Culinair dagje Harderwijk? Hier vind je onze tips!

Onlangs ging ik samen met mijn Mr. een weekend naar de Veluwe en een van de dingen die op ons lijstje stond was een dagje Harderwijk. We waren hier nog nooit geweest en reden onbevangen de stad in, geen idee wat ons te wachten stond. Het eerste wat ons opviel …

Onlangs ging ik samen met mijn Mr. een weekend naar de Veluwe en een van de dingen die op ons lijstje stond was een dagje Harderwijk. We waren hier nog nooit geweest en reden onbevangen de stad in, geen idee wat ons te wachten stond. Het eerste wat ons opviel was al het water rondom de oude binnenstad. Niet gek natuurlijk, want ooit lag Harderwijk aan de Zuiderzee. Al sinds 1252 wordt Harderwijk aangeduid als Hanzestad en heeft een rijke historie. De prachtige stad heeft daarom meer dan 100 monumenten en er zijn zelfs nog delen van de oude muur te vinden, compleet met indrukwekkende torens.

We parkeerden onze auto aan de rand van de binnenstad. Wat heel fijn is trouwens, want rondom de stad is meer dan voldoende parkeergelegenheid waardoor je minder drukte in de stad hebt en toch makkelijk kunt parkeren. We wandelden over een brug de nieuwe boulevard op en het eerste wat ik tegen mijn liefde zei was dat ik onmiddellijk een vakantiegevoel kreeg. Wat alleen nog maar versterkt wordt als je in de heerlijke ochtendzon over een boulevard loopt langs het water.

We slenterden naar het stadsstrand om onze dag rustig te beginnen bij Walhalla. Een prachtige plek die 7 dagen per week geopend is bij mooi en minder mooi weer. Met een heerlijke cappuccino en zelfgebakken appeltaart genoten we van de rustige ochtend aan het strand. Maar ook in de middag kun je hier lekker lunchen of je wandelt met blote voeten het strand op voor een borrel. Alles kan hier!

Vanuit Walhalla wandel je zo de binnenstad in waar uitgebreid geshopt kan worden of je gaat genieten van historie en cultuur. Een van de mooiste plekken om de stad in te lopen vond ik de poort van de Vischmarkt, die je halverwege op de boulevard vindt. Hou je van wandelen dan is Harderwijk een perfecte stad, want alles is goed aan te lopen. Je kunt zelfs een stadswandeling boeken die inzage geeft in de boeiende Hanzegeschiedenis. Zo ontdek je hoeveel torens Harderwijk had, wat de belangrijkste handelsproducten waren en nog veel meer boeiende plekjes die een functie hadden in de tijd van de Hanze. Je treedt bijna in de voetsporen van de handelaren, de koopmannen en de Graaf van Gelre.

Historie, kunst en cultuur in Harderwijk

Wij gingen voor een stukje kunst en cultuur en bezochten het Marius van Dokkum Museum. In de voormalige snijkamer van de universiteit is een expositie van zijn werk dat zowel voor volwassenen als kinderen leuk is om te bekijken. Zo is een deel van het museum gewijd aan Opa Jan, de kinderboekenserie van Marius. En aan de andere kant vind je zijn (af en toe enorm grappige) werken waarin de milde maatschappijkritiek waar de kunstenaar om bekend staat naar voren komt. Wij hebben met een grote glimlach door het museum gewandeld en raden het iedereen aan. Wil je nog meer musea bezoeken, ga dan ook eens naar het Stadsmuseum.

Tijd voor een lunch

We wandelden nog een tijdje door en gingen bij Brasserie de Bank naar binnen voor een korte lunch. Dit prachtige pand was vroeger echt een bank en je ziet overal de originele details nog terug. Zo moest ik het meest grinniken om het toilet dat gemaakt is in de oude kluis. Bij mooi weer kun je ook lekker op het terras buiten zitten. Maar dat kan trouwens overal in Harderwijk, ze houden hier van terrassen!

Een andere bruisende plek voor je lunch is de Markt in de historische binnenstad waar tal van restaurants te vinden zijn voor een lunch of kopje koffie. Ook kreeg ik Luigi’s als tip mee voor de lunch van een echte Harderwijker. Hij vertelde me ook nog dat Da Gabriele een aanrader is.

Na al dat wandelen deden we het in de middag wat rustiger aan. Eerst op het terras en daarna deden we nog wat inkopen bij de Culiwinkel van Ratatouille op de Vischmarkt. Hier vind je alles wat leuk, lekker, handig of culinair vernieuwend is samen in één winkel. Om daarna onszelf klaar te maken voor het diner.

Dineren op de Vischmarkt in Harderwijk

Ons diner die avond was ook bij Ratatouille, maar dan in het intieme restaurant van Meesterkok Wim Zwaart en zijn vrouw, vinologe Tina. Het restaurant is verdeeld over twee verdiepingen en is prachtig ingericht met allemaal verschillende, unieke hoekjes. Een lust voor het oog! Naast het restaurant is er ook nog een Kooklokaal voor besloten feestjes, walking dinners en kookworkshops en hebben ze een Wijnkelder en dus de Culiwinkel.

De gerechten die we deze avond aten waren meer dan zalig. Als amuse kregen we een aspergesoepje van de laatste asperges en Hollandse nieuwe met haring en jeneverbes. Daarna een carpaccio van gedroogde tomaat met basilicumdressing en filodeegtaartje met tonijn. Gevolgd door dorade van de grill met asperges, hollandaise, basilicumolie en zeekraal.

Het hoofdgerecht was een combinatie van entrecote en confit van de ketting van de dubbeldoelkoe. Ketting is normaal afval, maar wordt in de keuken heel langzaam gekonfijt waardoor het boterzacht wordt. Daarbij broccoli, curry van olijven en rode wijnsaus. Fenomenaal lekker! En het dessert bestond uit een vanille macaron met perzik, frambozen en een frambozencoulis.

Na dit geweldige dagje Harderwijk hebben we heerlijk geslapen! Wat trouwens ook kan in het stadslogement van Ratatouille zelf. Ze hebben maar 1 kamer dus je moet wel een beetje mazzel hebben dat deze vrij is. Maar als dat het geval is, is het feest helemaal compleet!

Ons bezoek aan de Hanzesteden op de Veluwe is nog niet compleet, want we hebben ook nog Hattem en Elburg bezocht! Een uitgebreide blog daarover komt binnenkort online. Wil je in de tussentijd meer tips voor uitstapjes en lekker eten voor Harderwijk? Kijk dan zeker ook even hier.

Voor deze reis naar de Veluwe ben ik uitgenodigd door VisitOost. Als trots ambassadeur van Oost-Nederland zal ik dit jaar vier reizen maken om meer te ontdekken over dit deel van Nederland. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)