Eetdagboek van onze vakantie op Kreta

Onze zomervakantieplannen schoten dit jaar alle kanten op. Het begon met een rondreis door het Zuiden van Amerika. Van Texas, via Louisiana naar Florida om precies te zijn. Dat ging dus niet door. Toen gingen we op de bonnefooi door Europa rijden voor 3 weken. Zonder vastomlijnd plan, de kleuter …

Onze zomervakantieplannen schoten dit jaar alle kanten op. Het begon met een rondreis door het Zuiden van Amerika. Van Texas, via Louisiana naar Florida om precies te zijn. Dat ging dus niet door. Toen gingen we op de bonnefooi door Europa rijden voor 3 weken. Zonder vastomlijnd plan, de kleuter mocht de weg wijzen. Dat gaan we ooit zeker nog een keer doen, maar dan met 2 kinderen. Toen werd het Portugal, maar ja…daar waren we in mei al geweest. Luxeprobleem, ik weet het. En toen eindigden we een vakantie op Kreta. Tja, van een roadtrip naar Kreta, het was een lange weg. Heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat ik zwanger ben. Niet dat ik nu niets meer kan, maar het eerste trimester was geen feest en ik had erg de behoefte om een paar weken niets te doen. We vonden een prachtige accommodatie op een rustige plek in de bergen bij een stel wat hield van eten. Dus hop, het vliegtuig in naar Heraklion.

Het was onze eerste keer in Griekenland trouwens. In mijn hoofd dacht ik altijd dat Kreta ontzettend toeristisch zou zijn, niets is minder waar. Natuurlijk, er zijn plekken waar je struikelt over de Nederlanders en de Engelsen. Ik noem maar een Chersonissos. Daar moet je gewoon van wegblijven. Of je gaat er wel heen als je ervan houdt, wie ben ik om daarover te oordelen. Maar goed, wij begonnen onze vakantie in een piepklein dorpje zo’n 15 kilometer voor Rethymno. Op het vliegveld haalden we onze huurauto op en daarna was het nog zo’n 45 minuten rijden. Een prachtige rit langs de kust en half door de bergen. Je blijft kijken naar de azuurblauwe zee en de verstopte baaitjes die in schril contrast staan met de bergen aan je linkerkant. Het is droog op Kreta en deze westkant van het eiland lijkt wat meer dor dan de oostkant. Maar dat is zeker niet lelijk, ik vond het uitzicht fenomenaal. Je kunt trouwens ook landen op het vliegveld van Chania. Daar zijn we zelf niet geweest, maar volgens mijn Griekse kapster is het daar nog veel mooier dan aan de kant van Heraklion.

eetdagboek-van-onze-vakantie-op-kreta-5

Over onze eerste accommodatie ga ik zwijgen, daar wil ik niemand van jullie naartoe sturen. En als ik erover begin dan hou ik nooit meer op en wordt dit zo’n vervelend artikel. In deze omgeving hebben we natuurlijk wel gegeten en lekker ook. Zoals gezegd was het onze eerste keer in Griekenland en ik wist niet wat ik kon verwachten. Mijn Griekse eetrepertoire bestond voorafgaand met name uit moussaka, tzatziki en souvlaki. Gerechten die je trouwens allemaal ook op Kreta moet bestellen, want dan weet je pas echt hoe het hoort te smaken. Ik ontdekte al snel dat de Kretenzers een van de meest gezonde levensstijlen van de wereld hebben. Door het veelvuldig gebruik van olijfolie, verse (veelal biologische) groenten en fruit, olijven en brood in hun dieet. Daarentegen eten ze minder vlees. Op het eiland vind je alleen meer olijfolie, niet zo gek als je de hoeveelheid olijfbomen ziet. En de kruiden, die mag ik echt niet vergeten. Overal groeien kruiden in het wild: oregano, salie, rozemarijn, tijm en dictamus bijvoorbeeld. Die gaan door het eten, maar daar maken ze ook zalige blends van voor in de thee. Over eten maak je hier geen grappen, daar neem je de tijd voor (ook ‘s middags) en het liefst met elkaar.

