Review bamix cordless – de staafmixer die alles kan

Laat ik deze review beginnen met een bekentenis. Want toen ik de nieuwe bamix cordless kreeg om uitgebreid te testen ben ik een paar weken, misschien wel maanden, in de war geweest. Ik gebruikte ‘m namelijk als een traditionele staafmixer en als er iets is wat de bamix niet is… …

Laat ik deze review beginnen met een bekentenis. Want toen ik de nieuwe bamix cordless kreeg om uitgebreid te testen ben ik een paar weken, misschien wel maanden, in de war geweest. Ik gebruikte ‘m namelijk als een traditionele staafmixer en als er iets is wat de bamix niet is… nou dat dus ;-). Het is wel een gevalletje van schijn bedriegt natuurlijk, want als je naar ‘m kijkt zie je in eerste instantie een staafmixer. Pas als je intensief ermee gaat werken, ontdek je wat er allemaal mogelijk is met slechts 3 basis opzetstukken. Dus ik ging stug door tot het moment dat ik besefte: “Wauw, dit is misschien wel een van de meest efficiënte keukenmachines die ik ooit heb gehad.”. Vandaag ga ik jullie er meer over vertellen in deze review.

In het kort over bamix

De allereerste staafmixer in de wereld werd in 1954 uitgevonden door Roger Perrinjaquet. Hij gaf zijn uitvinding de naam ‘bamix’ wat een samenvoeging is van het Franse ‘battre’ en ‘mixer’, oftewel kloppen en mengen. Dit is de geboorte geweest van de staafmixers in het algemeen, maar vooral van de bamix familie.

Wat de bamix onderscheidt van andere staafmixers is de krachtige motor waardoor je geen extra druk hoeft te zetten. Zo was ik vroeger aan het roeren en duwen in een pan soep met mijn oude staafmixer. Ik deed er alles aan om deze volledig te pureren. Nu is het mijn bamix die alles doet. Het enige wat je hoeft te doen is ‘m stilhouden in de pan en de motor zuigt als het ware alle ingrediënten naar ‘m toe om te pureren.

Nou heb ik natuurlijk niet alle staafmixers in de wereld getest om te weten of dit 100% uniek is, maar ik heb er wel aardig wat gehad. En zo krachtig als deze motor heb ik ze nog niet meegemaakt.

Naast pureren, zelfs ijsblokjes, kun je met de basis opzetstukken ook mengen en kloppen. Denk aan mayonaise, eiwit en slagroom, het kan allemaal. En als je helemaal los wilt gaan, kun je ook nog extra accessoires zoals een slicer, processor of hakmolen toevoegen en dan is je compacte keukenmachine helemaal compleet.

Er zijn verschillende bamix types verkrijgbaar, de Swissline is denk ik wel de meest bekende (en verkochte) variant voor thuisgebruik. En daarnaast wordt er in de horeca ook veel mee gewerkt.

Sinds kort is er ook een bamix cordless verkrijgbaar, yep een oplaadbare zonder snoer! En dit is het type dat ik heb getest.  

De bamix cordless feitjes op een rij

Als je de bamix cordless aanschaft, krijg je een bamix zónder snoer en mét oplaadstation. Eenmaal opgeladen gaat deze 20 minuten mee en dat is een riante hoeveelheid tijd. Want doordat ‘ie zo krachtig is, ben je vaak ook heel snel klaar. Hij heeft twee snelheden; 8.000 voor reguliere taken en 13.000 toeren voor het zware werk.

Qua opzetstukken krijg je er een multimes, klopper en menger bij. Daarmee heb je voldoende tools in huis om te kunnen mixen, pureren, hakken, kloppen en mengen. Wil je je bamix uitbreiden tot all-round keukenmachine dan vind je hier alle accessoires daarvoor.

Het oplaadstation is voor mij ook gelijk de houder en deze heb ik op een vaste locatie in mijn keuken neergezet.

De aanschafprijs is € 329,- en hij is verkrijgbaar in de kleuren zwart, rood en wit. Er loopt nu nog een eindejaarsactie waar je bij aanschaf een borstel, bekerset & kleine spatel ter waarde van €37,70 cadeau krijgt. Meer informatie daarover vind je hier.

Of ‘ie een lange levensduur heeft, vraag je je wellicht ook af. Nou, daar kan ik je nog geen sluitend antwoord op geven, omdat ik ‘m pas een half jaar heb. Maar… ik hoor van veel van mijn volgers die ook een bamix hebben dat ze ‘m al jaren en jaren gebruiken zonder problemen. Er was zelfs een mevrouw die haar bamix al meer dan 20 jaar heeft. Nou heeft deze bamix natuurlijk wel een oplaadbare batterij die misschien eerder aan vervanging toe is, maar daar hebben ze over nagedacht. Want die is los te vervangen als dat na verloop van tijd nodig zou moeten zijn en kost € 99,-. Na aanschaf heb je trouwens 5 jaar garantie op het toestel en 2 jaar garantie op de oplader en batterij.

Wat vind ik van mijn bamix

Dan zijn we nu aanbeland bij het meest interessante deel van deze review, namelijk wat ik ervan vind. Op papier lijkt de bamix de koning onder de staafmixers, maar is dat in de praktijk ook het geval? En is het gebruiksgemak- en plezier de prijs waard? Want ik snap helemaal dat dat een van de eerste dingen is die je wilt weten.

Ik spoel even terug naar het begin van mijn verhaal, over de periode dat ik in de war was. En geloof me, dat was ik. Want de bamix werkt niet zoals je gewend bent bij een reguliere staafmixer. Maar ik zette door, voelde me ook bijna een beetje verplicht omdat ik zo’n mooi apparaat had gekregen om te reviewen. Ik besloot op een gegeven moment om alles los te laten wat ik wist over staafmixers en ik ben de bamix opnieuw gaan ontdekken. Iedere functie, iedere toerental en ieder opzetstuk heb ik los uitgeprobeerd tot ik het in de vingers had. En het is echt waar: als je de bamix zelf laat doen waar hij voor is ontworpen dan wordt alles een peulenschil.

Soep pureren in nog geen 30 seconden bijvoorbeeld, ik liet het al eerder zien in dit recept. Binnen no-time ijsblokjes of noten hakken, is allemaal geen enkel probleem. Eiwit opkloppen, zelfs van 1 ei, doet ‘ie met gemak en mayonaise maken is helemaal een lachertje geworden. In de week voor Oud & Nieuw zal ik jullie daar nog een recept voor geven. Oh, en deze chocolademousse heb ik er ook helemaal mee gemaakt.

Moraal van dit verhaal: ik ben er nu zielsgelukkig mee en ik had me gewoon eerder dieper moeten inlezen in de werking. Dat is ook mijn advies aan iedereen die ‘m aanschaft. Neem de tijd om de boekjes te lezen, blader eens door de recepten van bamix om te zien wat je er allemaal mee kunt en probeer dingen uit. Lees je ook goed in over het gebruik van de opzetstukken. In het kort:

Met het multimes kun je alles fijnhakken en volledig pureren. Denk aan soepen, noten, fruit (ook bevroren), groenten, kruiden en ijs. Deze is ook perfect om babyvoeding mee te pureren en je kunt er zelfs zware degen mee maken. Het multimes is het meest veelzijdige opzetstuk en deze zul je het vaakst gebruiken.

De menger is een schijfje met een opengewerkte structuur. Het is op deze manier ontworpen zodat je snel kunt mengen zonder dat het gaat schiften. Hiermee maak je bijvoorbeeld mayonaise, cakebeslag, aardappelpuree, milkshakes en vloeibare degen zoals pannenkoekenbeslag (ja ja, ook daar gebruiken we nu thuis de bamix voor!).

Als laatste de klopper, wat ook een roestvrijstalen schijfje is, maar dan helemaal dicht. Als je goed kijkt, dan zie je dat deze een beetje scheef is geplaatst en dat is bewust. Als je de klopper namelijk langzaam via de wand omhoogtrekt, creëert dit een soort draaikolk waardoor het kloppen perfect gaat. Deze gebruik je dus onder andere voor het opkloppen van slagroom en eiwit, om sausen te emulgeren of de melk van je cappuccino op te kloppen.

Zo gebruik ik mijn bamix vrijwel dagelijks

Zoals eerder al aangegeven heb ik mijn bamix op een vaste plek in de keuken staan in de oplader. Zo is ‘ie altijd opgeladen en kan ik er lekker mee aan de slag in de keuken. Of ik neem ‘m mee naar de tuin als ik in de buitenkeuken aan het werk ben.

Boven op de bamix zit een knop die je eerst moet indrukken, de aan-knop dus ;-). Als deze niet is ingedrukt, gebeurt er ook niets. En dat vind ik een veilige gedachte. Mijn vaste routine is dan ook dat ik eerst het opzetstuk plaats, daarna op de aan-knop druk en daarna ga ik aan het werk.

Als ik klaar ben, zet ik ‘m weer uit en spoel ik het opzetstuk en de steel af onder de warme kraan. Even afdrogen en de bamix is weer klaar voor gebruik. Zo simpel is het. In principe zou je de opzetstukken ook in de vaatwasser kunnen doen. Maar even afspoelen is net zo makkelijk en zo gedaan.

Tja, heel veel meer valt er eigenlijk niet over te vertellen. Het is me nu duidelijk dat er heel goed is nagedacht over de werking en het gebruiksgemak en dat merk ik nu ook in de praktijk.

Conclusie

Ik ben héél gelukkig met mijn nieuwe bamix. En dat zeg ik niet omdat ik ‘m gekregen heb of omdat ik nu met bamix samenwerk (wat pas is ontstaan nadat ik gelukkig werd trouwens). Nee, deze als staafmixer vermomde keukenmachine werkt gewoon donders goed. Het is een diepte-investering, ik weet het, maar ik vind het iedere euro waard. Sinds ik ‘m heb, staat mijn blender te verstoffen en heb ik mijn handmixer niet meer aangeraakt en dat zegt eigenlijk wel genoeg.

Heb je na het lezen van mijn verhaal nog vragen? Mail me dan gerust of stuur even een berichtje via Facebook of Instagram, ik help jullie graag met beantwoorden. Je kunt je vragen uiteraard ook aan bamix zelf stellen!

Wil je deze review van de bamix cordless opslaan?

Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Tekst: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Voor deze review heb ik een gratis bamix cordless ontvangen van bamix Nederland. Maar de inhoud van deze review is volledig mijn eigen mening, en tekst ;-).

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer