Eten, drinken en verdwalen in Hannover

In de afgelopen 36 jaar heb ik duizenden, misschien wel tienduizenden kilometers in Duitsland afgelegd. Veelal op de achterbank van mijn ouders terwijl we onderweg waren naar Italië. Een echte vakantie heb ik er dus nooit gevierd, met uitzondering van een lang weekend Berlijn met een van mijn beste vrienden. …

In de afgelopen 36 jaar heb ik duizenden, misschien wel tienduizenden kilometers in Duitsland afgelegd. Veelal op de achterbank van mijn ouders terwijl we onderweg waren naar Italië. Een echte vakantie heb ik er dus nooit gevierd, met uitzondering van een lang weekend Berlijn met een van mijn beste vrienden. Wat trouwens een briljant goed weekend was, maar daar gaan we het vandaag verder niet over hebben.

Ik ben namelijk voor het eerst op ontdekkingstocht geweest in Duitsland, in Nedersaksen om precies te zijn. En wat was dat ontzetten leuk en vooral ook lekker! Nedersaksen is een deelstaat van Duitsland en als je de grens overrijdt in Overijssel, Drenthe of Groningen ben je er al. Het eerste deel van mijn rit over de snelweg was alsof ik nog in Nederland reed, maar langzaam werd het landschap steeds glooiender tot een kilometer of 50 voor Hannover. Ik reed door de bergen en was verwonderd door het sprookjesachtige landschap en het uitzicht op de valleien. Omdat ik alleen in de auto zat, was het onmogelijk om er foto’s van te maken. En waarschijnlijk had ik de schoonheid ervan niet eens kunnen vangen in 1 beeld.

Hannover dus. Mijn eerste bestemming van de 3 dagen waarin ik op ontdekkingstocht zou gaan. Het is de hoofdstad van Nedersaksen, de groenste stad van Duitsland, ligt aan de Leine en telt ruim 500.000 inwoners. Van oudsher is het een handelscentrum, er worden tegenwoordig nog steeds heel veel beurzen gehouden. Maar er is meer te beleven in deze stad. Zo herbergt het Sprengelmuseum een geweldige collectie hedendaagse kunst. Het 300 jaar oude park Herrenhausen is een heerlijke oase in de stad, net als de Maschsee waar je goed kunt zwemmen. De Erlebnis Zoo is een van de meest imposante dierentuinen van Duitsland en als je alle bezienswaardigheden van de stad wilt zien, volg je gewoon de rode lijn die 4,2 km over de stoep loopt.

eten-drinken-verdwalen-hannover-joingermantradition-1

Mijn hotel, het Grand Hotel Mussmann, bevindt zich middenin het centrum van Hannover, tegenover het station. Niet dat ik daar veel aan had, aangezien ik met de auto was. Maar het maakt het hotel bijzonder goed bereikbaar. Na het inchecken ga ik gelijk op avontuur. Ik heb namelijk enorm veel behoefte aan ‘kaffee und kuchen’ en heb in mijn research vooraf een koffietentje gevonden dat ik absoluut wil bezoeken. Daarna is het tijd om te verdwalen en naast de bezienswaardigheden de culinaire pareltjes van de stad te ontdekken.

eten-drinken-verdwalen-hannover-joingermantradition-3

Kaffee und Kuchen bij Cafe Kränzchen

Vlak naast het moderne centrum vind je de Altstadt. Het oude gedeelte van Hannover met rustige straatjes, oude gebouwen en prachtige kerken. Ik strijk neer op het terras bij Cafe Kränzchen waar ze dagelijks de heerlijkste ‘kuchen’ bakken. Ik bestel een cappuccino en een koffiebroodje gevuld met marsepein, pistache en yoghurt. Ik geniet mateloos hiervan terwijl ik uitkijk op de ‘Kreuzkirche’. Als dit de maatstaf is voor eten en genieten in Hannover, dan komt het helemaal goed.

eten-drinken-verdwalen-hannover-joingermantradition-2

Bij het betalen blijkt dat ze geen pinapparaat hebben en ik heb geen rooie cent contant bij me. De dame achter de bar kijkt me met een glimlach aan en zegt dat ze er wel op vertrouwd dat ik het nog even kom brengen tijdens mijn verblijf. Een uur later ben ik teruggegaan na het vinden van een pinautomaat en geef ook nog een dikke fooi.

