Eten in Rotterdam? Ga naar Dertien.

Ik wilde weer eens in Rotterdam eten. In een restaurant waar het rauwe Rotterdamse nog de overhand heeft op het hippe. En waar waanzinnig gekookt wordt. Op zo’n moment ga ik te rade bij een Rotterdammer die net zoveel houdt van eten als ik. Om vervolgens een lijstje van restaurants …

Ik wilde weer eens in Rotterdam eten. In een restaurant waar het rauwe Rotterdamse nog de overhand heeft op het hippe. En waar waanzinnig gekookt wordt. Op zo’n moment ga ik te rade bij een Rotterdammer die net zoveel houdt van eten als ik. Om vervolgens een lijstje van restaurants te krijgen waar ik allemaal wilde eten, maar helaas, ik moest toch kiezen. De keuze viel op Dertien, gelegen aan de Schiedamse Veste. Niet alleen een restaurant, maar ook een bar. Waar je komt wanneer je zin hebt. Voor lunch, borrel of diner. Gerund door eigenzinnige mannen met enorm veel kennis over en passie voor koken. Waar geëxperimenteerd wordt in de kelder. Van fermenteren tot het maken van ‘trash spices’. Ik was razend benieuwd en ging samen met de Mr en lieve vrienden naar Rotterdam.

De Schiedamse Veste is een fijne straat en voor de deur van Dertien kun je ook heerlijk buiten eten. Hadden wij even mazzel met het mooie weer, deze vrijdagavond konden we de hele avond buiten zitten. Alhoewel binnen zitten hier ook echt geen straf is, want het restaurant is prachtig ingericht. Industrieel met veelal houten elementen. Je voelt je er gelijk op je gemak.

dertien-rotterdam-review-1

Dertien is opgericht door Pepijn Schmeink die succesvol de scepter draaide in de Eendracht. Samen met Remco werd Dertien geopend. Beiden zijn op vrijdag de 13e geboren en 13 gaat niet in een dozijn. Geen betere reden om je zaak zo te noemen. In de open keuken staat hun geliefde houtoven waar veel gebruik van wordt gemaakt en naast heerlijke gerechten kom je hier ook helemaal aan je trekken met de cocktails, goede koffies en een zeer verdienstelijke wijnkaart.

We starten de avond met een selectie van de snacks. Het is bijna onmogelijk om een keuze te maken uit het aanbod. Onder andere daslook kaas van de familie Booij met huisgemaakte mosterd, pulled pork bitterballen met kimchi en eigen BBQ saus, rillette van gerookte schelvis en huisgemaakte charcuterie. Daarbij drinken we een briljante whisky sour.

dertien-rotterdam-review-2

Voor het voor- en hoofdgerecht worden diverse bordjes op tafel geplaatst die we met elkaar delen. Gelukkig maar, want op deze manier kan ik zoveel mogelijk proeven. Tijdens de eerste ronde eten we onder andere een tartaar van kalf met langoustine schuim, mosselen met bier en venkel en meerval. Ze zijn erachter gekomen dat je meerval eerst een dag of 10 moet laten rijpen in de koelcel. Daarna wordt deze gepekeld en geserveerd met een schuim van venkel. Hemels lekker. De komkommer en tomaat die op 7 manieren is bereid, is een geweldige ontdekking. De smaak die ontstaat als je komkommer bereid in de houtoven is waanzinnig. We drinken er een biologische Griekse witte wijn bij, de Ovilos. Alweer een ontdekking, we genieten mateloos.

dertien-rotterdam-review-3

Voor het hoofdgerecht wordt onze tafel weer volgezet met bordjes. Zoals heek uit de houtoven met schuim van krab en kimchi van wortel, aubergine met tabouleh en pistache, bloemstuk van kalf en raapstelen en paksoi met soja. We drinken er een fles Pitchounet bij, licht rood en zeer bloemig/fruitig. Bijzonder smaakvol bij de gerechten.

Natuurlijk is er nog ruimte voor een dessert, daar maak ik altijd ruimte voor. Een bordje met gemarineerde aardbeien in verveine, honing, peper, zout en olijfolie en rabarbercake. De pruimen uit de tuin van een van de ouders met schuim van kersen, vanille, cookie crunch en sorbet van kriek maakt het feest helemaal compleet.

dertien-rotterdam-review-4

We drinken nog een geweldige kop koffie, praten over fermenteren en de komboecha zwam die ze gebruiken als basis voor het wekken en inleggen. De volgende keer dat ik kom (en dat is wel zeker) neem ik een pot mee om een stukje hiervan mee naar huis te nemen. Deze zwam groeit namelijk door en kun je oneindig blijven gebruiken. De rekening is trouwens ook een verrassing, want die valt enorm mee.

We hebben een waanzinnige avond gehad bij de mannen van Dertien. Wat een genot om hier te eten en te zien met hoeveel passie wordt gekookt. “Forget love, I’d rather fall in Dertien.”, zeggen ze er zelf over.
I couldn’t agree more.

Dertien
Schiedamse Vest 30
3011 BA Rotterdam
010-433 39 69
Website (wordt binnenkort vernieuwd)
Volg ze maar gewoon op Facebook, dat is veel leuker

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)