Brosse zebraspritsen van Annemarie

Laat ik beginnen met op te biechten dat ik nog nooit een aflevering van Heel Holland Bakt heb gezien. Geen een dus. We hebben geen (kabel)televisie meer thuis en ik loop niet warm voor bakprogramma’s. Kookprogramma’s daarentegen is weer een heel ander verhaal. Ik heb het al eens eerder gezegd …

Laat ik beginnen met op te biechten dat ik nog nooit een aflevering van Heel Holland Bakt heb gezien. Geen een dus. We hebben geen (kabel)televisie meer thuis en ik loop niet warm voor bakprogramma’s. Kookprogramma’s daarentegen is weer een heel ander verhaal. Ik heb het al eens eerder gezegd hier, een koker is nog geen bakker en andersom.

Wel kan ik enorm genieten van het opeten van ingewikkelde baksels, maar ik geloof dat andere mensen veel beter in staat zijn om deze te maken dan ik. Voor het bakken van een cake, koekje of simpele taart draai ik mijn hand niet om en daarom was ik zeer in mijn nopjes met het boek Heel Holland Bakt met Annemarie. Deze getalenteerde bakster heeft de 2016-editie van Heel Holland Bakt gewonnen en ik heb uit betrouwbare bronnen begrepen dat ze niet alleen fantastisch kan bakken, maar ook nog eens een heel leuk mens is (aldus een van de collega’s van Annemarie).

brosse-zebraspritsen-van-annemarie-4

Tijdens het bladeren door het boek werd ik blij. Uiteraard staan er een aantal pronkstukken in uit het programma zoals de kleurrijke spekkoek (wat een plaatje, maar ik zal er nooit aan beginnen) en het operagebak.

brosse-zebraspritsen-van-annemarie-5

Maar over het algemeen zijn de recepten ‘best makkelijk’ en ‘goed te doen’. Het boek is toegankelijk, met heldere recepturen en prima fotografie. Of je nou wilt bakken voor veel mensen, in het weekend, voor het ontbijt, voor het avondeten (dus hartig), voor kinderen, met weinig tijd of als het feest is. Voor al deze momenten vind je baksels als smeuïge brownies, romige citroencake, rozijnenbollen, meringuetaart, appelflappen, boterkoek en zelfs kerstkransjes en oliebollen.

brosse-zebraspritsen-van-annemarie-6

Mijn oog viel op de brosse zebraspritsen die ik net als Annemarie heel graag at toen ik klein was. Ik dacht altijd dat het een enorm gedoe was om deze zelf te maken. Maar dat blijkt dus hartstikke makkelijk te zijn. En ze zijn zalig!

Wat je nodig hebt voor 15 – 20 spritsen

  • 210 gr roomboter, kamertemperatuur
  • ½ vanillestokje
  • 125 gr fijne kristalsuiker
  • 1 eidooier
  • 250 gr bloem
  • ¼ tl zout
  • 2 tl cacaopoeder

Ook nodig: 2 spuitzakken met kartel-spuitmondjes met een opening van 1 – 1½ c

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 minuten / Oventijd: 18 minuten

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

2. Doe de boter in een grote kom. Snijd het halve vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Roer het vanillemerg en de suiker door de boter. Roer vervolgens de eidooier erdoor tot het een egale massa wordt. Voeg daarna de bloem met het zout toe en roer goed door met een houten pollepel tot het deeg is samengekomen. Daarna kneed je met de hand verder tot het een soepel deeg is wat straks te spuiten is.

3. Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Een deel meng je met de cacaopoeder. Doe de twee kleuren deeg vervolgens in de twee spuitzakken.

4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit met het vanilledeeg een zigzagbaan van ongeveer 2 cm breed en 6 – 7 cm lang. Houd voldoende afstand tussen de spritsen. Spuit nu het cacaodeeg met dezelfde zigzag-beweging tegen de vanillebanen aan. Tijdens het bakken zullen ze samen één koek worden.

Tip van Annemarie: spuit een beetje deeg tussen de bakplaat en het bakpapier om deze vast te plakken. Op deze manier blijft het bakpapier goed liggen tijdens het spuiten van de spritsen.

5. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koeken in 15 – 18 minuten gaar of tot het vanilledeeg een mooie goudbruine kleur heeft.

Tja, en dan heb je alleen nog een beetje geduld nodig om ze te laten afkoelen…snel een hapje (of gewoon een hele sprits) nemen daarna, want ze zijn onweerstaanbaar lekker.

Het boek Heel Holland Bakt met Annemarie kost € 24,99 en is te koop in de boekhandel of online, o.a. hier bij bol.com. Voor deze review hebben we een exemplaar toegestuurd gekregen, lees hier onze disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer