Een chef-kok is geen diëtist

Vroeger ging je uit eten om te genieten van de kookkunsten van de chef. Schoof je aan tafel voor een avond verwennerij. Liet je dat stukje brood gewoon staan als je even wat wilde minderen met de koolhydraten. Bestelde je in plaats van een zoet dessert een kaasplankje als de pondjes er weer iets te hard aanvlogen. Of maakte je je die avond compleet niet druk om calorieën, koolhydraten, vetten of gluten, want je was nou eenmaal gezellig een avondje uit. Wat je vooral niet deed was de chef lastig vallen met je persoonlijke zoektocht naar een gezonder eetpatroon. Behalve als je echt rode bulten kreeg van gluten, lactose of anderszins. Dat noemde je dan een heftige allergie en de chef was altijd bereid om daar speciaal voor jou rekening mee te houden.

Dat was vroeger.

Tegenwoordig hangen de bestelbonnetjes boven de pas boordevol uitzonderingen; 1x geen gluten, 2x geen lactose, 1x geen vis en 4x geen geraffineerde suiker gezamenlijk op 1 bonnetje komt steeds vaker voor. Chefs zijn niet meer aan het koken, ze zijn aan het vogelen met uitzonderingen. Er zijn mensen die roepen dat deze ontwikkeling goed is voor de creativiteit van een chef, want is het creëren van een perfect gerecht binnen de gestelde beperkingen niet wat een ‘gewone’ chef onderscheidt van een ‘opmerkelijke’ chef? Ik heb daar zo mijn ideeën over.

Ik vind het debiel worden als een chef wordt uitgedaagd om een 7-gangen diner te maken zonder lactose, gluten en suiker en de gasten in kwestie bij de koffie een schaaltje chocolaatjes zonder beperkingen naar binnen werken ‘omdat ze zo lekker zijn’.

Ik vind het debiel worden als je een chef oplegt om volgens jouw ‘healthy’ richtlijnen te koken terwijl het desbetreffende restaurant daar helemaal niet op is ingericht. Blijf dan thuis of ga ergens eten waar ze hetzelfde denken als jij. De gespecialiseerde restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond zodat er altijd wel een restaurant te vinden is dat past bij jouw levensstijl. Maak niet van ‘jouw probleem’ het probleem van een chef die naar eer en geweten iedere dag 12 uur in de keuken staat om de mooiste gerechten te bedenken.

Zo vind ik wel meer debiel, maar ik denk dat ik mijn punt inmiddels wel duidelijk heb gemaakt.

Eating is a necessity

Toch nog een voorbeeld. De reden waarom ik dit artikel ben gaan schrijven. Gisteren liep ik geheel toevallig tegen de stand aan van LOWCARB Restaurants op de Horecava. Een initiatief van de stichting World Forum for Healthier Food Foundation die als doelstelling hebben om wereldwijd de eetgewoonten van mensen te verbeteren in zijn algemeenheid. Da’s een goed ding, laat ik daar nou ook dagelijks mee bezig zijn op mijn blog.

Ze doen meer. Met LOWCARB Restaurants willen ze namelijk de Nederlandse horeca en consumenten overtuigen van het feit dat lowcarb maaltijden geen beperkingen opleveren en ook niet leiden tot minder fantasierijke recepten of verlies in smaak. Ook daar hebben ze een punt, want lowcarb eten kan hartstikke lekker zijn. Daar heb ik zelfs een categorie voor op mijn blog. Af en toe een aantal dagen wat ‘lower in de carbs’ eten is namelijk best prima voor je.

Maar nu komt het. De aardige mevrouw bij de stand legt me uit dat ze  in de Nederlandse horeca willen bereiken dat er standaard een lowcarb menu op de kaart komt te staan. Naast het vegetarische menu en als we toch bezig zijn, misschien moet er dan ook nog wel een glutenvrij, suikervrij en lactosevrij menu op de kaart (dat laatste verzin ik er nu zelf bij).

Dat vind ik nog debieler.

Even terug naar vroeger toen we uit eten gingen om te genieten en speciaal voor de kookkunsten van de chef kamen. Waar is die adoratie voor culinair genieten gebleven en sinds wanneer zijn chef-koks verantwoordelijk geworden voor onze gezondheid? Van 1 avondje uit eten gaan word je niet meer of minder gezond. Hoogstens heb je het idee dat je er een kilo bij hebt gegeten, maar uit ervaring weet ik dat het er de volgende dag een stuk rooskleuriger uitziet als je op de weegschaal gaat staan.

