Captain’s dinner met kapucijners

Dit gerecht heet niet voor niets captain’s dinner. Vroeger, in de tijd van de VOC, werd dit gerecht namelijk daadwerkelijk als feestmaal aan de kapitein zijn tafel gegeten. De verschillende garnituren die erbij geserveerd werden, waren goed houdbaar op zee en maakten het tot een gevarieerde maaltijd.

En nu vinden we het, naast heel simpel om te maken, vooral ook erg lekker! Zeker met de verse kapucijners die er op het moment zijn. De schaaltjes op tafel doen denken een aan Indonesische rijsttafel, daarom wordt dit gerecht ook wel de Hollandse rijsttafel genoemd. Zelfs terwijl er geen rijst aan te pas komt.  

Wat je nodig hebt voor 4 personen

 • 400 gr verse kapucijners (buiten het seizoen gedroogd of uit pot)
 • 200 gr rookspek, in blokjes
 • 2 uien, in halve ringen
 • 1 rookworst
 • garnituur naar keuze: boerenbrood, mosterd, piccalily, augurken, zilveruitjes, gebakken appel, appelcompote of rode bietjes met appel

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

 1. Kook de verse kapucijners een paar minuten in kokend water en giet daarna af.

 2. Bak het rookspek uit in een koekenpan en voeg de ui toe. Bak tot de ui zacht is en licht kleurt. Roer de kapucijners erdoor en breng op smaak met zwarte peper.

 3. Verwarm de rookworst en snijd in plakjes.

 4. Serveer de kapucijners met garnituur naar keuze: boerenbrood in stukken met boter, bakje mosterd, bakje piccalily, augurken, zilveruitjes, of een gerechtje met appel.

Serveer deze captain’s dinner met allerlei schaaltjes met verschillend garnituur, want dan maak je er pas echt een feestje van!

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Captain’s dinner met kapucijners”

  1. Bedankt voor je bericht Lieve. We zijn op de hoogte van het probleem. Het is helaas een technisch probleem wat bij elke update steeds terugkomt. We werken er hard aan om het dit keer zo op te lossen dat het probleem niet meer terugkomt.

   Het is niet ideaal, maar voor nu zou je ctrl + p kunnen proberen. Dan kun je het ook uitprinten. Excuses voor het ongemak!

 1. Jammie, heel lekker! Had er nog een courgette door gedaan. Niet echt uit de VOC tijd maar smaakte heel goed.

 2. Dit is nu nog eens een mooi eenvoudig recept. Waarom plaats je niet meer van die eenvoudige recepten inpplaats van recepten met complete boodschappenlijsten. Dat is zo of zo iets wat er met veel receptenwebsites op het internet mis is. Als je die lange lijsten met producten ziet dan weet je al dat je een hele lange waslijst aan producten nodig bent en een lange zoektocht door de supermarkt moet maken. Bovendien wordt het dan ook nog eens duur en blijf je met een hele hoop ingredienten zitten die je later niet meer kunt gebruiken.

  Vooral als het om gezonde voeding gaat is het vinden van lekkere simpele recepten vaak een hels karwei.

  1. Hi Ann, ik zie nu pas je bericht. Was er ergens doorheen geglipt. Maar ik wil toch nog even reageren :-). Mijn blog bestaat uit recepten waar ik blij van word. Soms met lange ingrediëntenlijsten, soms met kort en alles wat daartussen zit. Ik kan helaas geen rekening houden met persoonlijke wensen, haal er voor jezelf gewoon uit wat je fijn vindt. En kijk ook eens op blogs waar ze bijvoorbeeld standaard met 5 ingrediënten koken. Daar haal je vast veel inspiratie uit. Veel kookplezier!

Reacties zijn gesloten.