kun je volledig in het Raveleijn-thema lunchen of dineren met een 3-gangenmenu en eet je wat de pot schaft.

Het voorgerecht bestaat uit een bourgondische borrelplank en als hoofdgerecht krijg je een heerlijk kippetje van het spit. De kinderen kunnen zelf hun kipplankje in de keuken halen en als volwassene krijg je ook een bijzondere taak. Iets met een kip vangen en dan krijg je daarna te eten, verder verklap ik niets ;-).

Ik hou echt al jaren van deze plek en we gaan er altijd heen als we in de Efteling zijn. Tip: reserveer tijdig! Na het dineren is het een aanrader om weer lekker door het park te wandelen, want de Efteling in de schemer en avond is echt magisch om te zien.

Nou dat waren ze dan, al onze eettips voor een weekend Efteling. Hoop dat jullie er wat aan hebben en geniet van het eten en jullie tijd in het park! Heb je nog andere tips of ervaringen, laat me dit dan zeker even weten in een reactie.

Voor ons verblijf in Loonsche Land en de Efteling zijn we uitgenodigd door de Efteling en La Place. Echter, al het eten en drinken op het park hebben we zelf betaald en mijn reis- en eetverslag is volledig gebaseerd op onze eerlijke bevindingen. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)