Een gezonder eetpatroon in Nederland? Ja, dat is hartstikke belangrijk. Maar dat moet je zelf doen! Zorg dat je voedingspatroon uitgebalanceerd is, sport er een beetje bij (dat zeg ik nu vooral tegen mezelf) en dan is er gewoon ruimte om te genieten. Vooral als je uit eten gaat. Wat denk je wat die chef ervan vindt na een werkdag van 12 uur als jij zielsgelukkig bent geworden van zijn eten. Wat denk je wat er gebeurt als ze een avondje vrijwel geen bonnetjes hebben met uitzonderingen en gewoon lekker hun ding in plaats van de puzzel ‘als geen gluten en geen suiker dan te vervangen door’ hoeven te doen.

Wil je echt geen dieren eten? Prima, alle respect voor.

Krijg je rode bulten van bepaalde producten? Prima, ook alle respect voor.

Geef dat gewoon door bij je bestelling en ga genieten van eten. Vooral als je uit eten bent.

“Food for thought is no substitute for the real thing.” Eat that.

Bron foto’s: het ‘kitchen rules’ schilderij hangt in mijn eigen keuken en de ‘cooking is an art’ quote komt hier vandaan.

NASCHRIFT: Lieve mensen, ik ‘oordeel’ hier niet over echte gluten intoleranties of allergieën. Natuurlijk moet een chef hier rekening mee houden, sterker nog dat wil hij of zij graag. Het is al naar genoeg als je geen gluten kunt verdragen en dan moet je juist lekker uit eten kunnen gaan.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Een chef-kok is geen diëtist”

 1. En zo is het maar net! Ben met beleid eten (en sporten….) in 2 jaar tijd 30 kilo afgevallen. En daar zitten heel veel gangetjes fantastisch eten bij en zelfs soms chocolade 😉

 2. Zo eens! Ik ben nu zelf met Paleo bezig en eet het liefst koolhydraatarm, maar ik ga de chef wanneer ik uit eten ga echt niets opleggen. Dat vind ik zo bizar! En bovendien vind ik dat je dan helemaal aan het concept van ‘genieten van eten’ voorbij gaat. Absurd.

 3. Helemaal mee eens!! Lekker genieten van de kookkunsten bij iemand die perfect weet wat lekker is. Je gaat toch ook uit eten om een avondje te genieten en ontspannen, druk maken over alles wat slecht voor je is moet je dan gewoon even loslaten 🙂

 4. Ik ben het met je eens dat veel mensen te veel eisen stellen, die niet absoluut nodig zijn voor hun gezondheid maar omdat ze een of ander dieet volgen. Men is tegenwoordig “mondiger”en denken dat alles naar hun wensen aangepast moet worden. Er is een heel oud spreekwoord: Er is geen kok die naar alle monden kan koken. En een goede kok kan wel improviseren maar niet toveren 😉 Dus ben ik het helemaal met je eens, vergeet dieet een dag ( gezondheidsproblemen uitgezonderd) en geniet puur van het eten! Je bord Kitchen Rules is geniaal alleen snapte ik eerst de laatste zin niet 🙂 Maar nu ik weet dat hij in je eigen keuken hangt snap ik dat uiteraard wel. Ik had ongeveer dezelfde regels maar niet zo’n mooi bord. Wel heb ik nu 4 alleseters die echt genieten van food 🙂 ( dat altijd met veel liefde voor ze klaargemaakt werd 😉 )

 5. Ik heb zelf altijd in restaurants gewerkt op hoog niveau. Elke avond hadden we uitzonderingen! 1x geen vis, 2x geen vlees, geen schaal- en schelpdieren etc etc. Ik heb ooit een gast gehad die tegen mij zei: ik ben allergisch voor pesto. Ik moest voor 2 seconde nadenken en ik vroeg: waar bent u dan precies allergisch voor? De pijnboompitten, basilicum of kunt olijfolie nIet verdragen? Sommige mensen zeggen dat ze allergisch zijn als ze iets niet lusten! Echt gek geworden.. Het wordt inderdaad steeds erger

 6. AMEN

  ik werk in een geweldig visrestaurant maar soms zelfs over de oesters en cava rare vragen!! Geniet van het leveb! Overigens is glutenvrij bij ons geen probleem en zijn er tig allergielijsten. alles kan maar fijn is anders.
  fruit du mer is gelukkig altijd goed!

