Wat je gaat doen
Bereiding: 30 minuten + Oven: 30 minuten + Afkoelen: 30 minuten + Decoreren: 15 – 30 minuten
1. Meng het bier met de koffie en 250 gr roomboter in een steelpan en breng aan de kook. Voeg al roerende met een garde het cacaopoeder toe en klop glad. Haal de pan van het vuur en laat mengsel afkoelen.
2. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht) en bekleed 3 springvormen van 24 cm met bakpapier en vet ze in.
3. Meng de bloem met de 350 gr suiker, baking soda en 1/2 tl zout in een kom.
4. Klop met een (hand)mixer de eieren met vanille extract en crème fraîche goed door elkaar. Voeg vervolgens het bier-cacaomengsel toe en klop tot het volledig gemengd is. Daarna gaat het bloemmengsel er beetje bij beetje in, klop tot de bloem is opgenomen.
5. Verdeel het beslag over de drie vormen en bak ze in 25 – 30 minuten gaar in de oven. Controleer dit met een satéprikker. Als deze er schoon uitkomt, is de cake gaar. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.
6. Voor de karamelsaus meng je het water en de 300 gr suiker in een ruime steelpan met dikke bodem. Verwarm dit op middelhoog vuur tot het kookt en wacht rustig (niet roeren en blijf erbij) tot het de juiste karamelkleur heeft en je de karamelgeur ruikt.
7. Verwarm in de tussentijd de slagroom en zet het vuur zo laag mogelijk. Giet de warme slagroom rustig bij de karamel en laat 1 minuut doorkoken. Let op, het mengsel is kokend heet en komt eerst omhoog dus zet voor de zekerheid een stap naar achteren. Je hoeft niet te roeren.
8. Haal na 1 minuut de pan van het vuur en roer de 50 gr roomboter erdoor. Laat de karamel afkoelen tot kamertemperatuur.
9. Klop de resterende 300 gr boter met de mixer romig en luchtig. Voeg vervolgens de afgekoelde karamelsaus toe en blijf kloppen tot het egaal gemengd is. Breng daarna naar eigen inzicht op smaak met zeezout. Schep het in een kom en laat iets opstijven in de koelkast. Wacht niet te lang, want anders wordt de botercrème te hard om te smeren.
10. Om de cake op te bouwen smeer je tussen elke cakelaag een royale laag karamel-botercrème en bovenop ook. Een paletmes is hierbij een handig hulpmiddel.
11. Decoreer de chocolade-biercake daarna nog met hagelslag, gehakte, gezouten pinda’s of verkruimelde pretzels.
En daarna moet je er echt vanaf blijven tot het Vaderdag is, ik begrijp volkomen hoe moeilijk dat is ;-). Maar het goede nieuws is dat er vast wel een stukje (of twee) voor jou overblijft.
Goedemorgen!
Deze taart klinkt heerlijk, maar ik hou niet van koffie… 🙁
Kan ik deze ook weglaten? Of de 60ml koffie vervangen door (extra) bier?
Groetjes, Priscilla
Hoi Priscilla, de smaak van de koffie haalt de chocoladesmaak meer naar boven en proef je dus eigenlijk niet. Wil je geen risico lopen dat je toch koffie proeft, gebruik dan inderdaad bier ipv de koffie. Fijn weekend! groetjes Debbie
Hi, kan deze taart ook in de diepvries?
De taart kan zeker ingevroren worden. Je kunt alleen de cake invriezen en de botercrème later maken maar je kunt hem ook helemaal invriezen. Verpak hem wel heel goed in een doos met daaromheen een plastic zak en laat hem bij voorkeur in de koelkast ontdooien. Als je hem 24 u van tevoren uit de vriezer haalt, moet het goedkomen.