Bloedsinaasappelcakejes met Earl Grey thee

De prachtige bloedsinaasappels met het bloedrode vruchtvlees en friszoete smaak zijn weer in het seizoen! Reden genoeg om er optimaal van te genieten en daarom maakte ik er heerlijke bloedsinaasappelcakejes met Earl Grey thee mee. In dit recept gebruik je het sap, de rasp en het vruchtvlees van de bloedsinaasappel dus no waste, alles gaat in de cakejes.

Door olijfolie te gebruiken in plaats van roomboter krijg je supersmeuïge cakejes. Dat wordt nog eens versterkt door het sap ook te gebruiken. De smaak van de bloedsinaasappel combineert bovendien perfect met de wat bittere smaak van de Earl Grey thee. En mocht je nou echt geen bloedsinaasappels kunnen vinden dan zijn deze cakejes ook heerlijk met gewone sinaasappels.

Wat je nodig hebt voor 12 cakejes

  • 120 ml (amandel)melk
  • 1 el citroensap
  • 2 zakjes Earl Grey thee (bijvoorbeeld van Clipper)
  • 3 bloedsinaasappels
  • 125 ml milde olijfolie
  • 115 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 2 el honing
  • 1 tl vanille extract
  • 2 eieren
  • 210 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • Ook nodig: muffinvorm voor 12 stuks met 12 muffinpapiertjes, bakspray en kristalsuiker

Wat je gaat doen

Bereiding: 15 minuten + Oven: 20 – 25 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed een muffinvorm met de muffinpapiertjes. Vet deze licht in met bijvoorbeeld bakspray.
  2. Verhit de melk met het citroensap in een steelpan tot het kookpunt en zet het vuur uit. Hang de zakjes Earl Grey thee erin. Laat dit trekken en volledig afkoelen.

Tip: door de Earl Grey thee krijgen de cakejes de kenmerkende bittere, bergamot smaak van de zwarte theesoort. Wil je ze wat milder maken, laat dan de thee eruit en verwarm alleen de melk met het citroensap.

  1. Rasp de schil van 1 sinaasappel (je hebt 2 tl nodig) en pers hem uit (je hebt 60 ml nodig).
  2. Schil 2 sinaasappels ter garnering dik en snijd ze daarna in plakjes.
  3. Klop de olie met de basterdsuiker en honing door elkaar en roer het vanille extract erdoor.
  4. Klop één voor één de eieren erdoor.
  5. Voeg het sinaasappelsap en de rasp toe en meng door elkaar.
  6. Roer in een aparte kom de bloem, het bakpoeder en zout door elkaar.
  7. Voeg om beurten in 3 keer het bloemmengsel en melkmengsel toe aan de eieren.
  8. Roer door elkaar tot het net gemengd is en verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes.
  9. Leg een schijfje sinaasappel op elke muffin en bestrooi met wat kristalsuiker.
  10. Bak de muffins in 20 – 25 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

Recept: Debbie Bodewes

Debbie maakt als freelance (bak)redacteur 2x per maand een zoet recept voor jullie. Lees meer over haar op deze pagina.

Fotografie: Francesca

Eetkalender 2020
Koop 'm nu in de pre-sale zonder verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *