4 van 11 stemmen

Romige orzo met spruitjes, worst en tijm

30 min
Hoofdgerecht
Winter

De afgelopen weken heb ik ekker rustig aan gedaan. Wel in de keuken gestaan, maar geen content gemaakt. Veel leuke dingen gedaan met mijn mannen, familie en vrienden, maar vrijwel geen foto’s gemaakt. En ik heb niets nieuws op mijn blog geplaatst. Gekookt heb ik wel en flink ook! Dat …

De afgelopen weken heb ik ekker rustig aan gedaan. Wel in de keuken gestaan, maar geen content gemaakt. Veel leuke dingen gedaan met mijn mannen, familie en vrienden, maar vrijwel geen foto’s gemaakt. En ik heb niets nieuws op mijn blog geplaatst. Gekookt heb ik wel en flink ook! Dat is zo fijn van een periode niets moeten, dan gaat op een gegeven moment alles steeds meer vanzelf.

Zoals deze romige orzo met spruitjes, worst en tijm pangrattato. Die belandde helemaal vanzelf op onze borden. Nou oké, ik moest er misschien een half uurtje voor in de keuken staan, maar daarna was het wel genieten geblazen. Het is een snel, verwarmend gerecht waar iedereen thuis van smult. Met veel groenten en rijke smaken, maar wat ook makkelijk te maken is. Zeker doordeweeks ;-).

Meer recepten met orzo vind je hier.

Orzo is een van mijn favoriete basisingrediënten voor dit soort recepten. Het is pasta, maar dan in rijstvorm en je kunt het o.a. voor eenpansgerechten, soepen, salades en als bijgerecht gebruiken. Romige orzo vind ik heerlijk comfortfood voor de herfst- en winterperiode. Zeker in combinatie met de spruitjes, worst en cheddar en je maakt ‘m helemaal af met de topping van krokante tijm pangrattato. Vega kan trouwens ook, daarvoor geef ik een tip in de notities. Geniet ervan!

Ingrediënten

  • 1 kipbouillonblokje
  • 275 gr orzo (bijvoorbeeld van Lassie)
  • 500 gr spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd (hou je circa 400 gr van over)
  • bakolijfolie
  • 200 gr worst (chorizo of rundercervelaat), in blokjes
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 50 gr panko of wit broodkruim
  • 1 el verse tijmblaadjes (of 1 tl gedroogde)
  • 200 ml melk
  • 150 gr geraspte cheddar
  • zwarte peper

Aan de slag!

  • Breng een pan met ruim water aan de kook met het bouillonblokje. Kook hier de orzo 9 minuten in. Voeg na 4 minuten de spruitjes toe en kook mee. Giet daarna af in een vergiet.
  • Verhit een hapjespan en bak de worst en ui in een scheutje bakolijfolie voor circa 8 minuten op middellaag vuur.
  • Verhit ondertussen een koekenpan waarin je de knoflook 1 minuut fruit op laag vuur in een scheut bakolijfolie. Roer de panko erdoor en bak tot goudbruin. Roer op het laatst de tijm erdoor. Schep over in een bakje.
  • Schenk de melk bij de worst en ui en verwarm. Roer de cheddar erdoor tot deze gesmolten is. Breng nu niet meer aan de kook.
  • Roer als laatste de orzo met spruitjes erdoor en verwarm. Proef en breng naar wens verder op smaak met zwarte peper en optioneel zout (wat door de worst en kaas eigenlijk niet nodig is).
  • Serveer in diepe borden en garneer op het laatst met de tijm pangrattato.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Liever vega? Vervang het kipbouillonblokje voor groentebouillon, laat de worst eruit en voeg extra groenten toe of peulvruchten zoals linzen of kikkererwten.
  • Bereiding: 30 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)