Cafe Kränzchen, Knochenhauerstr. 16, 30159, Hannover

Koken met chef Lars in Bistro Schweizerhof

Ik dwaal een beetje door de Altstadt en wandel daarna door het drukke, moderne stadscentrum naar Bistro Schweizerhof. Dit centrum doet me niet zoveel. Het is een aaneenschakeling van winkels waar je prima kunt shoppen, maar meer ook niet. Dat hoort erbij en heeft vrijwel iedere stad. Ik heb een afspraak met chef-kok Lars Wolfram in Bistro Schweizerhof wat onderdeel is van het Crowne Plaza Hotel Hannover. Rustig gelegen in een zijstraat en met een mooie bistro die me compleet niet doet denken aan een hotel-restaurant. Lars is een enorm gepassioneerde kok met een volledig eigen signatuur. Hij kookt puur, licht en met veel smaak. Op het menu vind je de meer traditionele gerechten, maar ook gerechten die volledig van zijn hand zijn. Daar zou ik altijd voor gaan, maar dat terzijde.

eten-drinken-verdwalen-hannover-joingermantradition-5

We gaan koken met Lüneburger waller, een meerval die uit dit gebied komt. Lars heeft een visser die speciaal voor hem waller vangt. Hij krijgt alleen geleverd als er waller is gevangen en de visser zal nooit meer vangen dan goed is voor het ecosysteem. We maken epic visburgers met zelfgebakken briochebroodjes, frisse salade en citroen-chili mayonaise. Lang geleden dat ik zulke heerlijke visburgers heb gegeten! Het recept heeft hij me meegegeven, ik ga er ergens in de zomer nog een keer een eigen variant van maken voor jullie.

Bistro Schweizerhof is een aanrader om te gaan eten als je in Hannover bent. Je kunt er ook heerlijk buiten eten bij mooi weer.

Crowne Plaza Hotel Hannover, Bistro Schweizerhof, Hinüberstrasse 6, 30175 Hannover

Echt Italiaans genieten bij Weinstube Leonardo

Tijdens mijn vooronderzoek kom ik erachter dat er veel goede Italiaanse restaurants in Hannover te vinden zijn. En aangezien ik een grote voorliefde heb voor echt Italiaans eten besluit ik er eentje te bezoeken deze avond. Eigenlijk stond er een ander op mijn lijstje, maar terwijl ik aan het wandelen ben loop ik opeens tegen Weinstube Leonardo aan. Ik ben gecharmeerd van de entree en ruik heerlijke etensluchten. De geur trekt me naar binnen en ik neem plaats. Ik heb trek en ga voor het 4-gangen diner. Als je een nieuwe zaak wilt uitproberen, dan maar gelijk goed!

eten-drinken-verdwalen-hannover-joingermantradition-7

Ik geniet van mijn aperitief, garnalen met asperges, goddelijke huisgemaakte ravioli en dorade met saffraan, courgette en asperges. Het dessert met onder andere asperge ijs vind ik te complex. Teveel smaken bij elkaar op 1 bord, hier mis ik de Italiaanse eenvoud. Maar dat doet niets af aan mijn eetbeleving, ik heb hier een heerlijke tijd gehad. Niet in de laatste plaats door de vriendelijk Italiaanse eigenaar die me nog een compliment geeft bij het weggaan. “Lei è una vera buongustaia.”, krijg ik te horen met een glimlach vlak voordat ik mijn laatste wandeling van de dag maak.

Weinstube Leonardo, Sophienstraße 6, 30159 Hannover

Fijne slaapplek in het Grand Hotel Mussmann

Zoals gezegd slaap ik midden in het centrum. Het Grand Hotel Mussmann is modern ingericht en heeft ruime, zeer comfortabele kamers. In mijn kamer is de badkamer geïntegreerd in de kamer, hebben ze erg mooi gedaan. Het is duidelijk dat dit hotel volledig is ingericht op zakelijke gasten. Ik mis daardoor een beetje emotie, maar de luxe en comfort maken een hoop goed. En dat het zo centraal is gelegen, natuurlijk ook. Om half 9 ‘s avonds sluit ik mijn ogen al na een drukke eerste dag. Ik slaap als een roos.

eten-drinken-verdwalen-hannover-joingermantradition-6

Grand Hotel Mussmann, Ernst-August-Platz 7, 30159 Hannover

Ontbijten in het zonnetje bij Kaffeebar Rossi

Ik ben niet zo van de hotelontbijtjes en deze ochtend ben ik zo belachelijk vroeg wakker dat ik besluit om eropuit te gaan. Naar Kaffeebar Rossi, 5 km verwijderd van mijn hotel. Ik check uit, pak de auto en rij naar de wijk Limmer. Ik heb gelezen dat ze hier een van de beste koffies van Hannover serveren met zelfgebakken taartjes, biologisch brood en beleg van lokale producenten. Dat wil ik meemaken.

In een rustig straatje zit Rossi op de hoek. Ik word al helemaal gelukkig als ik naar binnen wandel. Een licht interieur met tientallen ingelijste foto’s aan de muur en veel aandacht voor details. Mijn koffie en croissantje bestel ik aan de toonbank en neem plaats op een van de bankjes voor de deur waar het zonnetje net is gaan schijnen. Mijn caffè latte is fenomenaal en ik blijf langer hangen dan gepland. Daarom bestel ik nog maar een koffie met een stukje rood fruit clafoutis. Want tja, als je er nou eenmaal bent…

eten-drinken-verdwalen-hannover-joingermantradition-8

Kaffeebar Rossi, Weidestraße 6, 30453 Hannover

De geschiedenis van keukens bij World of Kitchen

Er bestaat zoiets als het ‘küchenmuseum’ in Hannover. Hier vind je keukens van weleer tot nu tentoongesteld en word je rondgeleid door gepassioneerde gidsen die alles weten over de kunst van het koken van vroeger tot nu. Ik wandel mee met een groep en leer onder andere dat niet Johann Carl Weck, maar Rudolf Rempel het wecken heeft uitgevonden. En dat meneer Johann Weck bij hem in dienst was en later het patent heeft gekocht. Verder was Melitta Bentz het zat om altijd koffie te drinken met drap erin en heeft om die reden het Melitta koffiefilter uitgevonden.

Dagelijks zijn er verschillende rondleidingen in het World of Kitchen museum. Tijdens de rondleiding krijg je ook geregeld een hapje aangeboden en halverwege wordt er gezamenlijk thee gedronken.

eten-drinken-verdwalen-hannover-joingermantradition-9

WOK – World of Kitchen Museum, Spichernstrasse 22, 30161 Hannover

Nog meer te ontdekken in Hannover

In de krappe dag dat ik op bezoek was in Hannover kon ik helaas niet alles bezichtigen wat er op mijn lijstje stond. Maar de tips die ik heb gekregen deel ik nog wel graag met jullie. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het ‘Neue Rathaus‘ waar je de lift naar boven kunt nemen voor een spectaculair uitzicht over de stad. Neem de tijd voor een uitgebreide wandeling in de ‘Altstadt‘ waar zoveel moois te zien is.

eten-drinken-verdwalen-hannover-joingermantradition-4

Ga op zondag naar de ‘Lindener Markt’ voor een ontbijtje en de oudste vlooienmarkt van Duitsland. Vergeet vooral niet een bezoekje te brengen aan een van de vele ‘Biergartens’ die Hannover rijk is, bijvoorbeeld Waterloo of Loretta’s.

En last but not least heb ik een aantal restauranttips van chef-kok Lars en de restaurantmanager van Bistro Schweizerhof. Zij adviseren de restaurants Basil, Gasthaus Bähre, Boca Gastrobar en Tandure als favoriete food hotspots.

Tot zover dag 1 van mijn waanzinnige, culinaire #JoinGermanTradition reis naar Nedersaksen. In de volgende blog neem ik jullie mee naar het platteland waar ik alles leer over asperges, in een sprookjesachtig dorpje verblijf en het beste hotelontbijt ooit eet. De reis heb ik gemaakt op uitnodiging van Germany Travel, kijk voor meer informatie over reizen naar Duitsland eens op hun uitgebreide website. Kijk voor meer informatie die specifiek gaat over Nedersaksen eens op deze site.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)