De Bakkerswinkel kookt! Interview met Piet Hekker

Sinds jaar en dag ben ik vaste gast bij De Bakkerswinkel in Zoetermeer. De allereerste Bakkerswinkel van Nederland, geopend in 1981. Ik heb het dan over een jaar of 15 waarbij het mijn ‘little hide away’ in in het Zoetermeerse. Zodra ik over de drempel stap, lijkt het alsof ik …

Sinds jaar en dag ben ik vaste gast bij De Bakkerswinkel in Zoetermeer. De allereerste Bakkerswinkel van Nederland, geopend in 1981. Ik heb het dan over een jaar of 15 waarbij het mijn ‘little hide away’ in in het Zoetermeerse. Zodra ik over de drempel stap, lijkt het alsof ik in een andere wereld ben en buiten in de tuin waan ik me ergens in de Franse Provence. Ik kwam er in al in tijden dat ik nog helemaal niet bezig was met foodbloggen, met eten wel daarentegen en dat snappen ze hier heel goed. Regelmatig kwam ik een stukje cheesecake ‘for 1’ halen. Of er nou iets te vieren of te huilen was, dat stukje cheesecake hielp altijd.

De Bakkerswinkel Kookt_interview met Piet Hekker_3

Onlangs viel er een uitnodiging in de digitale bus met als onderwerp dat De Bakkerswinkel gaat koken, nu ook ‘s avonds. Of ik bij de perslancering wilde zijn. Maar natuurlijk! Sterker nog, dan wil ik ook graag de man interviewen die verantwoordelijk is geweest voor het creëren van een van mijn favoriete plekken in Zoetermeer. Piet Hekker, oprichter van De Bakkerswinkel.

Anders dan anderen

Piet kijkt me ietwat geroerd aan terwijl ik mijn connectie vertel met de Zoetermeerse Bakkerswinkel. Het is zijn ‘kindje’, zijn allereerste Bakkerswinkel die gevestigd is in de straat waar hij vroeger als kind heeft gewoond. Zijn hele leven doet hij dingen al anders dan anderen. Zo ook de opening van de eerste winkel samen met partner Tony de Jong. Niet in Amsterdam, Rotterdam of een andere grote horecastad. Nee, gewoon in Zoetermeer. Daarvoor volgde hij de bakkersvakschool, de hotelvakschool en de kappersacademie en woonde 10 jaar in Londen, waar hij zijn interesse voor vormgeving, architectuur en stedelijke ontwikkeling heeft aangescherpt.

De Bakkerswinkel Kookt_interview met Piet Hekker_13

Terug in Nederland wilde hij oud (het oude dorp) en nieuw (al het nieuwe dat in Zoetermeer is gebouwd rondom het oude dorp en dat is zeker 80-90% van de stad) met elkaar verbinden en een ontmoetingsplek creëren waar iedereen zich thuis voelt. Mens, product en omgeving staan daarbij centraal. Waarbij je kunt genieten van de eenvoud van smaak. En smaak is daarbij alles; smaak van het eten, smaak van de omgeving en vooral de smaak van de mensen.

main

Hij vertelt me dat mensen bewust kiezen voor de plek. In dit geval dus een van De Bakkerswinkels in Nederland. Waar je overdag een moment kunt onthaasten terwijl je ontbijt, luncht of gewoon even koffie drinkt. Ik herken me daar volledig in, dat was ook vaak de reden waarom ik even naar het oude dorp reed. Telefoon op stil en een half uur niets doen terwijl ik me aan de wortel-kaassoep, gehakttaart of cheesecake (weer die cheesecake) tegoed deed.

Alsof je thuis komt

Waar Piet mij uitermate mee verrast is de samenwerking die hij heeft met architect Piet Hein Eek. Niet zozeer met de samenwerking, maar wel de wijze waarop de Bakkerswinkels door Piet Hein zijn ingericht. Een ultiem samenspel tussen oud en nieuw, modern en traditioneel. Lieve Piet, in die 15 jaar dat ik bij je kom heb ik nog nooit doorgehad dat er zo goed is nagedacht over de verbouwing en inrichting. Ik dacht serieus waar dat de eigenaren ieder jaar een paar keer naar Frankrijk vertrokken, daar alle curiosa markten afstruinden en de buit weer mee terug namen naar Zoetermeer om de winkel verder mee in te richten. Job well done dus, want het voelt zo natuurlijk en persoonlijk als maar kan.

