Ik kreeg een hele mooie mail van Sanne waarin ze vertelde over haar opa die altijd een pasta uit de oven maakte met een heerlijk krokant korstje. Sinds zijn overlijden is ze op zoek naar het recept, maar kon het niet vinden. Of ik misschien een idee had, met wat aanwijzingen van Sanne.
Natuurlijk ging ik daarmee aan de slag! De kans is zeer aanwezig dat deze pasta uit de oven toch echt heel anders smaakt, want opa’s pasta is natuurlijk het allerlekkerst. Maar het is me wel gelukt om dat extreem krokante korstje voor elkaar te krijgen. Lieve Sanne, ik hoop dat je ‘m gaat maken en dat je dan weer even terugdenkt aan je opa ♥.
Ingrediënten
- 400 gr penne
- zout
- 2 uien, in dunne ringen
- bakolijfolie
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 Spaanse peper, fijngehakt (naar keuze met of zonder zaadlijsten)
- 400/500 gr rundergehakt
- 1 fles (720 ml) passata met basilicum (ik gebruik Mutti)
- 3 takjes oregano, blaadjes fijngehakt + extra of 3 tl gedroogde oregano
- snufje suiker
- zwarte peper
- 50 gr panko
- 150 gr geraspte mozzarella
- 25 gr geraspte Parmezaanse kaas
- serveer er eventueel bij: Een salade met veldsla, geraspte bietjes en wortel en een dressing van balsamicoazijn, olijfolie extra vergine, zout en peper.
Ook nodig
- ovenvaste skillet (zie notities) of ovenschaal
Aan de slag!
- Kook de penne beetgaar in gezouten kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, maar bewaar een kopje kookvocht.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Verhit ondertussen een skillet of hapjespan en fruit de uien voor 10 minuten in 2 eetlepels bakolijfolie met een goede snuf zout. Bak ze op middellaag vuur en laat niet verkleuren, zet eventueel het vuur wat lager.
- Voeg de knoflook en Spaanse peper toe en bak nog 5 minuten, houd de temperatuur laag zodat de knoflook niet aanbakt. Voeg daarna het gehakt toe en rul gaar, dan mag de temperatuur wel omhoog.
- Tip: Eten er kleine kinderen mee? Laat dan eventueel de Spaanse peper eruit.
- Schenk de passata in de pan en roer de oregano (blaadjes van 2 takjes of 2 tl gedroogde oregano) en het snufje suiker erdoor. Voeg ook nog wat extra zout en zwarte peper toe en laat 5 minuten pruttelen. Proef daarna de saus en breng naar wens verder op smaak met peper en/of zout. Het mag goed op smaak zijn, omdat de pasta veel van de saus gaat opzuigen.
- Schep de pasta goed door de saus heen, samen met 2 tot 3 eetlepels kookvocht. Laat dit in de skillet zitten als deze ovenvast is. Schep anders over in een ovenschaal.
- Meng de panko, mozzarella, Parmezaanse en laatste oregano door elkaar in een kommetje en verdeel daarna gelijkmatig over de pasta.
- Zet de skillet of ovenschaal circa 30 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en ‘extreem’ krokant is.
- Strooi er daarna eventueel nog wat verse oregano over en serveer direct.
- Let op: Het krokante laagje wordt zacht als je ‘m te lang laat staan. Dus bak deze pas vlak voor het eten af voor de ultieme beleving ;-).
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Ik gebruikte deze gietijzeren skillet van het Nederlandse merk Combekk die van 100% gerecycled materiaal is gemaakt (en die ik van ze cadeau had gekregen om uit te proberen). Deze kun je op alle hittebronnen gebruiken en vanaf je kookplaat zo in de oven zetten. Hele fijne pan!
- Bereiding: 25 minuten + Oven: 30 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Voor dit recept heb ik een product gebruikt wat ik gratis heb gekregen. Lees ook hier mijn disclaimer.