Sinterklaas cupcakes met chocolade botercrème

Samenwerking – Het heerlijke avondje komt er bijna weer aan. En ondanks dat we het dit jaar veel kleiner vieren, alleen met ons gezin, gaan we er toch een hele gezellige pakjesavond van maken. Al was het alleen maar omdat mijn jongste helemaal in de ban van Sinterklaas is. Al sinds begin oktober ;-). We hebben zelfs een brief met verlanglijstje gemaakt, en die op de post gedaan naar Spanje (ja echt, met postzegel en al). Zayne kan dus niet wachten, en daar hoort natuurlijk ook iets lekkers bij. En laat ik daar vandaag een geweldig recept voor hebben! Ik maakte namelijk ontzettend lekkere Sinterklaas cupcakes met kruidnoten en chocolade botercrème, gemaakt van chocoladeletter.

Een (h)eerlijk avondje met Fairtrade chocolade van PLUS

Mijn inspiratie voor deze Sinterklaas cupcakes kwam dit jaar van de sint chocolade van PLUS, die allemaal het Fairtrade cacao keurmerk hebben. Als je dit logo op de verpakking ziet staan dan weet je dat je eerlijke chocolade koopt waarmee echt verschil kan worden gemaakt voor de cacaoboeren in West-Afrika. Fairtrade staat voor eerlijke handel waardoor boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een beter bestaan kunnen opbouwen. Ik vind dat belangrijk en daarom koop ik alleen nog maar chocolade waarvan ik weet dat het Fairtrade is.

Bij PLUS zijn inmiddels alle huismerkproducten waar cacao in zit (dus naast de chocoladekruidnoten en chocoladeletters ook de hagelslag, chocolade ijs, toetjes en koekjes) van Fairtrade gecertificeerde cacao, wat een geweldige prestatie is. Daar zijn ze maar liefst 3 jaar mee bezig geweest en hiermee kan echt impact gemaakt worden! Zeker als je weet hoeveel chocolade we per persoon per jaar eten.

Om daar meer over te leren ging ik samen met Saskia Weerstand op bezoek bij Meike Koster van Fairtrade Nederland en zij vertelde ons alles over het belang van Fairtrade voor cacaoboeren. Check hieronder onze video! Waarin ik ook vertel hoeveel chocolade we dan per persoon eten op jaarbasis. Wat denk jij, is het meer dan 2, 3 of 4 kilogram? 😉

Wat je nodig hebt voor 12 stuks

Voor de cupcakes:

  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 130 gr kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 50 ml melk
  • 1 tl vanille extract
  • 175 gr zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden
  • 75 gr PLUS gemengde chocolade kruidnoten

Voor de chocolade botercrème:

  • 150 gr PLUS melk chocoladeletter
  • 100 gr slagroom
  • 250 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr poedersuiker
  • 30 gr cacaopoeder
  • snufje zout
  • 1 tl vanilla extract

Voor de garnering:

  • klein stukje PLUS melk chocoladeletter
  • 10 PLUS gemengde chocolade kruidnoten
  • optioneel: vrolijke Sinterklaas prikkertjes

Ook nodig:

  • muffinblik met 12 vakjes, 12 (vetvrije) cupcakevormpjes, keukenmachine met klopper en spuitzak met groot, gekarteld spuitmondje

Wat je gaat doen voor de Sinterklaas cupcakes

Bereiding cupcakes: 15 minuten + Oven: 20 minuten
Bereiding chocolade botercrème + garnering: 30 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (onder- en bovenwarmte) en vul het muffinblik met de 12 cupcakevormpjes.
  2. Klop de 175 gram boter samen met de kristalsuiker licht en romig in de keukenmachine met een klopper. Klop daarna een voor een de eieren erdoor tot ze goed zijn opgenomen. Klop daarna de melk en vanille extract erdoor.
  3. Zeef het bakmeel en de zout en klop door de natte bestanddelen samen met de koek- en speculaaskruiden.
  4. Hak de kruidnoten grof en spatel ze door het beslag heen.
  5. Vul de cupcakevormpjes tot 2/3 met het beslag. Gebruik hiervoor twee lepels of een ijstang.
  6. Zet het muffinblik in de oven en bak de cupcakes in 20 minuten gaar. Haal uit de oven en laat ze compleet afkoelen op een rek.
  7. In de tussentijd kun je de chocolade botercrème maken. Hak daarvoor de melk chocoladeletter in stukjes. Verhit de slagroom in een pannetje tot het kookpunt en zet daarna het vuur eruit. Roer nu rustig de stukjes chocolade erdoor met een spatel tot alles goed is gesmolten en je een ganache overhoudt. Schenk dit in een platte kom en laat afkoelen.
  8. Meng de 250 gram boter, poedersuiker, cacaopoeder en zout in de kom van je keukenmachine en klop dit 10 minuten met de klopper tot een romig geheel wat zich zeker zal verdubbelen in volume.

Tip: Leg in het begin even een licht vochtige theedoek over je keukenmachine heen, want de poedersuiker zal gaan stuiven.

  1. Voeg daarna de (volledig afgekoelde!) ganache en vanille extract toe en klop nog 5 minuten door. Je botercrème is nu klaar en die kun je in je spuitzak (vergeet het spuitmondje niet) spatelen.

Tip: Zowel het bakken van de cupcakes als het maken van je chocolade botercrème kun je al een dag eerder voorbereiden. De cupcakes bewaar je luchtdicht op kamertemperatuur en de botercrème in de koelkast (gewoon in de spuitzak). Zorg er wel voor dat beiden eerst helemaal op kamertemperatuur zijn voordat je begint aan het leukste deel: het decoreren!

  1. Decoreer iedere cupcake met een royale toef van de chocolade botercrème en garneer deze met fijn geraspte chocoladeletter (je kunt hier ook dunne plakjes van snijden met een scherp koksmes) en wat gehakte chocolade kruidnoten. Steek eventueel als finishing touch nog een gezellig sinterklaasprikkertje in de cupcakes.
  2. Serveer de sinterklaas cupcakes direct of bewaar ze in de koelkast tot gebruik. Zorg wel dat ze daarna eerst weer op kamertemperatuur komen, want dan smaken ze het allerlekkerst!

Geniet van het (h)eerlijke avondje met mijn Sinterklaas cupcakes, ik ben benieuwd of jullie kids er net zo blij van gaan worden!

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *