Chocoladecake met roomkaas frosting en frambozen

Eigenlijk was deze chocoladecake de ontbijttaart voor Zayne’s derde verjaardag. Die heeft ‘ie ook gekregen ’s ochtends en smullen dat hij deed. Wij ook trouwens, en daarom besloot ik het recept verder uit te werken. Zodat jullie ‘m ook kunnen maken. Voor Valentijnsdag bijvoorbeeld, maar ook voor Pasen, Moederdag of Kerst. Of op een doodnormale dag als je er zin in hebt. Ingewikkeld om te maken is deze chocoladecake met roomkaas frosting en frambozen niet. Wel waanzinnig lekker, dat weet ik uit ervaring. Ik heb trouwens nog wat witte chocoladecake aan de frosting toegevoegd, dat was een top idee!

Nog een tip voordat we gaan beginnen met bakken. In dit recept heb ik koffie gebruikt, omdat ik dat zelf altijd zo lekker vind in een chocoladecake. Maar als je ‘m nou wilt maken voor kleine kinderen, vervang de koffie dan door water. Of half melk en half water.

Oh, en ik heb wat producten gebruikt voor de decoratie die ik uit Denemarken heb meegenomen. Om het jullie lekker lastig te maken ;-). Onder andere eetbare roze parelmoeren kleurpoeder. Wat echt geniaal spul is en je daar gewoon in de supermarkt kunt kopen (van het merk Odense, mocht je er een keer zijn). Kleurpoeder kun je ook in Nederland kopen, maar niet in de supermarkt. Wel online, zoals bijvoorbeeld hier. Tip voor het aanbrengen: doe een beetje in je hand en blaas het over de taart heen. Dan krijg je een mooie kleurwaas.

Nou, nu gaan we echt bakken!

Wat je nodig hebt voor 1 cake met 12 punten

Belangrijk: zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

  • 200 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 50 gr cacaopoeder
  • snufje zout
  • 150 gr kristalsuiker
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • 120 ml olijfolie extra vergine
  • 180 ml sterk gezette koffie, afgekoeld
  • 100 ml karnemelk
  • 2 eieren
  • 1 tl + 1/2 tl vanille extract
  • 150 gr witte chocolade, grof gehakt
  • 200 gram roomkaas
  • 75 gr roomboter
  • 50 gr poedersuiker
  • 150 gr verse frambozen
  • sprinkles en kleurpoeder, naar keuze
  • ook nodig: springvorm van 18 cm

Wat je gaat doen

Bereiding: 15 minuten + Bakken: 45 – 50 minuten + Afkoelen + Decoreren: 25 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de springvorm van 18 cm met een velletje bakpapier en spray de zijkanten in met bakspray of smeer heel licht in met olijfolie.
  2. Zeef de bloem, bakpoeder, cacaopoeder en zout boven een kom en roer de kristal- en basterdsuiker erdoor tot het helemaal gemengd is.
  3. Klop in een tweede kom de olijfolie, koffie, karnemelk, eieren en vanille extract door elkaar. Roer daarna de droge bestanddelen erdoor tot het beslag goed gemengd is. Niet te lang roeren.
  4. Schep het beslag in de springvorm en bak de chocoladecake 45 – 50 minuten in de voorverwarmde oven. Begin vanaf 40 minuten met controleren. Steek een satéprikker in het midden van de cake en zodra die er helemaal droog uitkomt is de cake gaar.
  5. Haal de chocoladecake uit de oven en zet de springvorm op een rooster. Laat 15 minuten afkoelen en verwijder dan voorzichtig de rand. Laat vervolgens helemaal afkoelen.
  6. Maak de roomkaas frosting door eerst de witte chocolade au bain-marie te laten smelten. Laat afkoelen tot lauw. Dat smelten kan trouwens ook in de magnetron, maar dat gaat bij mij altijd mis dus vraag me niet hoe.
  7. Klop de roomkaas en boter romig en luchtig met de (hand)mixer. Omdat het maar een kleine hoeveelheid is, vind ik een handmixer makkelijker in gebruik. Begin op lage snelheid en verhoog de snelheid tot middelhoog. Klop circa 2 minuten. Voeg daarna de gesmolten witte chocolade en vanille extract toe en blijf kloppen tot het een romig geheel is. Nu gaat de poedersuiker erbij in drie delen. Blijf kloppen tot je een zijdezachte en romige frosting hebt. Deze kun je eventueel afgedekt bewaren in de koelkast tot gebruik. Haal 15 minuten voordat je gaat decoreren uit de koelkast.
  8. Leg de afgekoelde chocoladecake plat op je werkvlak en houd je hand op de bovenkant van de cake voor tegendruk. Snijd de cake vanaf het midden volledig door met een scherp broodmes. Klap de cake voorzichtig open en bestrijk de onderste laag royaal met de roomkaas frosting. Leg daarna voorzicht de bovenkant er weer op.
  9. Zet je chocoladecake op een mooi bord of taartplateau en bestrijk de bovenkant met de resterende frosting. Garneer dit met de verse frambozen en decoreer daarna, naar eigen inzicht, met sprinkles of kleurpoeder.

Bewaartip: je kunt de chocoladecake perfect tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Ik weet uit eigen ervaring dat deze dan nog steeds heerlijk smaakt. Ik had ‘m losjes afgedekt met folie, omdat ik geen hoge taartdozen heb. Maar zo’n doos is wel de ideale manier om je chocoladecake goed te houden in de koelkast.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Chocoladecake met roomkaas frosting en frambozen”

  1. Ik begrijp nooit zo goed hoe je 12 punten snijdt uit een balblik van 18 cm. doorsnee.
    Ik zie op foto’s best grote punten. Ik wil dus heel graag weten hoe ik de taart hoe ik de taart moet snijden?!

    1. Eerst in 4 kwarten en dan iedere kwart in 3 punten. Gebruik een scherp koks- of broodmes wat je eerst onder de hete kraan houdt. Daarna afdrogen en snijden. En blijf je er moeite mee hebben dan snijd je de taart gewoon in 8 punten 🙂