eetdagboek-van-onze-vakantie-op-kreta-11

Onze restauranttips in de buurt van Rethymno

De allerleukste ontdekking was toch wel Baja Beach. Deze beachclub is een feest voor kinderen. Aan de ene kant heb je het strand met bedjes en cabanas en aan de andere kant heb je een enorm zwembad met glijbanen, bedjes en zelfs nog een speeltuin(tje). Daartussen ligt een bar en een heel goed restaurant. Op je bedje kun je trouwens ook gewoon eten en drinken bestellen. Hier breng je moeiteloos een dag door en ‘s avonds kies je een verse vis uit die op de grill gaat, eet je octopus of bestel je de linguine met langoest (kreeft).

eetdagboek-van-onze-vakantie-op-kreta-10

Waar ik heel blij van werd is dat ze de volledige cocktailkaart ook alcoholvrij serveerden, ik heb ze dus ook allemaal uitgeprobeerd. Tip met kinderen: reserveer een bedje aan het zwembad tegenover de glijbaan. Dan kun jij de hele dag blijven liggen met een fruitschaal op je buik terwijl je uitzicht hebt op je kind die een keer of 250 van de glijbaan gaat. Ideaal!

eetdagboek-van-onze-vakantie-op-kreta-2

Vis en mezedes in Panormos

Rethymno moet je sowieso bezoeken, maar het kleine dorpje Panormos is ook de moeite waard. In dit vissersdorpje heb je een aantal kleine strandjes en kun je verse vis eten bij de haven. Er zijn wat winkeltjes, een bakker en supermarktjes. Kneuterig gezellig en heerlijk om doorheen te slenteren.

eetdagboek-van-onze-vakantie-op-kreta-8

Wij aten ook bijzonder lekker de eerste dag bij Kastro die aangesloten zijn bij de ‘Cretan Cuisine’ restaurants, alhoewel ik nog steeds niet helemaal weet wat dat nou inhoudt. Ze hebben een bijzonder sfeervol terras waar we wat mezedes (tapas) hebben besteld. Uiteraard de tzatziki, maar ook zalige aardappels uit de oven gevuld met spinazie en kaas en tomatenkroketten. Omdat het onze eerste dag was ontdekten we ook gelijk dat je standaard water op tafel krijgt en na iedere maaltijd eigenlijk een ‘gratis’ dessert. Dit kan een bordje watermeloen zijn, maar soms ook een hele fruitsalade of zelfs een proeverij van verschillende desserts. En daar hoort uiteraard raki bij.

eetdagboek-van-onze-vakantie-op-kreta-7

Hovoli in Loutra

Nog zo’n leuke ontdekking: Taverna Hovoli in Loutra. Dit ligt in de buurt van Rethymno, hoger in de bergen en je verdwaalt geheid. Dus vraag gewoon even aan de de locals waar je moet zijn. Ze hebben een grote speeltuin voor de kids en serveren voor 13 euro per persoon een tafel vol zalige mezedes waar je de rest van de dag op kunt teren. Bijzonder aardige bediening, alleen de wijn is niet te drinken.

eetdagboek-van-onze-vakantie-op-kreta-9

Fijne plek: Katalagari Suites

Halverwege onze vakantie zijn we ‘verplaatst’ naar een andere accommodatie, omdat we verre van blij waren. Dat had Eliza was Here snel en goed geregeld, ware het niet dat ook hier niet de beloofde rust was vanwege de aanleg van een compleet nieuwe weg. Op een verlaten berg, naast het zwembad en onze kamer, middenin de zomer. Ik kan hier heel veel grapjes over gaan maken, maar goed. Deze accommodatie, Katalagari Suites, was verder wel echt heel fijn. Prachtige locatie, over een paar weken nog beter bereikbaar door de nieuwe weg (grapje), zeer ruime appartementen die perfect schoongehouden worden, aardige mensen en hele goede service. En niet geheel onbelangrijk: er wordt fantastisch gekookt door Stefania.

eetdagboek-van-onze-vakantie-op-kreta-4

Het begon al in de ochtend met het uitgebreide ontbijt. Met vers brood, zelfgemaakte jam, cake, heerlijke Griekse yoghurt met toppings, vers fruit, eitjes en iedere dag een verrassing die Stefania zelf bakte. Ik betrapte me erop dat ik ‘s ochtends niet kon wachten om naar het ontbijt te wandelen.

eetdagboek-van-onze-vakantie-op-kreta-14

Voor de lunch is er ook een uitgebreide keuze. Van mezedes tot salades, broodjes, pasta’s en meer. Of je dat nou aan een tafeltje of aan het zwembad wilt eten, hier mag alles.

eetdagboek-van-onze-vakantie-op-kreta-12

Er is ook de hele dag iemand aanwezig waar je iets te drinken of eten bij kunt bestellen. Vooral de frappe, oftewel ijskoffie, werd veelvuldig door ons besteld. Met ‘cream’ en ‘medium sweet’, zalig. Vooral ook omdat de Griekse gewone koffie mij nu even een tandje te sterk is.

eetdagboek-van-onze-vakantie-op-kreta-3

‘s Avonds kun je hier ook eten. Iedere ochtend wordt er op het bord geschreven wat het gerecht van de dag is en dan kun je aangeven of je mee wilt eten. Stefania koopt dan in op basis van het aantal gasten en haalt de groenten uit haar eigen tuin. Zo aten we er zalige gehaktballetjes met tomaat en rijst (soutzoukakia) en bij de pastitsio (een soort lasagne) at ik mijn vingers op. Op onze laatste ochtend werd er zelfs een half varken in de houtskooloven gezet.

eetdagboek-van-onze-vakantie-op-kreta-15

Natuurlijk zijn we ook op stap gegaan, vooral het nabijgelegen dorpje Archanes was favoriet. Het is prachtig gelegen, mooi gerestaureerd en intiem maar toch heel levendig. Dat zal vast ook komen door de universiteit die er is gevestigd. Je ziet ‘s avonds ook veel jongeren in het plaatsje. Het grote plein is het hart van het dorp en hier kun je bij tal van tavernas eten. Eigenlijk is het eten overal wel goed, volgens Stefania dan, maar wij hadden wel twee duidelijke favorieten.

Kritamon in Archanes

De traditionele restaurants op Kreta hebben veelal dezelfde kaart. Bij Kritamon ga je dat zeker niet vinden, want de chef laat zich ieder seizoen inspireren door de verse producten van het eiland en maakt daar eigentijdse gerechten van. De olijfjes die op tafel stonden waren de lekkerste die ik ooit heb gegeten en dat gold ook voor de Griekse gazpacho. Prijsniveau ligt ietsje hoger, maar is nog steeds heel goed betaalbaar. Hier leerden we ook dat de Grieken pas na 21.30 uur gaan eten. Want het restaurant leek verlaten totdat de klok 22.00 uur aangaf…

eetdagboek-van-onze-vakantie-op-kreta-13

Bakaliko in Archanes

Nog zo’n leuk plekje, op het centrale plein in Archanes. Bij Bakaliko kun je terecht voor Kretenzische delicatessen, ijsjes, lunch en diner. Ook net weer even anders dan de traditionele gerechten. Je herkent ze direct door de paarse huisstijlkleur en je kunt er ook Kretenzische olijfolie proeven.

eetdagboek-van-onze-vakantie-op-kreta-16

We hadden trouwens ook een keer pizza beloofd aan de kleuter en dan doen we dat. Was trouwens een prima pizza!

eetdagboek-van-onze-vakantie-op-kreta-6

En, wat vonden jullie van de eerste keer Griekenland en van Kreta?

Tja, hoe zal ik dit nou eens handig formuleren. Kreta heeft zich van haar beste kant laten zien, alleen wij zijn geloof ik niet zo gemaakt voor het eiland en specifiek voor de Griekse keuken. Het is iets dat je voelt en wat voor iedereen anders is. Wij hebben vrienden die ieder jaar terugkeren naar Zakynthos en helemaal verliefd zijn op het eiland en het eten. Dat hebben wij ook, maar dan met Portugal en Italië. In de ene cultuur voel je je meer thuis dan de andere. Nou hebben we wel pech gehad met de accommodaties en dat kleurt natuurlijk je mening. Maar dat betekent niet dat we een rotvakantie hebben gehad of Kreta een stom eiland vinden. Sterker nog, het is een prachtig eiland, betaalbaar en de Grieken zijn bijzonder vriendelijk. Voor veel vakantiegangers een ideale bestemming. Laten we het er maar op houden dat je soms iets nieuws uitprobeert om tot de conclusie te komen dat wat je had eigenlijk al fantastisch was.

 

eetdagboek-van-onze-vakantie-op-kreta-17

Tekst: Francesca

Bewaren

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca