Laat ik beginnen met op te biechten dat ik nog nooit een aflevering van Heel Holland Bakt heb gezien. Geen een dus. We hebben geen (kabel)televisie meer thuis en ik loop niet warm voor bakprogramma’s. Kookprogramma’s daarentegen is weer een heel ander verhaal. Ik heb het al eens eerder gezegd hier, een koker is nog geen bakker en andersom.
Wel kan ik enorm genieten van het opeten van ingewikkelde baksels, maar ik geloof dat andere mensen veel beter in staat zijn om deze te maken dan ik. Voor het bakken van een cake, koekje of simpele taart draai ik mijn hand niet om en daarom was ik zeer in mijn nopjes met het boek Heel Holland Bakt met Annemarie. Deze getalenteerde bakster heeft de 2016-editie van Heel Holland Bakt gewonnen en ik heb uit betrouwbare bronnen begrepen dat ze niet alleen fantastisch kan bakken, maar ook nog eens een heel leuk mens is (aldus een van de collega’s van Annemarie).
Tijdens het bladeren door het boek werd ik blij. Uiteraard staan er een aantal pronkstukken in uit het programma zoals de kleurrijke spekkoek (wat een plaatje, maar ik zal er nooit aan beginnen) en het operagebak.
Maar over het algemeen zijn de recepten ‘best makkelijk’ en ‘goed te doen’. Het boek is toegankelijk, met heldere recepturen en prima fotografie. Of je nou wilt bakken voor veel mensen, in het weekend, voor het ontbijt, voor het avondeten (dus hartig), voor kinderen, met weinig tijd of als het feest is. Voor al deze momenten vind je baksels als smeuïge brownies, romige citroencake, rozijnenbollen, meringuetaart, appelflappen, boterkoek en zelfs kerstkransjes en oliebollen.
Mijn oog viel op de brosse zebraspritsen die ik net als Annemarie heel graag at toen ik klein was. Ik dacht altijd dat het een enorm gedoe was om deze zelf te maken. Maar dat blijkt dus hartstikke makkelijk te zijn. En ze zijn zalig!
Wellicht wat voor aankomend weekend 🙂 hier zijn ze gek op spritsen.