Er was eens een pannetje kaasfondue

Hoe maak je nou de lekkerste kaasfondue, daar ga ik jullie alles over vertellen in deze blog. Inclusief mijn belevenissen die erbij horen, want dit pannetje kaasfondue heeft echt een verhaal. Het begint allemaal op een donderdagochtend terwijl ik met mijn Kleuter (toen nog Peuter) door de stromende regen in Papendrecht naar een winkelcentrum ren. We hebben honger en iemand vertelt ons dat er een kleine overdekte versmarkt is met heerlijke broodjes. Zo gezegd, zo gedaan en met een broodje in ons maag worden we al een stuk gezelliger. Naast de meneer met de kip en broodjes staat een meneer met kaas, De Vershoek genaamd.

Hoe_maak_je_kaasfondue_4

Opeens heb ik trek in kaasfondue en vraag aan de beste man of hij de gruyère en emmenthaler eens kan vervangen door verrassende andere kazen. De man glundert bij de vraag en trekt zijn hele arsenaal aan kazen open. We mogen alles proeven en met een stuk comté (Franse bergkaas), cantal (harde Franse kaas), Hollandse gatenkaas uit Maasdam en een fles witte wijn keren we huiswaarts. In al mijn enthousiasme vergeet ik aan de beste man te vragen of hij mijn kazen wil raspen. Tip voor jullie: neem altijd je kazen voor de fondue geraspt mee, dat scheelt een hoop gehannes.

Hoe_maak_je_kaasfondue_5

Een kleine week later besluit ik op maandag dat het kaasfondue dag is. Mijn eerste grote fout maak ik ‘s middags. Ik wil de kaasfondue namelijk vast maken zodat ik ‘m goed op de foto kan zetten. Les voor de volgende keer: kaasfondue is niet opnieuw op te warmen, dan wordt je fondue namelijk van rubber. Gelukkig heb ik ‘m ‘s middags wel uitgebreid geproefd en weet dat deze variant heerlijk is! Tweede grote fout: niet eerst checken of mijn van oorsprong Surinaamse Mr. die nog nooit in zijn leven kaasfondue heeft gegeten dit eigenlijk wel lekker vindt? Met als gevolg dat hij na 2 happen shoarma gaat bestellen. Gelukkig heb ik nog wel een ‘mmm, lekker mama’ Kleuter aan tafel zitten die ondanks de wat dradige structuur de halve bak alsnog aan het opeten is. Gelukkig hebben we ‘s middags samen al flink geproefd toen de structuur van de kaasfondue nog wel goed was. Trouwens, ik heb het over mijn Kleuter die aan het eten is. Dat betekent dat ik geen alcohol heb gebruikt in het recept. Ik heb ook een versie met alcohol opgenomen, dan kun je kiezen. Tijd voor het recept!

Wat je nodig hebt voor 4 personen (alleen de kaasfondue)

– 250gr comté, geraspt
– 250gr cantal, geraspt
– 250gr Hollandse gatenkaas uit Maasdam, geraspt
– 1 teentje knoflook
– alcoholvrij: 300ml volle melk en vers citroensap
– met alcohol: 300ml droge witte wijn, vers citroensap, 1el maizena en 1el kirsch
– zwarte peper
– nootmuskaat

Hoe_maak_je_kaasfondue_3

Wat je gaat doen

Ik heb een aardewerken fonduepan (caquelon) en daarom bereid ik mijn fondue eerst in een gewone pan en giet vlak voor het serveren over. Verwarm je caquelon dan wel even voor in de oven.

Alcoholvrij: Snijd het teentje doormidden en doe de helft in de pan samen met de volle melk. De andere helft van het teentje gebruik je om je caquelon mee in te smeren. Breng de melk aan de kook en draai het vuur terug. Roer nu rustig de geraspte kaas erdoor en laat op laag vuur (niet koken) smelten. Zodra het gesmolten is breng je op smaak met een beetje citroensap, zwarte peper en nootmuskaat. Omdat je hier verder geen vocht (water) aan toevoegt hoef je deze alcoholvrije variant niet te binden met maizena.

Met alcohol: Snijd het teentje doormidden en doe de helft in de pan samen met de witte wijn en 1el citroensap. De andere helft van het teentje gebruik je om je caquelon mee in te smeren. Breng de wijn aan de kook en draai het vuur terug. Roer nu rustig de geraspte kaas erdoor en laat op laag vuur (niet koken) smelten. Maak een papje van de maizena en kirsch (als je geen kirsch fan bent, kun je hier ook gewoon water voor gebruiken). Zodra de kaas gesmolten is, bind je de fondue met je maizena papje. Breng daarna op smaak met zwarte peper en nootmuskaat en eventueel nog wat extra citroensap.

Serveer je kaasfondue in een caquelon en houdt deze warm op een rechaud of gasbrander. Vaak is 1 theelichtje niet voldoende om een hele pan warm te houden en dan is je kaasfondue al snel niet lekker meer. Dus houdt het goed warm.

Wat serveer je bij kaasfondue

Natuurlijk serveer je er blokjes brood bij. Het lekkerste is als deze al een beetje oud zijn, want vers brood wordt snel papperig na het dopen in de kaas.

Hoe_maak_je_kaasfondue_7

Verder vind ik het heerlijk om de volgende dingen erbij te serveren:
– Cherrytomaten
– Amsterdamse uitjes
– Bloemkoolroosjes
– Broccoliroosjes
– Stukjes paprika
– Champignons (eerst even besprenkelen met citroensap)

Hoe_maak_je_kaasfondue_6

De mogelijkheden zijn eindeloos, want ook druiven, nachochips, blokjes droge worst, peer, augurken en komkommer doen het ontzettend goed bij een kaasfondue. Laat je fantasie de vrije loop!

Andere kaascombinaties

Tip: laat je adviseren door je kaasspecialist, daar komen de mooiste combinaties uit. Maar ik heb voor jullie ook een aantal andere combinaties op een rijtje gezet:

– 250gr gruyere, 250gr emmenthaler, 250gr appenzeller met witte wijn en kirsch
– 400gr gruyère en 350gr emmenthaler met witte wijn en kirsch
– 600gr cheddar en 150gr gruyère met bier en mosterd
– 350gr comté, 350gr gruyère en 50gr blauwschimmelkaas met room en cognac
– 400gr Hollandse belegen boerenkaas, 350gr Hollandse gatenkaas (bijvoorbeeld Tynjetaler) met melk en lente ui

Hoe_maak_je_kaasfondue_8

Geniet van jullie kaasfondue, ik zie de foto’s wel verschijnen!

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Er was eens een pannetje kaasfondue”

    1. Ik gebruik helemaal geen melk, maar fruit een uitje en een heel klein gesneden ontvelde vleestomaat, dan wat witte wijn erbij en dan de kaas.

    2. Hi Lobke,
      Ik heb wat tips gekregen via Twitter, ik kopieer ze hieronder voor je:
      – Emmi kaasfondue heeft een lactosevrije variant.
      – Harde kazen zijn bijna altijd lactosevrij (check bij je kaasboer)
      – Er zijn druppels ‘Disolact’ die je melk lactosevrij maken

      Succes!

  1. Geweldig verhaal, heerlijk het contrast tussen de Kleuter en The Mr qua kaasliefhebbers. 😉

    Ik maak regelmatig kaasfondue en altijd met belegen boerenkaas, die ik geraspt meeneem bij de kaasboer. Ik doe er ook altijd een pakje Boursin doorheen, 1 hele fles droge witte wijn en een paar tenen geperste knoflook. Ik maak de fondue in de caquelon. Caquelon zet je op laag vuur op een warmhoud plaatje. Wijn met knoflook in de caquelon doen, 3 minuten op hoogste stand in de magnetron. Weer op de pit zetten, in 3 etappes de kaas erin doen en goed blijven roeren. Steeds per 3 minuten blijven opwarmen in de magnetron. Op het laatst even naar smaak verdikken met wat bindmiddel, en je hebt de heerlijkste fondue. Oh, ik maak altijd (veel te) veel en hij gaat altijd op. 😉

    Mmmmmmmm!!!

  2. Pingback: Kaasfondue
  3. Voor de kinderen maak ik altijd een apart pannetje op basis van bouillon. Eerlijk is eerlijk, wij eten er dan ook stiekem van. Zelf vind ik een echte kaasfondue met wijn het lekkerst, maar met bouillon is een goed alternatief.

  4. Ik maak altijd een roux en als die mooi glad is doe ik pluk voor pluk de kaas erbij. Gebruik altijd gruyère, emmenthaler en raclette! En witte wijn natuurlijk erin, zalig!

  5. Hallo Francesca,
    Bij de bereiding van kaasfondue mag je best wijn en kirschwasser gebruiken. Alcohol kookt (verdampt) bij circa 68′ C. Na vijf minuten pruttelen is alle alcohol verdwenen! Hetzelfde geld voor sauzen met b.v wijn, whisky, port, cognac enzovoorts. Veilig voor de kinderen en de personen die nog moeten rijden. Bon apetit, Hans

  6. Lekker! Ik heb gisteren een heel klein kaasfondusetje gekocht bij de kringloopwinkel en hoop dat mijn kinderen dit lekker vinden als zaterdagavondsnack. Rauwe champignons moet je niet eten hoor, dat bevat agarine en is giftig en mogelijk kankerverwekkend.