Cake met cranberry, dadel en amarene kersen

Ik schrijf deze blogpost terwijl ik net het 2e plakje van de cake achter mijn kiezen heb. Nog lauwwarm, omdat ik niet kon wachten totdat de cake helemaal was afgekoeld. En nu al wil ik een 3e stuk en ik denk ook een 4e stuk. 

De combinatie van de fris-zurige cranberry en de diepzoete smaak van de amarene kersen is een feestje in je mond. De cake is zo te maken en je hebt er gegarandeerd succes mee. Supertip voor de kerst!

Wat je nodig hebt:
100gr cranberry’s
100gr verse dadel (makkelijk te krijgen bij de AH)
100gr uitgelekte amarene kersen (te vinden bij de (Italiaanse) speciaalwinkel of groothandels zoals de Sligro)
1,5tl bakpoeder
30gr ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
15gr vanillesuiker
175gr bruine basterdsuiker
125gr bloem, gezeefd
100gr roggemeel, gezeefd
2 grote scharreleieren
1tl kaneelpoeder

Wat je gaat doen:
Ontpit de dadels en snijd ze in dunne reepjes. Doe de dadel en de cranberry’s samen met het bakpoeder en de boter (in blokjes) in een schaal en schenk hier 200ml gekookt water over. Even doorroeren en daarna 20min laten weken. 

Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180gr. Halveer de amarene kersen. Neem een cakevorm en vet deze in.

Neem een schaal en doe hier de bloem, meel, vanille- en basterdsuiker in. Meng dit goed door elkaar heen en voeg daarna de eieren toe. Wederom goed doorroeren. 

Voeg het cranberry/dadelmengsel en de amarene kersen hieraan toe en meng goed totdat het een glanzend cakemengsel is. Voeg als laatste de kaneel toe en meng nogmaals door. 

Schep het mengsel in de cakevorm en bak de cake 50-55 min in de voorverwarmde oven. Check na 45 min de cake al met een satéprikker. Steek deze in het midden van de cake. Als de prikker ‘droog’ eruit komt (oftewel, dan zit er geen deeg meer aan), dan is de cake klaar. 

Laat de cake eerst 10min buiten de oven afkoelen in het blik. Stort daarna de cake en laat ‘m verder afkoelen. Pak ‘m in aluminiumfolie in zodat hij niet gaat uitdrogen.

 
De basis inspiratie voor deze cake vond ik in De keuken van Johanna 

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Cake met cranberry, dadel en amarene kersen”

  1. 🙂 Hij is ook echt heerlijk! Ik kan me nu eindelijk beheersen nadat ik 3 stukken op heb 😉 Geniet ervan als je ‘m gaat maken!

 1. Hoi Francesca, ik wil je cake gaan maken maar heb even twee vraagjes. Gebruik je verse of gedroogde cranberry’s? En is het verschil tussen amarene kersen en gewone kersen erg groot? Was net bij een Italiaanse delicatessenzaak, maar 12,50 per pot werd me iets te gortig…

  1. Hi Renske, ik heb verse cranberry’s gebruikt voor het recept. En wat betreft de amarene kersen…ik snap het bezwaar qua kosten want amarene zijn inderdaad prijzig. Maar je kunt amarene helaas niet vervangen door echte kersen. De smaak van amarene is diep zoet terwijl kersen ook nog een zuurtje in zich hebben. En aangezien cranberry’s ook een friszure smaak hebben dan wordt het te zurig in de cake :). Ik zou dan de amarene er helemaal uit laten en iets meer dadels gebruiken. Dan heb je nog steeds een mooie balans tussen zoet en friszuur. Succes!

  2. Bij je plaatselijke banketbakker vragen scheelt heel veel of ik kan het je ook opsturen.
   Groet Marc

 2. Hey Franceska, ik heb deze cake net gemaakt en hij is heerlijk! Had wel enkel droge dadels maar de amarenakersen erin zijn overheerlijk (gekocht tijdens italiaanse week in een bekend grootwarenhuis waarvan de naam met een A begint). Mijn beslag en cake waren wel iets donkerder van kleur, meer zoals chocoladecake) maar de smaak was héél lekker! Hij is trouwens ondertussen al voor de helft op!

 3. Houd de Italiaanse weken bij Lidl in de gaten. Dan hebben ze amarenekersen voor een heel schappelijke prijs. Elk jaar koop ik een hele tray, waarvan de helft wordt verdeeld onder mijn moeder en zus. En de rest is voor mij. Heerlijk!!

Reacties zijn gesloten.