Dulce de Leche cheesecake vierkantjes

Het wordt weer eens tijd om te spijbelen. En flink ook met dit recept voor dulce de leche cheesecake vierkantjes van een van mijn favoriete blogs: Smitten Kitchen. Ja, je leest het goed, we combineren dulce de leche met cheesecake en chocolade tot 1 gebakje. Je weet niet wat je meemaakt als je hier een hap van neemt. Een crunchy bodem met romige, licht naar karamel smakende vulling en dan die topping…de chocolade smelt direct in je mond. Neem wel even de tijd voor dit recept, zeker als je zelf ook de dulce de leche maakt. Ik heb hieronder in het recept de ideale planning aangegeven.

Dulce de leche cheesecake vierkantjes_2

Wat je nodig hebt

– 1 potje gecondenseerde melk
– 100gr digestive koekjes
– 25gr suiker
– 45gr ongezouten roomboter, gesmolten
– 3gr agar agar (Dit is een plantaardig bindmiddel, je vind het in de bio winkel. Eventueel te vervangen door gelatine.)
– 60ml volle melk
– 225gr cream cheese
– 2 scharreleieren
– snuf zeezout
– 100gr extra pure chocolade
– 55gr ongezouten roomboter, in blokjes
– 2el golden syrup (Te vinden bij de grotere supermarkten, eventueel te vervangen door ahornsiroop.)

Wat je gaat doen

1 dag van te voren, in de ochtend/middag
Eerst ga je de dulce de leche maken met het potje gecondenseerde melk. Dit doe je heel makkelijk zelf, het recept vind je hier. Laat de dulce de leche afgedekt afkoelen totdat je verder gaat met het maken van de vulling.

1 dag van te voren, in de middag/avond
Nu is het tijd voor het maken van de bodem en vulling. Verwarm de oven voor op 175 graden. Neem rechthoekig bakblik en bekleed deze met aluminiumfolie. Doe dit kruislings, dus eerst een stuk aluminiumfolie van links naar rechts en daarna van boven naar beneden. Zorg dat alles goed bedekt is. Belangrijk is dat je een bakblik selecteert die je weer in een groter blik kunt zetten, want de cheesecake moet straks in een bak met water staan als deze de oven in gaat.

Verkruimel de koekjes in de keukenmachine en doe hier de suiker en 45gr gesmolten boter bij. Maal dit tot een vast mengsel en stort daarna in het bakblik. Verdeel het mengsel gelijkmatig met je vingers over de bodem en druk goed aan. Zet het bakblik 10 minuten in de oven en laat daarna afkoelen.

Doe de agar agar in een grote kom en schenk hier de melk over. Laat dit 2 minuten staan. Voeg daarna de cream cheese, eieren en zout toe en mix dit ongeveer 2 minuten met de handmixer tot een romig geheel. Schep daarna alle dulce de leche erdoor totdat het goed vermengt is. Giet de vulling over de koekjesbodem en spreidt gelijkmatig uit door het bakblik een beetje te kantelen. Egaliseer eventueel de bovenkant nog.

Zet het bakblik in een grotere ovenschaal en schenk kokend heet water tussen beide wanden in tot ongeveer 2cm onder de rand. Zet dit geheel dan heel voorzichtig in de oven, draai de temperatuur terug tot 160 graden en bak de cheesecake ongeveer 45 minuten. De cheesecake is goed als het midden net aan gaar is, maar nog een klein beetje ‘drilt’. Haal de cheesecake uit de oven en uit de bak met water en laat afkoelen. Dek daarna af met aluminiumfolie en plaats de hele nacht in de koelkast.

Dezelfde dag, in de ochtend
Nu komt het oh zo leuke deel van het recept! Breek de chocolade in grove stukken en smelt deze samen met de boter en golden syrup au bain marie, oftewel in een glazen bak boven een kom met water. Zodra de chocolade helemaal vloeibaar is giet je deze over de cheesecake. Kantel het bakblik heel rustig met je handen zodat de chocolade topping mooi verspreid over de hele cheesecake. En dan laat je het staan, dus echt niets meer aan doen! Zet het blik onafgedekt een half uurtje in de koelkast zodat de chocolade goed kan uitharden. Je krijgt zo een fantastische glanzende chocoladelaag.

Dulce de leche cheesecake vierkantjes_3

De laatste stap is het snijden van de vierkantjes. Gebruik hiervoor een groot, scherp mes die je eerst even warm maakt. De truc om mooie, schone vierkantjes te krijgen is door je mes na iedere snijbeurt af te vegen met keukenrol.

Tip: wil je nog een extra dimensie toevoegen? Strooi dan een beetje fleur de sel vlokken over de chocolade als het nog warm is. Je krijgt daardoor een salted caramel effect.

Voor mij zijn dit echt de ultieme verwengebakjes! Bij iedere hap die ik nam, was ik zo’n gelukkig mens 😉 Wat is voor jullie het ultieme verwengebakje?

Dulce de leche cheesecake vierkantjes_4

Bron: Smitten Kitchen

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Dulce de Leche cheesecake vierkantjes”

  1. Hoeveel blaadjes gelatine
    ik heb alle ingredienten in huis, behalve syrup. Kan ik het vervangen door palmsuiker of gembersiroop?
    Groet, Marieke

    1. Hey Marieke, ik zou 2 blaadjes gelatine nemen. Eerst even goed weken in water voordat je het aan de melk toevoegt.

      Gembersiroop zou ik niet doen, dat wordt te heftig. Heb je iets stroopachtigs in huis wat vloeibaar is?

  2. Aiiii wat ziet dat er lekker uit!
    Hou binnenkort voor mijn afstudeerproject een presentatie, zal eens even wat punten proberen te scoren met deze gebakjes:)! Thanks

  3. Hallo Francesca,

    Hoe groot is ongerveer het bakblikje? Ik heb een bakblik van 20×20 cm of isdit te klein.
    En welk soort roomkaas gebruik je hiervoor?

    groetjes Marjoke