 7. Om gezondheidsredenen moet ik gluten- en laxtosevrij eten. Er zijn meer en meer mensen zoals ik. Zelf vind ik het al erg genoeg dat ik vrienden en familie moet lastigvallen met mijn probleem. Ik neem overal mijn eigen dessertjes mee omdat ik niet moeilijk wil doen. Op restaurant zit ik telkens met rode kaken als ik moet vragen voor mij een aanpassing te doen.

  Tegenwoordig zijn er meer en meer mensen zoals u, die hierop afgeven, wat het voor mij nog moeilijker maakt. Ik weet dat u niets zegt over mensen die écht ziek worden van bepaalde dingen, maar wie maakt dat onderscheid? Het staat niet op mijn voorhoofd geschreven dat ok dagenlang slecht ben van één stukje brood of kaas.

  1. Hi Lieve,
   Ik snap je punt heel goed. Maar een van de redenen waarom ik dit schrijf is juist ook vanwege de groter groeiende groep die met ‘geveinsde’ allergieën het onder andere moeilijker maken voor jou. Jij hoeft nooit met rode kaken iets aangepast te bestellen als je er allergisch voor bent.

 8. Beste Lieve, het zijn de goede die onder de kwaden lijden. Mensen denken tegenwoordig dat ze interessant zijn als ze bij tenminste 1 gang een speciaal verzoek indienen. En die grote groep onzin-allergieën en diëten zorgen ervoor dat de mensen met serieuze kwalen met schaamrood op de kaken een speciaal menu moeten aanvragen.
  Overigens ben ik wel van mening dat als je echt ergens allergisch voor bent je dat van te voren even telefonisch of schriftelijk doorgeeft zodat een chefkok niet ter plekke iets moet verzinnen.
  Een vriendin van mij werkt in de horeca en had een keer een dame die perse niks roods wilde. Iets dat de keuken hoofdbrekens opleverde. Om vervolgens bij het dessert een groot glas rode wijn op te slurpen omdat dat stiekem zo lekker was….

  1. Barbara, bij reservatie zal ik het altijd vermelden, maar als ik toevallig ergens terecht kom, bijvoorbeeld bij het shoppen, als ik iets wil eten, kan dat natuurlijk niet.

 9. Dat heb je weer top opgeschreven Ces, ik denk dat heel veel chefs jouw artikel met een grote glimlach zitten te lezen.

 10. Helemaal mee eens! En het lijkt wel of het erger is geworden sinds de allergenen wet. Absoluut niks tegen echte allergieën, want het bestaat echt en dat kan heel erg vervelend zijn en daar moet een kok absoluut rekening mee houden. Maar by the way wie houd eigenlijk rekening met de bedieningsmedewerkers als ze een bon met zoveel uitzonderingen aan de chef moeten geven;-)

 11. Ben blij dat die laatste alinea er onder staat, toen ik namelijk het stukje over de bonnetjes aan de kok zag met 1 keer geen gluten 2 x geen lactose…..enz. werd ik even heel boos maar gelukkig werd dat op het laatst weer goed gemaakt.

  Mijn vriendin is helaas allergisch voor gluten en het is geen pretje als je iedere keer moet vragen of zo ook iets glutenvrij kunnen maken, daar en tegen ben je super dankbaar als ze wat lekkers hebben gemaakt zonder gluten.

  Wij storen ons er ook enorm aan dat al die allergieën door sommige als modetrend gezien worden en dat dan ineens iedereen glutenvrij, lactosevrij en weet ik veel wat allemaal omdat dat ineen allemaal zo gezond moet zijn. Nou geloof me, het is al erg genoeg als je een dergelijke allergie hebt…

  1. Hey Jan Willem, het is inderdaad echt vervelend als je een glutenallergie hebt. En dan is het geweldig als de kok iets moois op tafel tovert 🙂 Ik vind het ook vervelend dat ‘geveinsde’ allergieën het minder serieus maken. Dat maakt het voor jouw vrienden juist lastiger. Ook een van de redenen waarom ik dit artikel schreef.

 12. Wauw Franceska, wat een super artikel! Ik ben het helemaal met je eens en zolang er geen sprake is van een echte allergie, ben ik van mening dat mensen gewoon moeten genieten van het gerecht van de chef! De chef doet al moeite genoeg om een heerlijke maaltijd op tafel te toveren en door een hype wordt hij/zij alleen maar meer onder druk gezet.

Reacties zijn gesloten.