Na Zoetermeer volgde de organische groei van de Bakkerswinkels in Nederland. Inmiddels vind je ze ook in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Een Bakkerswinkel wordt niet zo maar geopend, bij iedere vestiging wordt weer gekeken naar de drie-eenheid van mens, product en omgeving. De verbinding die Piet zo belangrijk vindt, sijpelt door in alle vestigingen. Heel knap.

De Bakkerswinkel Kookt_interview met Piet Hekker_9

Brood is de koning van de tafel

En nu gaat De Bakkerswinkel ook koken. Dat is eigenlijk heel gek, want wat doen ze nu dan? Ook koken, maar dan anders. Want een broodbakker is geen chef en andersom. In Amsterdam-West is er sinds half november ook een avondopening, te beginnen op vrijdag- en zaterdagavond. Het idee ontstond mede doordat Piet het zonde vond dat het prachtige pand bij de Westergasfabriek ‘s avonds nooit verlicht was. Waarom ook niet ‘s avonds koken en een plek creëren waar je na een hectische dag even volledig kunt ontspannen en heerlijk kunt eten van een kleine kaart? Het idee was geboren en chef Andy Verdonk werd aangetrokken om de brigade aan te sturen. Andy kookt met respect voor de basiskeuken. Puurheid en eenvoud vormen de basis van de gerechten die hij samen met zijn keukenteam heeft ontwikkeld.

De Bakkerswinkel Kookt_interview met Piet Hekker_2

Na mijn interview met Piet schuif ik aan tafel voor de proeverij van de nieuwe kaart. Het is een kleine kaart die zeer zorgvuldig is samengesteld vanuit de ‘van kop tot staart’ filosofie. Bij De Bakkerswinkel wordt alles gebruikt van zoveel mogelijk lokale producten. Brood blijft altijd de rode draad en zal bij alle gerechten worden mee geserveerd.

De Bakkerswinkel Kookt_interview met Piet Hekker_4

Maar geloof mij, deze gerechten hebben niets met een broodmaaltijd te maken. Ik ben bijzonder onder de indruk van de gerechten die ons verblijden op tafel. Stuk voor stuk heerlijk en zeer scherp geprijsd. Ik zit lekker ontspannen achterover en geniet van alles. Dit is inderdaad een echt onthaastmoment.

Vooraf een plateau met rilette van eend, makreel en grove paté. Met Brood van Menno erbij.

De Bakkerswinkel Kookt_interview met Piet Hekker_6

Venkel saucijs met citroenbonen.

De Bakkerswinkel Kookt_interview met Piet Hekker_7

Gebakken bloedworst met appel.

De Bakkerswinkel Kookt_interview met Piet Hekker_8

Vacherin Mont d’Or uit de oven met groenten en brood.

De Bakkerswinkel Kookt_interview met Piet Hekker_10

Amandeltaart met likeur.

De Bakkerswinkel Kookt_interview met Piet Hekker_11

Ik was al fan van De Bakkerswinkel Zoetermeer. Dat ben ik nu ook van Amsterdam-West en de nieuwe avondkaart. Ga daarheen, het is echt genieten. Ook prima om je kinderen mee naartoe te nemen.

En Piet? Die vind ik geweldig, een man die echt vrij kan denken binnen de beperkingen en zijn eigen pad volgt. Daar geniet ik van en ik heb zo’n vermoeden dat we elkaar in de toekomst nog wel een keer tegen gaan komen.

Bekijk ook het filmpje dat Food Reporter maakte van de middag met daarin nog een kort interview met ondergetekende.

Update: sinds 25 augustus 2015 is De Bakkerswinkel Kralingen in Rotterdam ook geopend in de avond!

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer