5 van 3 stemmen

Chinese pannenkoekjes met lente-ui

1 uur
Hapje
Chinees

Ze heeft het weer voor elkaar gekregen! En ‘ze’ is in dit geval Susan Aretz die haar tweede Borreltijd boek heeft uitgebracht. In het nieuwe kookboek Wereldwijd Borreltijd reis je de wereld rond voor inspiratie om werelds te borrelen. De rondreis bracht mij bij deze Chinese pannenkoekjes met lente-ui die …

Ze heeft het weer voor elkaar gekregen! En ‘ze’ is in dit geval Susan Aretz die haar tweede Borreltijd boek heeft uitgebracht. In het nieuwe kookboek Wereldwijd Borreltijd reis je de wereld rond voor inspiratie om werelds te borrelen. De rondreis bracht mij bij deze Chinese pannenkoekjes met lente-ui die ik al tijden eens zelf wilde maken. Dus ik dook de keuken in!

Maar voordat we ze gaan maken, wil ik jullie eerst wat meer over het boek vertellen. In Wereldwijd Borreltijd maak je een culinaire reis rond de wereld, maar dan vanuit je eigen keuken of woonkamer. In deze tijd misschien nog wel relevanter dan een paar jaar geleden. Susan vertelt ook dat het oorspronkelijke plan was om voor het boek de wereld over te reizen, maar een zekere pandemie gooide roet in het eten. Maar wat bleek, in haar directe omgeving vond ze de mensen die haar konden vertellen over de oorsprong van gerechten uit diverse culturen. Van Suriname tot Vietnam en van India tot Spanje.

Met die kennis begon ze de bites te ontwikkelen, die allemaal haar eigen versie zijn van de oorspronkelijke gerechten. Dit heeft geresulteerd in een bonte mix van diverse soorten bites die zijn ingedeeld in categorieën als kaas, vega, kip, vis, vegan en vlees. Maar ze geeft ook voorbeelden voor wereldse borrelplanken. Bijvoorbeeld binnen de thema’s Azië, Tex Mex, Zuid-Europees en Vega.

In totaal vind je 80 recepten in het boek. Voornamelijk bites, maar er staan ook mooie recepten voor drinks in zodat je de borrel helemaal compleet maakt. Een boek barstensvol borrelrecepten die ook nog eens heel maakbaar zijn.

De Chinese pannenkoekjes die ik maakte uit het boek worden in Azië veel gegeten als streetfood, op ieder moment van de dag. Eigenlijk zijn het geen pannenkoeken zoals wij ze kennen (die je met een beslag maakt), maar hele dunne, platte broodjes. Je maakt er dus een deegje voor en daarna bak je daar de pannenkoekjes van. Ik heb het recept ietsje aangepast, waardoor het deeg minder plakkerig werd. Het originele recept is vrij kleverig, maar omdat ik persoonlijk altijd een hekel heb aan werken met plakkerig deeg heb ik extra bloem toegevoegd en dat ging helemaal goed. Het eindresultaat was geweldig en wij vonden het een heerlijk werelds borrelhapje thuis. De kinderen vragen al wanneer de volgende ronde komt ;-).

Ingrediënten

  • 400 gr bloem + extra, in het originele recept staat 275 gr bloem
  • 250 ml heet water
  • ½ tl zout
  • 1 tl sesamzaad
  • mengel van 2 el zonnebloemolie met 1 el sesamolie
  • 4 stengels lente-ui, fijngehakt
  • zeezout
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • dipsaus: 1 el sojasaus, 1 el sesamolie, 1 el rijstazijn, chilivlokken (optioneel)

Aan de slag!

  • Meng de bloem, het hete water, ½ tl zout en 1 tl sesamzaad in de kom van je standmixer. Kneed het daarna circa 3 - 5 minuten tot je een soepel deeg hebt wat niet meer plakt. Je kunt het uiteraard ook met de hand kneden, dan ben je iets langer bezig. Dek de kom af en laat 30 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg daarna in 4 stukken. Door het rusten plakt het bijna niet meer en kun je het goed uitrollen. Bestuif je werkvlak en deegroller wel licht met wat bloem.
  • Tip: Als je de originele hoeveelheid bloem gebruikt, heb je een kleverig deeg en is het belangrijk om je werkvlak, handen en deegroller licht in te vetten met zonnebloemolie.
  • Rol een stuk uit tot een dunne cirkel en bestrijk dit met het zonnebloem-sesamoliemengsel, het handigste is met een kwastje. Bestrooi daarna gelijkmatig met een kwart van de fijngehakte lente-ui en een goede snuf zeezout.
  • Rol het deeg strak op tot een sigaar en rol deze vervolgens op tot een slak (of spiraal). Druk de slak daarna helemaal plat met je hand, of gebruik de deegroller ervoor. Bestrijk de bovenkant nog een keer met het zonnebloem-sesamoliemengsel en strooi er nog een snufje zeezout over.
  • Verhit ondertussen een koekenpan met antiaanbaklaag (mijn koekenpan had een diameter van 24 cm) op middelhoog vuur en schenk er een scheutje zonnebloemolie in. Leg een pannenkoekje in de pan en bak deze circa 2 minuten per kant tot ze goudbruin en knapperig zijn. Duw het pannenkoekje met een spatel verder plat zodat deze evenredig goudbruin bakt. Zet het vuur wat lager als het pannenkoekje te snel bruin wordt.
  • Herhaal dit voor de overige 3 Chinese pannenkoekjes en bewaar de gebakken pannenkoekjes tussen aluminiumfolie. Snijd ze daarna in driehoekjes. Uit 1 pannenkoekje haal je 8 stukjes.
  • Serveer de Chinese pannenkoekjes met de dipsaus en enjoy!

Notities

  • Met dit recept maak je 4 pannenkoekjes waar je 32 bites uithaalt.
  • Voorbereiding: 10 minuten + Rusten: 30 minuten + Bereiding: 20 minuten

Wil je zelf ook een exemplaar van Wereldwijd Borreltijd? Je koopt ‘m voor € 22,99 bij de (online) boekhandel of hier bij bol.com.

Recept: Susan Aretz/Wereldwijd Borreltijd, Fotografie: DeedyLicious

Het boek heb ik gratis ontvangen van de uitgever. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)