Kipnuggets test! Knorr versus zelfgemaakt

Een tijdje geleden plaatste een collega-foodblogger een foto van de kant-en-klaar mix van Knorr voor kipnuggets op Twitter. Ik was ietwat verbijsterd, aangezien zelf kipnuggets maken zo ontzettend makkelijk en smakelijk is. “Waarom moeten we nou ook hier weer een zakje voor hebben?” was het eerste wat ik dacht. En …

Een tijdje geleden plaatste een collega-foodblogger een foto van de kant-en-klaar mix van Knorr voor kipnuggets op Twitter. Ik was ietwat verbijsterd, aangezien zelf kipnuggets maken zo ontzettend makkelijk en smakelijk is. “Waarom moeten we nou ook hier weer een zakje voor hebben?” was het eerste wat ik dacht. En de uitdaging was gelijk geboren, laat mij dat zakje maar eens testen! Maar dan natuurlijk wel vergeleken met de zelfgemaakte variant.

Nou, daar komt ie dan 🙂

De ingrediënten
Allereerst moest ik op zoek in het pakjes en zakjes schap. En geloof mij, dat schap is mij vreemd. Ik probeer daar altijd zo snel mogelijk langs te rennen. Ik ga nu niet teveel in op het niet nodig zijn van deze mixen. Laat ik het er voor nu maar op houden dat niets boven zelfgemaakt gaat.

Maar goed, het zakje uiteindelijk gevonden. Deze dus. Onderin zit de mix voor de nuggets en bovenin de mix voor de barbecuesaus. Ik ben benieuwd.

In dezelfde supermarkt alle ingrediënten gevonden voor de zelfgemaakte variant (bereidingswijze vind je hieronder). En voor beide versies gekozen voor de scharrelkip, want er zijn grenzen.

De barbecuesaus
De 1e fase van mijn test bestond uit het maken van de barbecuesaus. De zelfgemaakte was als eerste aan de beurt, want die moet een minuutje of 30 pruttelen. Alleen al de geur is een feest, dan weet je dat het goed komt. Het recept voor mijn eigen barbecuesaus vind je hier. Ik kan je verklappen dat deze zo lekker was dat we daarna nog een lading hebben gemaakt voor de geplande BBQ van de volgende dag.

Ingrediënten zelfgemaakte barbecuesaus

Dan de Knorr-variant. Tja, wat zal ik zeggen. Men neme een bakje, strooien daar de kant-en-klaar mix in, mengen dat met ketchup en uw chemische barbecuesaus is klaar. Met de nadruk op chemisch, ik kan het niet anders omschrijven.

Kant-en-klaar mix Knorr barbecuesaus

Volledig overheerst door veel te veel paprikapoeder (tenminste, zo smaakte het) met een scherpe nasmaak. Echt niet lekker. Sorry Knorr, maar de barbecuesaus strijd met de zelfgemaakte hebben jullie alvast glansrijk verloren.

Links: zelfgemaakt – Rechts: van Knorr

De kipnuggets
Over naar fase 2. De nuggets zelf. Voor de Knorr-variant mengden we het zakje met wat olie. De inhoud van het zakje lijkt verdacht veel op paneermeel met kruiden, zo proefde het ook.

Kant-en-klaar mix kipnuggets van Knorr

Je rolt de stukjes kip door de aangemaakte mix en dan is het klaar voor de oven. Tenminste, de verpakking zegt dat ze in de oven moeten. Omdat wij een wok met olie klaar hadden staan om onze eigen variant in te bakken hebben we dit ook met de Knorr-nuggets gedaan. Op de smaak kom ik zo terug.

Voor onze zelfgemaakte nuggets waren wat meer stappen nodig. Een bord met bloem (met wat kipkruiden erdoor), een bord met losgeklopt ei en een bord met cornflakes. Die je eerst even vrolijk stuk slaat in een plastic zak op het aanrecht. Leuk werkje, vooral als je nog wat frustratie in je lijf hebt na een bezoek aan het kant-en-klaar schap in de supermarkt.

Ingrediënten zelfgemaakte kipnuggets

De stukjes kip wentel je eerst door de bloem, daarna door het ei en als laatste door de cornflakes. Dan zien ze er zo uit. Wij vonden die er een stuk gezelliger uitzien dan de Knorr-variant. Maar ok, het is de smaak die straks telt.

Links: zelf gepaneerd – Rechts: met Knorr mix

Zoals gezegd hebben we beide nuggets gebakken in de olie. Met dit tot resultaat.

Zelfgemaakte kipnuggets
Kipnuggets van Knorr

De smaaktest
En dan nu de echte test: de smaak. De jury bestond uit de grootste kiplovers die ik in mijn omgeving kon vinden; mijn 2 mannen en goede vriend T. Allereerst mijn kleine man. Volledig niet gehinderd door enige afkeer tegen zakjes. Lekker is lekker en vies is vies. Hoe makkelijk kan het leven zijn. We hadden een test tafeltje voor hem gedekt. Een schaaltje met zelfgemaakte nuggets en saus versus Knorr nuggets en saus.

De peutertest

Qua nuggets had hij niet echt een voorkeur. Hij at net zo makkelijk van het ene schaaltje als het andere. Niet zo gek, aangezien hij de nuggets van McDonald’s eerst ook geweldig vond. Maar de saus…dat was een heel ander verhaal. Hij begon eerst vrolijk te eten van de zelfgemaakte versie en toen ging hij dippen in de Knorr-saus. Je had z’n gezicht moeten zien, zelfs mijn jongen van 2 proefde dat dit toch echt niet de bedoeling kon zijn. Hij heeft vervolgens vrolijk verder gegeten van beide kipnuggets, maar de Knorr-saus heeft hij niet meer aangeraakt.

De volwassen mannen hadden wel een duidelijke voorkeur voor de nuggets. Het zijn beide enorme KFC-fans en de versie met de cornflakes waren favoriet. Ze gaven wel aan dat de Knorr-nuggets ok waren. Niet vies, maar ook niet bijzonder. Wel met een iets muf nasmaakje. Maar eigenlijk kun je er ook niet zo heel veel aan fout doen als je al goede kip gebruikt.

De bereidingstijd
Nog even over gemak. Want men koopt nou eenmaal graag kant-en-klaar mixen vanwege gemak en snelheid. Dan willen jullie vast weten of het nou veel meer werk is als je het zelf maakt. Ja, je bent langer bezig. Dat zal ik niet ontkennen. Maar zoveel langer is het nou ook weer niet. De voorbereiding van de saus is heel makkelijk. Je doet alles in de pan en je laat het vervolgens een half uur pruttelen. In de tussentijd snijd je de kip en rol je de stukjes door de bloem, ei en cornflakes heen. De pan olie of frituur heb je dan vast voorverwarmd en het bakken is ook zo gedaan. Je kunt in een half uur klaar zijn. Met de Knorr-versie ben je denk ik een kwartier bezig. Dus met 15 minuten extra tijd heb je heerlijke zelfgemaakte nuggets met saus. En de saus die je over hebt, kun je nog een week of 2 in de koelkast bewaren. Lekker als je een biefstukje bakt of gaat BBQ-en.

Mijn mening
En wat vond ik er nou zelf van? Volgens mij is dat wel duidelijk na het lezen van mijn blog. Laat ik duidelijk zijn, zelfs ik gooi nog wel eens een diepvriespizza in de oven. Maar sommige kant-en-klaar producten vind ik zo verschrikkelijk onzinnig dat ik het tijd vond om er eens over te bloggen. En deze kant-en-klare kipnuggets mix staat echt met stip bovenaan. Waar ik nog het meeste last van heb is de claim die ze op hun verpakking plaatsen: ‘Smaak zit in onze natuur’. Niet doen Knorr, gewoon echt niet doen. Dit heeft niets met smaak te maken, maar met gemak. En als de consument daarvoor kiest, wie ben ik dan om daar wat over te zeggen. Maar wees dan eerlijk op je verpakking: het smaakt minder lekker, maar het is wel snel klaar. Of zoiets.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer