De lekkerste restaurants en wijnen van Slovenië

“Dominique, lijkt het je leuk culinair Slovenië te ontdekken?” aldus Francesca op een maandagochtend. Ik had eerlijk gezegd geen flauw idee wat ik bij dit land kon verwachten, maar nieuwsgierig als ik ben zei ik natuurlijk direct ja! En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb, want Slovenië …

“Dominique, lijkt het je leuk culinair Slovenië te ontdekken?” aldus Francesca op een maandagochtend. Ik had eerlijk gezegd geen flauw idee wat ik bij dit land kon verwachten, maar nieuwsgierig als ik ben zei ik natuurlijk direct ja! En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb, want Slovenië heeft me in alle opzichten positief verrast.

Ik ga jullie dan ook een heleboel vertellen over al die verrassingen. Denk daarbij aan de natuur, mensen, accommodaties, vervoer, activiteiten en niet te vergeten het eten. Dit komt ook allemaal aan bod, maar vandaag houd ik het bij de lekkerste restaurants en wijnproeverijen die ik heb ontdekt. Geen straf kan ik je vertellen.

De Sloveense keuken

Eerst even naar de basis, want wat kun je verwachten van de Sloveense keuken? Slovenië is omringd door landen als Italië, Oostenrijk, Kroatië en Hongarije. In de keuken van Slovenië zie je dan ook duidelijk de invloeden van de omringende landen terug. Denk dus aan apfelstrudel, maar ook aan pasta en aardappelgerechten. In Slovenië heeft vrijwel iedereen een eigen tuin waarin groente en fruit wordt verbouwd. Dit geldt ook voor restaurants. Bewerkt voedsel is er nauwelijks in restaurants en wordt ook weinig geconsumeerd door de bevolking zelf. Althans niet op de plekken waar wij zijn geweest, daar werd alleen maar vers gekookt en gegeten.

de-lekkerste-restaurants-en-wijnen-van-slovenie-2

Ook kenmerkend is dat het eten en drinken heel betaalbaar is. Een glas wijn kost gemiddeld zo’n € 2,-. En dan heb je ook nog eens een hele goede, inclusief prachtig uitzicht en perfecte service. Een driegangen menu varieert tussen de € 10,00 en € 35,00. Afhankelijk van het gebied, soort restaurant en de mate van toerisme. Dat klinkt goed toch?

Traditionele gerechten bij Tulipan

de-lekkerste-restaurants-en-wijnen-van-slovenie-3

Onze reis begon in het dorpje Lesce, naast Radovljica. Na een korte vlucht van nog geen twee uur vanaf Brussel Charleroi naar Ljubljana (met WizzAir) dineerden we bij Tulipan. Dat overigens erg dicht bij de airport zit, dus een goede optie is voor wanneer je in de avond pas aankomt. Hier leer je de traditionele keuken van Slovenië direct goed kennen. Vooral Oostenrijkse invloeden zijn bij dit restaurant goed te proeven. Een grote kaart met veel verschillende soorten vlees, maar ook vis. Verwacht geen hoog culinaire en verfijnde gerechten, maar een smaakvolle en goede maaltijd. Prima om onze reis mee te beginnen! Wel grappig trouwens, dit hotel is vernoemd naar onze Nederlandse tulpen omdat de moeder van de eigenaresse dol was op deze bloemen.

De moderne Sloveense keuken bij Vila Podvin

de-lekkerste-restaurants-en-wijnen-van-slovenie-4

De tweede dag lunchten we bij het prachtige Vila Podvin. Hier vind je het bewijs dat je in Slovenië ook hoog culinair kunt genieten. Het restaurant is in 1968 omgebouwd van een paardenstal naar een restaurant en hotel. Het is omgeven door een sprookjesachtige tuin waar ook trouwerijen worden gehouden. Alleen de locatie is al prachtig. De chef, Uros Stefelin, die in heel Slovenië bekend is vernieuwd traditionele en lokale Sloveense gerechten en heeft daarmee de nieuwe Sloveense keuken ontwikkeld. Hierbij staat centraal dat producten van lokale afkomst zijn, biologisch en zoveel mogelijk organisch. Hij maakt gerechten en gebruikt producten vanuit de Sloveense traditie, maar dan gemoderniseerd.

de-lekkerste-restaurants-en-wijnen-van-slovenie-5

En dan de gerechten. Wat hebben we daar van genoten. Verrassende combinaties en verfijnde gerechten kwamen voorbij. Zoals de aardbeiengazpacho met bacon en basilicumijs. Wat een fantastische combinatie was dat. Maar ook hert met zwarte polenta, peer vanuit het gebied en honing van paardenbloemen (ook uit de regio). Bij alle gerechten was wel een verhaal te vertellen waarom de chef deze zo had samengesteld. Alhoewel hij ons van tevoren in zijn keuken zei dat smaak voor hem het belangrijkste is, mochten de gerechten er voor het oog ook zeker zijn. Als je in Slovenië bent, kan Vila Podvin op culinair gebied niet op je lijstje ontbreken.

de-lekkerste-restaurants-en-wijnen-van-slovenie-6

 

Terug naar de middeleeuwen bij Hisa Marica

Vanuit het noorden reisden we langzaam richting het zuiden van Slovenië. Een middeleeuws stadje dat je op deze weg kunt bezoeken is Smartno. Leuk om doorheen te lopen en de gebouwen en het uitzicht te bekijken. En heel leuk om bij Hisa Marica een hapje te eten. Het personeel was hier, net als vrijwel overal, uiterst vriendelijk en er stonden weer lekkere dingen op de kaart. Wederom wordt er hier gewerkt met lokale producten, bij Hisa Marica hebben zij zelfs hun eigen wijn. Hoe tof is dat!

de-lekkerste-restaurants-en-wijnen-van-slovenie-7

 

Aan de forellenvijver bij Gostilna Podfarovz

Onze reis zette zich voort in zuidelijke richting en zo arriveerden we in Vipava. Echt een plek voor wijn- én forelliefhebbers. In de rivier Sosec, die door de stad stroomt, zwemmen namelijk heel veel forellen. Dit is hun natuurlijk leefgebied, dus de forellen zwemmen daar in het wild. Bij restaurant Gostilna Podfarovz zit je naast die rivier vol met forellen en dat is ook de specialiteit van het huis. De forel wordt hier op verschillende wijzen bereid. Als je in de buurt van Vipava bent, is dit restaurant de moeite waard om lekker te gaan lunchen of te dineren.

de-lekkerste-restaurants-en-wijnen-van-slovenie-9

 

Lokaal en culinair bij Majerija

10 minuten van Vipava zit in Slap het restaurant/hotel Majerija. In dit restaurant wordt ook zo veel mogelijk gebruik gemaakt van lokale producten (het is bijna geen verrassing meer), ook uit eigen tuin. Ik was op slag verliefd op hun tomaten, die smaakten zo puur en vers! Dat geldt ook voor de gerechten tijdens het diner, je proeft het direct als iets écht vers is. Om de twee maanden verandert hier de kaart naar het seizoen. De bietnoodles met rucolapesto, verse tomaten uit de tuin en aardappelpartjes ga ik voor jullie proberen na te maken. Die was echt waanzinnig!

de-lekkerste-restaurants-en-wijnen-van-slovenie-10

 

Het innovatieve Dvor Jezersek

Op de terugweg richting Ljubljana rijden we naar het noorden. Op zo’n 10 minuten van de airport vind je daar Dvor Jezersek. Net als Vila Podvin is dat een trouwlocatie en we snappen wel waarom, weer zo’n mooie tuin en authentiek pand! Dvor Jezersek is een echt familiebedrijf en startte 35 jaar geleden met catering vanuit een garage. Tegenwoordig runnen de vier zonen van de eigenaren het bedrijf, waaronder dus het restaurant en de catering. Maar ze doen nog veel meer, een van de zonen is bijvoorbeeld jurylid in Masterchef van Slovenië (hebben we dus voor de tweede keer een bekende Sloveen ontmoet) en organiseren ze ook bruiloften, feesten en partijen. Er is ook nog een tweede restaurant in Bled, Bled Castle restaurant, waar de gerechten nog verfijnder zijn én ze organiseren ook nog eens een keer per maand cabine lift diners. Dan dineer je dus in je eigen cabinelift aan een sjiek gedekte tafel terwijl je een fantastisch uitzicht hebt. Je maakt een aantal rondes en bij iedere stop krijg je een nieuwe gang in de cabine geserveerd. Dat lijkt me zo cool dat ik zelfs erover denk om daarvoor nog eens terug te gaan naar Slovenië!

de-lekkerste-restaurants-en-wijnen-van-slovenie-11

 

Wijn proeven in wijnland Slovenië

Waar blijven nu die tips over de wijnproeverijen hoor ik je denken. Nou, daar komen ze. Slovenië kent net als haar buurlanden meerdere wijnregio’s. De soorten wijnen die in Slovenië gemaakt worden zijn dan ook divers. Wij hebben in verschillende regio’s wijn geproefd, en voor het gebied rondom Vipava heb ik twee tips. Bij Rondic in Slap (in de Vipava Valley) is er een jong team dat zijn eigen wijn maakt. Zowel met de oorspronkelijke plaatselijke als internationale druiven. Ze kunnen daar met veel enthousiasme over vertellen en daarbij serveren ze altijd een bijpassend hapje. Dit hoort volgens hen bij wijn drinken en versterkt de beleving. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.

de-lekkerste-restaurants-en-wijnen-van-slovenie-12

In Goce, een klein cultureel beschermd plekje in de Vipava valley, zit in de kleine straatjes de Cejko Domacija wijnboerderij verstopt. De trotse eigenaar kan je hier alles vertellen over wijnen als Rebula, Pinela, Malvasia en Cabernet Sauvignon. In dit kleine dorpje zijn maar liefst 57 wijnkelders, allemaal ondergronds. Heel gaaf om te zien! Ondanks dat hij geen website heeft, zit het er iedere dag vrijwel vol. Een wijnproeverij kun je dan ook het beste vooraf regelen met het toeristenbureau.

de-lekkerste-restaurants-en-wijnen-van-slovenie-13

Tot zover mijn tips wat betreft de restaurants en wijnen in Slovenië. Aangezien ik zeker nog niet uitgepraat ben over dit prachtige land, zal ik binnenkort nog meer tips met jullie delen over de fijnste accommodaties en leukste to do’s. Al de mooie foto’s in dit artikel zijn trouwens geschoten door Deedylicious met wie ik samen door Slovenië reisde, waarvoor veel dank!

Voor deze reis ben ik uitgenodigd door Mijn Slovenië. Vanuit eigen enthousiasme deel ik mijn ervaringen met jullie. Op hun website kun je nog veel meer lezen over Slovenië, dus ik raad zeker aan daar ook eens een kijkje te nemen.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)