Copas: de kalkoen die niet kan mislukken

Een paar weken geleden had ik de gepassioneerde heren van Boers & Boers op bezoek. Dat is best uitzonderlijk, want ik ontvang niet vaak mensen aan mijn keukentafel thuis. Maar ik was deze keer bijzonder nieuwsgierig. Naar hun kalkoenen om precies te zijn. De heren doen namelijk iets heel bijzonders. …

Een paar weken geleden had ik de gepassioneerde heren van Boers & Boers op bezoek. Dat is best uitzonderlijk, want ik ontvang niet vaak mensen aan mijn keukentafel thuis. Maar ik was deze keer bijzonder nieuwsgierig. Naar hun kalkoenen om precies te zijn. De heren doen namelijk iets heel bijzonders. Ze halen de Britse kalkoenen van Copas naar Nederland, zowel gevuld als ongevuld, en leveren die bij kalkoenliefhebbers thuis voor Kerstmis. De officiële leverancier van Copas kalkoenen mogen ze zichzelf daarom noemen en ik was benieuwd naar hun verhaal.

Kalkoen die niet kan mislukken_2

Wat is dat toch met die Copas kalkoenen?

Deze ‘very very special turkeys’ worden gehouden op het landgoed van de Engelse familie Copas, die al sinds 1957 met veel passie de allerbeste kalkoenen van Engeland op de markt brengen. De kalkoenen kunnen 6 maanden vrij rondlopen op de velden en in de boomgaarden van het landgoed. In tegenstelling tot de meeste andere kalkoenen die vaak na een snel groeiproces met nauwelijks bewegingsruimte al na 2 maanden geslacht worden.

Kalkoen die niet kan mislukken_3

De kalkoenen ontwikkelen hierdoor een natuurlijke vetlaag die zo dik is dat ze bij bereiding volledig beschermd zijn tegen uitdroging. Daardoor hoef je deze exemplaren vooraf niet in te pakken met vet of te bedruipen tijdens de bereiding. Vele kalkoenliefhebbers weten dat dit het grootste risico is tijdens de bereiding. Ik heb het zelf ook meegemaakt in het verleden en dat is het laatste wat je wilt. De belofte van een ‘kalkoen die niet kan mislukken’ raakte me en ik ging aan de slag.

Hoe ze verwerkt en gevuld worden

De Copas kalkoenen die Boers & Boers leveren worden in Engeland, op het landgoed, op traditionele wijze verwerkt. Vergelijkbaar met hoe dat met wild gebeurt. Je kunt kiezen voor een ongevuld of reeds ontbeende en gevuld exemplaar.

De vulling is fenomenaal lekker (ik loop vast een beetje vooruit op mijn eindoordeel) en bestaat uit kip- en kalkoenvlees, kastanjechampignons, rode ui, paprika, appel, abrikozen en cranberry’s. Hij is ook goed gevuld, wat betekent dat je niet hoeft ‘te zoeken’ naar de vulling nadat het vlees is gesneden.

Na het ontbenen en vullen worden de kalkoenen ingepakt en diepgevroren waarna ze op vriestransport gaan naar Nederland. De heren van Boers & Boers zijn bij iedere stap in Engeland aanwezig. Eenmaal in Nederland aangekomen gaan de kalkoenen weer de vriezer in en worden vanaf 23 december uitgeleverd. Zodra jij je kalkoen thuis ontvangt, laat je ‘m nog 1 of 2 dagen verder ontdooien op het aanrecht en daarna is de kalkoen klaar voor bereiding. Groot pluspunt: je krijgt een vleesthermometer bijgeleverd. Die steek je in z’n bil tijdens het ontdooien en zodra de juiste temperatuur wordt aangegeven weet je dat de kalkoen klaar is voor de oven.

De bereiding van zo’n ‘kalkoen die niet kan mislukken’

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de bereiding wel wat spannend vond. Aangezien ik inmiddels 12 vrienden had uitgenodigd om te komen eten. Zo’n gevulde kalkoen van circa 4 kilo is namelijk meer dan voldoende voor zo’n grote groep mensen. En dan sta je raar te kijken als je kalkoen stiekem toch mislukt.

Mijn kalkoen was prachtig ontdooid, maar wel iets te snel (bijna een dag te snel). Waarschijnlijk omdat wij zo’n warm huis hebben. Mijn vrienden zouden op zondag komen eten en inmiddels was het zaterdag. Ik besloot om de kalkoen, met alle gevolgen van dien, dan toch maar de dag van tevoren te bereiden.

Kalkoen die niet kan mislukken_4

Bij de kalkoen wordt naast de thermometer ook een marinade bijgeleverd. Ik smeerde de kalkoen volledig in met een kwastje en had inmiddels de oven voorverwarmd op de juiste temperatuur. Daarna heb ik netjes de aanwijzingen in het bijgeleverde boekje opgevolgd terwijl de vleesthermometer fungeerde als mijn kompas. Het ging allemaal vanzelf en mijn huis heeft zelden zo lekker geroken.

Kalkoen die niet kan mislukken_5

Na een uur of 2 was het moment daar. Ik haalde de kalkoen uit de oven en werd licht emotioneel bij het zien van deze prachtig gegaarde kalkoen. Nog even ingepakt om te laten rusten om vervolgens te wachten op de volgende dag.

Kalkoen die niet kan mislukken_6

Op zondag vulde ons huis zich met hongerige vrienden die vol verwachting naar onze eettafel keken. De kalkoen had ik in mooie plakken gesneden en serveerde er een cranberry compote, aardperenpuree met hazelnoten en groene bonensalade bij. Gepofte zoete aardappel met knoflook smaakt er trouwens ook fantastisch bij. Al deze recepten komen nog op de blog, uiteraard voor Kerstmis.

Kalkoen die niet kan mislukken_8

Bij de eerste hap van het vlees was ik al om. Wat is die kalkoen mals en prachtig op smaak! Gecombineerd met de vulling is het een meesterlijk kerstgerecht. Ik durf met zekerheid te zeggen dat al mijn vrienden zich scharen achter deze mening. We aten de kalkoen zowel warm als koud, sommige konden niet wachten, en de bereiding de dag ervoor had geen enkel effect gehad op de malsheid van het vlees.

Kalkoen die niet kan mislukken_7

Francesca’s eindoordeel

Tja, wat kan ik nog meer zeggen over deze Copas kalkoen. Ik vind ‘m helemaal het einde en een prachtig product voor een sensationeel kerstdiner. Voor de echte kalkoenliefhebbers en voor de mensen die een tafel vol mensen in huis hebben. Door de prijs adviseer ik ‘m alleen aan mensen die een grote groep te eten krijgen. Je koopt geen kalkoen van 4 kilo voor € 109,99 als je met z’n vieren bent. Of je wilt de rest van de week ook kalkoen eten, dat kan natuurlijk ook.

Maar zonder dollen, het is natuurlijk aan de prijs. Maar in dit geval vind ik het de prijs echt meer dan waard voor een kerstdiner van 10 tot 12 personen (en daar kunnen ook nog wel een paar kinderen bij). Ga normaal je boodschappen doen en kijk wat je dan kwijt bent. De wijze waarop deze kalkoenen geleefd hebben, verwerkt en bij je thuis afgeleverd worden kost nou eenmaal geld. Voor de mensen die graag zelf vullen: ze hebben ook een ongevulde kalkoen van circa 5 kilo voor € 95,-.

Meer informatie over de kalkoenen vind je op de site van Boers & Boers. Hier kun je ook gelijk bestellen. Als je voor 13 december bestelt, krijg je er ook nog een fles Pinot Noir bij cadeau.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca