Culinaire tips voor de Zwitserse Valais

Al eerder vertelde ik jullie over de culinaire ambachten van de Valais. Geweldig om te ontdekken, maar dat is nog niet alles! Er zijn namelijk nog veel meer manieren om culinair van dit gebied te genieten. Vandaag geef ik jullie mijn persoonlijke tips voor restaurants, accommodaties, wijn en andere culinaire …

Al eerder vertelde ik jullie over de culinaire ambachten van de Valais. Geweldig om te ontdekken, maar dat is nog niet alles! Er zijn namelijk nog veel meer manieren om culinair van dit gebied te genieten. Vandaag geef ik jullie mijn persoonlijke tips voor restaurants, accommodaties, wijn en andere culinaire activiteiten.

Slapen in een berghut en raclette eten

Culinaire tips voor de Zwitserse Valais_2

Als je de mogelijkheid hebt, raad ik je zeker aan om een overnachting in een berghut te boeken inclusief traditionele raclette-avond. Grote kans dat je daar namelijk de lekkerste raclette eet, gemaakt van de melk van bergkoeien. Je krijgt er ook nog eens een fantastisch uitzicht bij. Om dit te doen kun je het beste of met de auto zelf naar Zwitserland rijden, of een auto huren. Wanneer je van sportieve activiteiten houdt is het ook aan te raden om van hut naar hut te wandelen. De meeste hutten maken trouwens gebruik van slaapzalen, dat is daar een heel normaal gebruik. Mocht je dat niet prettig vinden, kun je er beter een dagtour van maken.

Nog een typisch Zwitsers gerecht: vleesfondue

Culinaire tips voor de Zwitserse Valais_3

Naast raclette is ook vleesfondue typisch Zwitsers. In Sierre bij restaurant D’Anniviers aten wij een fantastische vleesfondue. Met zalig mals vlees dat 10 dagen in een (geheime) marinade had gelegen. Ik heb nog geprobeerd het recept te ontfutselen, maar dit ging me helaas echt niet lukken. Het vlees kun je zelfs rauw eten, maar nog lekkerder is het om heel kort te garen in de bouillon.

Ontdek de lokale wijnen

Culinaire tips voor de Zwitserse Valais_9

Zwitserland kent naast kaas en vlees ook vele wijngaarden. Tijdens onze etentjes kregen we uitsluitend lokale wijnen geserveerd en die zijn zeker aan te raden. Vanwege het drukke programma kwamen we er zelf niet meer aan toe, maar ik zou graag nog een keer teruggaan om bij de wijngaarden te gaan kijken, wijnen te proeven én te blijven overnachten. Dan hoef ik ook niet alles uit te spugen 😉

Kitchen around in Zermatt

Culinaire tips voor de Zwitserse Valais_5

Een van de culinaire hoogtepunten van mijn rondreis door Zwitserland was de ‘Kitchen Around’ in Zermatt. Tijdens zo’n avond ga je met maximaal 4 personen langs 3 of 4 restaurants waar je telkens in de keuken een gang geserveerd krijgt. De chefs van de restaurants geven hierbij uitleg over de gerechten en je mag alles vragen. Buiten dat de gerechten op goed niveau waren door de smaakcombinaties en opmaak was het ook een geweldige ervaring om zo midden in de keuken te mogen eten. Als je naar Zermatt gaat zou ik je deze ervaring zeker aanraden! Check voor meer info de website.

Adembenemende natuur

Culinaire tips voor de Zwitserse Valais_6

Ik kan mijn verhaal over Zwitserland niet afsluiten zonder die prachtige natuur te hebben geprezen. Op alle plekken waar we zijn geweest werden we getrakteerd op  bergen, groen, meertjes, dieren en nog veel meer. Wat ik ook zo ontzettend mooi vind aan Zwitserland is dat de bewoners echt trots zijn op hun land, dat merk je aan de manier waarop zij het land onderhouden. De huizen zijn mooi afgewerkt en de natuur wordt met respect behandeld. Een fijne omgeving waar je je veilig voelt en volledig tot rust komt, ideaal voor een vakantie of weekendje weg.

Praktische tips

Wat wellicht bekend is, is dat Zwitserland geen goedkoop land is. Dat geldt ook voor de gebieden waar ik ben geweest, vooral Zermatt is erg prijzig. Wat je ervoor terug krijgt vind ik het echter wel waard, maar ik kan ook begrijpen dat het niet voor iedereen tot de mogelijkheden behoort.

Culinaire tips voor de Zwitserse Valais_7

En dan nog wat praktische tips: je kunt de Valais met de auto bezoeken, dat duurt gemiddeld zo’n 9 uur vanuit Nederland, je kunt erheen vliegen en daarna een auto huren of rondreizen met de trein. Ik maakte gebruik van de SWISS Travel Pass. Hiermee kun je 3, 4, 8 of 15 dagen onbeperkt reizen met het OV in heel Zwitserland (uitgezonderd de Gornergrattbahn van Zermatt naar de Matterhorn). Dat is zeker aan te raden, want het OV is goed geregeld in Zwitserland en vanuit de trein geniet je ook nog eens van de meest mooie uitzichten.

Nog even op een rijtje welke accommodaties ik jullie met plezier aanraad en welke restaurants ik zeker de moeite waard vindt:

Berghut Cabane Brunet
Route de Verbier Station 14
1936 Verbier

Hotel de la Sage
1985 La Sage

Hotel Les Mélèzes
Route Principale 3
1984 Les Haudères

Cafe-Restaurant D’Anniviers
Route du Simplon 44
3960 Sierre

Christiania Hotels & Spa
Wiestistrasse 7
3920 Zermatt

Mijn eindoordeel over de Valais in Zwitersland?

Ik vind het een prachtig gebied waar veel te zien, ontdekken en culinair te genieten valt. Ik weet zeker dat ik de Valais nog eens ga bezoeken. In de nabije of verdere toekomst, het is namelijk ook een uitstekende bestemming om te bezoeken met het hele gezin. Maar zover ben ik nog niet, dus deze tip is eigenlijk meer voor Francesca 😉

Culinaire tips voor de Zwitserse Valais_8

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)