Chocoladetaart met frambozenmousse

Dit vind ik nou een toptaart! De combinatie van de pure chocolade bodem met daarop een frisse mousse van frambozen en bosbessen is echt heerlijk. En: perfect voor in het seizoen, want fruit in overvloed!

Het is ook nog eens een taart die net zo indrukwekkend als makkelijk te maken is. Het enige dat je er echt voor nodig hebt is een beetje geduld, want de chocoladetaart moet goed afkoelen voor je daar de frambozenmousse op kan storten. En dan moet de mousse ook de tijd krijgen om op te stijven, daar is minimaal 4 uur voor nodig maar een hele nacht is nog beter. Anders druipt ‘ie zo van je taart af. Tip: maak hem dus een dag van tevoren. En laat je alsjeblieft niet weerhouden door de wachttijd, want deze taart is echt de moeite waard!

Sowieso is de bodem van deze chocoladetaart een absolute topper, die is echt zó klaar, super lekker en de perfecte basis voor van alles en nog wat! Zoals ik hem nu gemaakt heb is hij wat luchtiger, en kan je hem aftoppen met een stevige mousse bijvoorbeeld. Maar je kan ook een extra ei aan het beslag toevoegen en het bakmeel vervangen door bloem en je hebt een hele solide brownie-achtige bodem. Heerlijk met wat gehakte noten erdoor, of heel simpel met vers fruit en een beetje poedersuiker, perfect!

Wat je nodig hebt voor 1 taart met circa 12 punten

  • 200 gr pure chocolade, in stukjes
  • 200 gr roomboter, in blokjes
  • 4 eieren
  • 125 gr  + 4 el suiker
  • 2 volle el zelfrijzend bakmeel
  • 250 ml slagroom
  • 300 gr echte Griekse yoghurt
  • 5 blaadjes gelatine
  • 150 gr frambozen + extra voor garnering
  • 150 gr blauwe bessen + extra voor garnering (je kan het fruit vervangen voor diepvries fruit)

Wat je gaat doen voor de chocoladetaart met frambozen

Bereiding: 35 minuten + Oven, afkoelen en koelen: 8 – 24 uur

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Beleg de bodem van een ronde bakvorm (ik gebruik een vorm van 22 cm (maar 24 cm kan ook) doorsnede) en de randjes met bakpapier.
  2. Smelt de chocolade samen met de boter au bain-marie. Roer op het eind door en laat iets afkoelen.
  3. Klop de eieren luchtig en lichtgeel samen met 125 gr suiker en spatel dan het zelfrijzend bakmeel erdoor.
  4. Spatel de gesmolten chocolade door het eimengsel en giet in de bakvorm.
  5. Bak in 20 – 25 minuten gaar in de oven. Check na 20 minuten of de taart al gaar is. Laat helemaal afkoelen in de bakvorm.
  6. Maak de frambozenmousse door de slagroom stijf te kloppen met 2 el suiker en spatel hier de Griekse yoghurt doorheen.
  7. Week intussen de gelatine in een bakje met koud water.
  8. Doe de frambozen en blauwe bessen in een steelpannetje met een bodempje water en 2 el suiker. Breng aan de kook en roer af en toe door tot de frambozen puree zijn. Haal dan van het vuur en haal door een fijne zeef zodat de pitjes en velletjes achterblijven. Laat iets afkoelen.
  9. Knijp dan de gelatine uit en roer per blaadje de gelatine door de warme frambozenpuree tot het helemaal is opgenomen. Voeg de frambozenpuree toe aan het slagroommengsel en spatel rustig door tot je een egale massa hebt. Stort het frambozenmengsel op de afgekoelde chocoladetaart (in de bakvorm). Zit er nog een restje frambozenpuree in de pan? Giet dit dan als laatste over de taart heen en roer door met een satéprikker: zo krijg je die mooie swirl aan de bovenkant!
  10. Laat de taart minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, opstijven in de koelkast.
  11. Serveer de chocoladetaart met frambozenmousse en wat verse frambozen en blauwe bessen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Chocoladetaart met frambozenmousse - Francesca Kookt

Recept & fotografie: Bo Blitz

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Chocoladetaart met frambozenmousse”

  1. Ziet er ontzettend lekker uit! Ik wil de taart graag maken, zonder gelatine. Is dit mogelijk of misschien een vervangend product toevoegen ipv de gelatine?

  2. Net de bodem gemaakt, maar zelfs na, een tijdje komt satéprikker er nog nat uit. Heb de bodem al expres 5 min langer gebakken, 30 min in totaal.
    Hoort dit?

  3. Hoi. judith, hier ook een nog natte taart na 35 minuten. Ik denk dat het in het zelfrijzend bakmeel zit. Hoeveel gram is 2 volle eetlepels?