Dagje weg: smaakwandeling door Hanzestad Hattem

Onlangs ging ik met mijn Mr. een weekendje naar de Veluwe. Quality time samen, lekker eten en bijzondere nieuwe plekken ontdekken was ons doel. En dat is zeker gelukt. In de vorige blog vertelde ik al over ons culinaire dagje in Harderwijk, maar dat is niet de enige bijzondere Hanzestad …

Onlangs ging ik met mijn Mr. een weekendje naar de Veluwe. Quality time samen, lekker eten en bijzondere nieuwe plekken ontdekken was ons doel. En dat is zeker gelukt. In de vorige blog vertelde ik al over ons culinaire dagje in Harderwijk, maar dat is niet de enige bijzondere Hanzestad die we ontdekt hebben op de Veluwe.

Hanzestad Hattem

Ons weekendje Veluwe begon namelijk in Hattem. Ook een Hanzestad en wat voor een. Klein, compact en vol charme. En omdat binnen de stadsmuren alles te vinden is binnen een straal van 300 meter is het een heerlijk stadje om doorheen te wandelen. Door de straatjes en langs bijzondere delicatessenwinkeltjes waar je ook nog kunt proeven als je een smaakwandeling van 2 uur boekt bij het Toeristisch Informatie Punt van Hattem. Wij deden dat (uiteraard), wandelen jullie met ons mee?

Lunch bij Bistro Daandels

Onze gids zou ons op komen halen na de lunch. Daarom streken we neer bij Bistro Daandels. Deze bistro vind je in de Kerkstraat van Hattem en heeft een prachtig mooi terras. Maar vergeet ook zeker niet om naar binnen te gaan, want de bistro is gevestigd in een van de oudste panden van Hattem. Al sinds 1425 wordt hier (bourgondisch) lekker gegeten en de bistro is door alle historische details een lust voor het oog.

Wij bestelden voor de lunch een plankje met diverse lekkernijen en dat was net zo smaakvol als het er op de foto uitziet! Met daarop onder andere gravad lax, kroketjes, ossenworst en carpaccio.

Ook voor het diner kun je hier heel goed terecht, op de kaart staan veelal klassieke gerechten en er wordt graag gekookt met dry-aged vlees en dagverse vis.

Smaakwandeling door Hattem

Met onze gids wandelden we ontspannen door Hattem dat in 1299 al stadsrechten kreeg en groot is geworden door de handel in bakstenen. Tussen 1100 en 1600 was Hattem dus ook een van de Hanzesteden (en nog steeds). De beroemdste stadsgenoot is Herman Willem Daendels. Van deze beste man had ik nooit eerder in mijn leven gehoord, maar hij heeft blijkbaar de democratie tot stand gebracht in ons land door zich als patriot te verzetten tegen de Oranjelieden.

Onze eerste stop tijdens de smaakwandeling was het Bonbon Atelier A3 van Jeroen. In zijn prachtige winkel/atelier worden meer dan 100 soorten bonbons verkocht die allemaal met de hand gemaakt worden in het volledig open atelier waar je een kijkje kunt nemen terwijl je wacht. Ook vind je er een grote collectie heerlijke truffels. Zelfs een roze truffel met vanille en zoethoutpoeder die gemaakt wordt van de roze Ruby chocolade. De favoriet van Jeroen is de advocaattruffel.

Ik vroeg hem als laatste wat zijn meest bijzondere bonbon in de winkel is en dat kan niet anders als de apekopbonbon zijn. Geïnspireerd op de apekoppen dropjes met banaan. De bonbon is gevuld met droppasta en een banaan-slagroomvulling. Uiteraard heb ik ‘m geproefd en het was écht alsof ik een apekop in mijn mond stopte, heel bijzonder én lekker!

We wandelden verder langs de oude stadsmuren en ontdekten dat er ook een heus Anton Pieck Museum is in Hattem! Daarnaast kun je ook naar het Voerman Museum en wat ik helemaal tof vond was het Nederlands Bakkerijmuseum waar kinderen zelf ook met de handjes in het deeg mogen. Meer info over de musea vind je hier.

Inmiddels waren we aangekomen bij ons tweede smaakadres. De kaas-, noten- en delicatessenwinkel De Leckernij. Waar we getrakteerd werden op een bijzondere kaasproeverij. Zo at ik een stukje Twentse Bunkerkaas (zalig!) en kaas van Roodbonter koeien.

Je vindt hier ook een ruim aanbod van noten die in eigen winkel gebrand worden, salades en smeersels, droge worsten, buitenlandse kazen en nog veel meer lekkers.

Onze laatste stop was het wijnhuis Henri Bloem, zeker niet onbekend in Nederland! Met maar liefst 20 zelfstandige winkels in Nederland wordt door vrijwillige samenwerking gezamenlijk ingekocht waardoor kwaliteitswijnen voor scherpe prijzen verkocht kunnen worden. Alle wijnen worden dan ook nog steeds zelf geïmporteerd. Wat trouwens al sinds 1844 het geval is toen de eerste winkel werd geopend in Utrecht.

De winkel in Hattem is een nevenvestiging van de winkel in Zwolle die door het echtpaar samen gerund worden. Daarnaast zijn zij verantwoordelijk voor de selectie en inkoop van de wijnen uit de Bourgogne en Rhône voor alle vestigingen van Henri Bloem. Leuke tip: Je kunt hier ook wijnworkshops volgen of een proeverij voor groepen boeken.

Heerlijk vonden wij het in Hattem! Ideale plek voor een dagje weg, ontspannen en met veel bijzondere plekken om te ontdekken. De smaakwandeling is zeer aan te raden en die kun je goed combineren met een bezoek aan een museum. Sluit je dag af met en diner bij bijvoorbeeld Daandels. Ik vroeg trouwens her en der nog aan de ‘insiders’ waar zij zelf graag gaan eten. Daar kwamen onder andere Restaurant ’t Spookhuys en Herberg Molecaten uit als tip, doe er je voordeel mee 🙂

Of maak er een heerlijk weekend van!

Dat is precies wat wij ook deden, want na ons bezoek aan Hattem reden we naar B&B Buitenplaats Natuurlijk Goed vlakbij de Hanzestad Elburg. Wat een genot was het om hier te verblijven! De boerderij van Alaine en haar man is volledig verbouwd en omgetoverd tot een inspirerende vergaderlocatie voor overdag en een B&B voor in de avonden en weekenden.

Alles klopt hier. Van de ontvangst in de prachtige tuin, de styling en het comfort van de kamers, de service van Alaine (die je gewoon constant in de watten legt) tot het waanzinnige ontbijt wat je ’s ochtends krijgt. Vergeet alle ontbijtjes die je in je leven hebt gehad, want dit overtreft alles.

We vonden het bijna jammer dat we maar 1 nacht hier konden verblijven en gaan zeker terugkomen in de toekomst!

Tot zover ons smaakbezoek aan Hattem en de heerlijke overnachting die we bij Natuurlijk Goed hebben ervaren. In het volgende artikel neem ik jullie mee naar Elburg waar we enorm veel bijzondere dingen hebben ontdekt. Wederom een aanrader!

Voor deze reis naar de Veluwe ben ik uitgenodigd door VisitOost. Als trots ambassadeur van Oost-Nederland zal ik dit jaar vier reizen maken om meer te ontdekken over dit deel van Nederland. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)