Dulce de leche zelf maken

Op de ladder van de zoete verleidingen staan een aantal van mijn grote liefdes. Maar ergens bovenaan, bijna op eenzame hoogte, staat dulce de leche. Dit is een karamelspread die je heel simpel maakt van een blikje gecondenseerde melk. Je moet even geduld hebben (zo’n 90 minuten) en daarna weet je niet wat je meemaakt. Ik betrap me er nog wel eens op dat ik rustig een paar eetlepels achter elkaar opeet als mijn lieve ‘Dulce’ net een beetje is afgekoeld. Onder het mom van ‘proeven is belangrijk’. Wil jij zelf dulce de leche maken? Met dit recept kan je zelf aan de slag.

Zelf dulce de leche maken

Vroeger kookte ik de afgesloten blikjes gecondenseerde melk in een pan water. Maar het is daarbij wel heel belangrijk dat het blikje de volledige tijd onder water blijft. Anders bestaat er ontploffingsgevaar. En dat worden dan toch wel 90 spannende minuten.

Totdat ik vorige week de delicious. opensloeg en daar een andere bereidingswijze tegen kwam. Gelijk uitgeprobeerd en niet alleen was het supermakkelijk, ook nog eens minstens net zo lekker.

Je bewaart de dulce afgesloten in de koelkast en je kunt er alle kanten mee op. Heerlijk in de yoghurt, bij ijs, in taarten, op brood en op een vers croissantje bijvoorbeeld! Ik hoop dat iemand me er morgen voor wakker maakt (Schatje, mocht je dit lezen: de dulce staat in de koelkast, 2e plankje van boven, even licht verwarmen en de croissantjes vind je bij de bakker).

Wat je nodig hebt

– 1 blikje gecondenseerde melk

Wat je gaat doen om zelf dulce de leche te maken

Verwarm de oven voor op 225gr. Schenk de gecondenseerde melk in een platte glazen ovenschaal. Zet deze schaal in een grotere braadslee en schenk in de buitenste braadslee een laag water. Tot halverwege de glazen ovenschaal. Dek de schaal met de gecondenseerde melk goed af met aluminiumfolie.

Zet de schaal voor circa 75-90 minuten in de oven. Tussentijds even checken of er nog voldoende water in zit. Anders een beetje bijschenken.

De dulce is klaar als het een mooie karamelbruine kleur heeft. Laat het iets afkoelen, roer goed door en schep in een bakje wat afsluitbaar is. Bewaar in de koelkast.

Benieuwd naar een recept met deze dulce de leche? Morgen komt er een recept voor dulce de leche cheesecake met cacao en granaatappel online!

Dulce de leche maken

Foto dulce: bron

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Dulce de leche zelf maken”

  1. Ik weet niet of ze het bij alle vestigingen verkopen, maar tot op heden heb ik het er altijd wel gevonden. Het staat alleen niet in het zuivel schap. Het staat meestal bij het buitenlandse food schap. Ik haal het bijvoorbeeld altijd uit het Surinaamse schap bij de AH XL. Gewoon even vragen als je er bent 🙂

 1. hi francesca,
  weet je waar ik dulce de leche kan kopen? ik dacht bij de aH-XL, maar blijkbaar was ie al uit het assortiment:-(( ik ga nog verder online zoeken, maar wellicht had je een tip:-) alvast bedankt.groet, kaja

 2. Ik heb nu 2 keer dulce de leche gemaakt. De eerste keer mislukte vreselijk. Maar dankzij dit recept is het de tweede keer wel gelukt. Blikje gecondenseerde melk staat nu weer in de oven. Blikjes kan je gewoon in de supermarkt vinden.

 3. Voor de zekerheid, de gecondenseerde melk is in elke supermarkt te koop in een blik van Friese Vlag te vinden bij de koffiemelk!

 4. Ik geef toch de voorkeur aan de pan, af en toe een beetje water bijgieten.. en dan gelijk 4 blikjes in een keer 🙂
  Wel opletten trouwens dat je de gezoete variant koopt! In de toko hebben ze ook ongezoete en dan kan je koken wat je wilt maar dan wordt het geen dulce de leche..

 5. Als de pan maar groot genoeg is zodat er genoeg water in kan.
  Meerdere tegelijkertijd koken want een gekookt nog afgesloten blikje blijft heel lang goed.

  En dan Banoffee Pie maken. Zoo lekker!

 6. Hii

  Hoe lang kan je deze zelfgemaakte dulce de leche bewaren? Heb het nodig voor nu woensdag om er dulce de leche ijs van te maken dus wil weten of ik het bv. dit weekend al zou kunnen maken.. 🙂

  Groetjes!

 7. Hallo,

  Ik wil er van die blokjes van kunnen snijden. Moet ik dan als de dulche in het blikje klaar is, het leeggooien in een pannetje en verder inkoken voor ik het stort in een platte schaal om er de volgende dag blokjes van te kunnen snijden? Vast bedankt!

 8. Super bedankt voor de tip. Net gemaakt en gelukt. Gelijk de cheesecake ermee gemaakt, die staat nu nog te koelen. Ben benieuwd

 9. Hoi Franceska,

  Ik sta op het punt om dulce te maken, maar geen glazen schaal past in mn braadslede.. Zucht…
  Is het van belang dat ik de gecondenseerde melk in een glazen schaal giet, of kan ik een kleinere braadslede (die wel past…) hiervoor gebruiken?

 10. Hahaha, oh wauw. Ik moest eventjes in mezelf lachen, want dat zou mij ook zó kunnen overkomen; iets lekkers maken en dan vervolgens vergeten om er een foto van te maken. In mijn geval zou dat dan komen doordat ik dan al bezig ben met het opeten ervan, hahahaha! Bedankt voor dit handige recept, ik wilde het al een tijde maken, maar ik durfde het met mijn klunzige achtergrond niet aan om het in een pannetje te doen.

 11. Wat betreft de aluminiumfolie, doe je deze enkel over de kleinste schaal of over het geheel van de twee schalen? Alvast bedankt!

  1. Scherp! Dat hoeft alleen over de kleine schaal waar de gecondenseerde melk in zit.

 12. Hoi! Super lekker recept.. ik heb dit afgelopen zondag gemaakt en bewaard in een afgesloten plastic bakje in de koelkast. Kan ik deze donderdag nog gebruiken? Of toch beter opnieuw maken?

Reacties zijn gesloten.